Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

10 kuchyní, které si vzali do parády architekti

10 kuchyní, které si vzali do parády architekti

Říká se, že láska prochází žaludkem a že kuchyň je srdcem domu. V kuchyni se tvoří, vymýšlí nové recepty, ochutnává, ale i klábosí s přáteli, kteří chtějí být v centru dění. Kuchyň je místnost, kde někdo rád tráví svůj čas a jiný zase méně, ale jistě se shodneme na tom, že je to důležitá část domu či bytu, která by ani v designu, estetice a funkčnosti neměla být opomíjena. Vybrali jsme pro vás deset zajímavých a různorodých kuchyní, z kterých si svého favorita vybere snad každý.

MINIMALISMUS A KONTRAST

Minimalistické kuchyni od architektonického studia KHBT dominuje bílá barva. Je tak dokonalým ztělesněním čistoty. Schodiště z tmavého ořechu je propojeno s kuchyňským pultem, a tvoří tak krásný prvek, který je dominantou celého prostoru.

PROPOJENÍ S PŘÍRODOU

Nádherná kuchyň z dílny japonského studia UID Architects je součástí konzolového dřevěného domu, který se nachází mezi korunami stromů v deseti metrech nad zemí. Kuchyň je spojená s jídelnou, jejíž součástí je úžasný výhled skrz veliké okno do okolní přírody. Architekti v podlaze nechali otvor, díky kterému mohou stromy volně růst, a být tak součástí interiéru. Cedrové dřevo dodává kuchyni nádech naturalismu. Jednoduchý design, bodové osvětlení a dlouhá pracovní deska, jež volně přechází do jídelního stolu, jsou hlavními prvky této přírodní kuchyně.

JEDNODUCHÁ ELEGANCE

Nadčasový design a jednoduchá elegance tvoří kuchyň vytvořenou holandským designérem Frederikem Roijéem, který k její realizaci využil vysoce kvalitních materiálů. Povrchy z nerezové oceli jsou spárovány s masivními dubovými skříněmi. Hlavním vybavením kuchyně je integrovaná skříň s policemi z masivu a dominantní pracovní deska z nerezové oceli, jejíž součástí je bílý dřez. Tato deska je zároveň i stolovacím pultíkem, u něhož se dá posedět na barových židličkách. Celý interiér doplňuje krásné závěsné osvětlení.

HRA BAREV

Litevské interiérové studio AKTA vytvořilo hravou a barevnou kuchyň. Detaily jsou z černého kovu a vykreslují například regály, pulty, jídelní stoličky, nohy stolů i originální osvětlení ve tvaru písmene T. Pro vyniknutí barevného nábytku architekti zvolili prosté pozadí, proto jsou stěny šedé a závěsy béžové. Dokonalost interiéru dodává nadherná dřevěná podlaha.

INDUSTRIÁLNÍ NÁDECH

Architektonické studio Edward Moore v Melbourne si s touto kuchyní opravdu vyhrálo. Kombinace mramoru, kamene, betonu a oceli s doplněním výrazných designových prvků dodávají interiéru industriální šmrnc. Kuchyně je součástí otevřeného prostoru, kde tmavé tóny a nedbalá" nadčasovost výrazně dominují. Architekti využili také různých nerovností povrchů. Vzniklo tak například zajímavě řešené osvětlení nad kuchyňskou linkou.

INOVACE A UDRŽITELNOST

Společnost Philips Design navrhla moderní kuchyni ve stylu domácího ekosystému. Toto nové koncepční pojetí představuje inovativní a udržitelný přístup k energiím, odpadu, osvětlení, konzervování potravin a čištění. Kuchyně je jakýmsi biologickým strojem, který filtruje, zpracovává a recykluje to, co obvykle považujeme za odpad. Velice nadčasový design v čele s funkčností a udržitelností určují moderní životní styl, který je blíže k přírodě.

MODERNÍ POJETÍ VŠE V JEDNOM"

Srbská značka Dsignedby vytvořila kuchyň all in one". Veškeré spotřebiče, přístroje i mini lednice jsou součástí tohoto úsporného kuchyňského modulu. Nejenže modul obsahuje vše, co je potřeba, ale dá se s ním i pohybovat. Což jistě ocení mladí lidé, kteří se často stěhují a většinou nemají místa nazbyt. Varná deska i dřez jsou umístěny na jedné straně, na straně druhé tak vzniká prostor k posezení a relaxaci. Dveře z masivního dubu jsou otevírány mechanismem push-open". Modul obsahuje výstupy k snadnému připojení vody i elektřiny.

RUSTIKÁLNÍ ROMANCE

Sebastian Cox ve spolupráci s britským týmem DeVol navrhl krásnou kuchyň inspirovanou rustikálním stylem. Sám propaguje myšlenku, že minulost může být použita k navrhování budoucnosti. Kuchyň působí čistým, teplým a svěžím dojmem. Jsou zde použity přírodní materiály jako kvalitní tvrdé dřevo, ale i měď a mramor. Skříňky mají rámy z březové překližky. Některé jsou přírodní, jiné zbarvené do inkoustové modro-černé barvy. Kuchyňský pult je zároveň i jídelním stolem. Prostor doplňují rustikální dubové parkety a originální žárovkové osvětlení.

DÁNSKÁ TRADICE A ŘEMESLNÁ DOKONALOST

Návrhář Garde Hvalsøe čerpá z tradic Dánska i z řemeslné výroby. Vytvořil kompaktní kuchyň v černo-dubové verzi. Použil k tomu velmi kvalitní staré dřevo, které má jedinečný vzhled a svou strukturou a trhlinami působí, jako by bylo živé. Skříňky s ostrůvkovou základnou jsou oděny do černého linolea a kuchyňská deska do nerezové oceli. Čím více má nerez škrábanců, tím prý lépe. Trvá i několik let, než se dosáhne správného opotřebení, které tak dodá podle Hvalsøeho hedvábný vzhled. Prostor kuchyně je otevřený a propojený s jídelnou.

MODULÁRNÍ FUNKCE ZE SKANDINÁVIE

Stockholmský designový dům Bucks & Spurs vytvořil koncept modulární kuchyně ve skandinávském stylu. Každý kus nábytku obsahuje drsné dubové desky spárované s těmi hladšími, aby se tak dosáhlo vzhledu, kterému se říká drsný ranč". Kuchyně podle vzoru železnic obsahuje kolejnice, které jsou jako jediné pevně uchycené. Díky tomu se mohou ostatní kusy nábytku volně pohybovat podle potřeb. Posuvné dřevěné panely skrývají a odkrývají zásuvky i otevřené úložné prostory. Celý kuchyňský systém tvoří krásnou sestavu, která může být pokaždé jiná a jedinečná.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...