Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Abrakadabra: Pekárna s magickou atmosférou

Abrakadabra: Pekárna s magickou atmosférou

Až budete procházet ulicí Farského, jistě se zastavíte u domu s číslem popisným 1. Zářivě červené cedule s nápisem Abrakadabra nemohou minout snad ničí zrak. Nebojte se a nakoukněte dovnitř – v sytě rudém interiéru s řadou zajímavých doplňků najdete čerstvé francouzské bagety, sladké i slané pečivo, zákusky, kávu, víno a spoustu dalších pochutin, které majitel pekárny se svou manželkou pro podnik pečlivě vybírají. Byť většina sortimentu Abrakadabra pochází z Francie, narazíte tu i na sladkosti z Kazachstánu – například čokoládu.

Bar / restaurace / café - Abrakadabra: Pekárna s magickou atmosférou

On z Paříže, ona z Kazachstánu. Duo, které stojí za roztomilou holešovickou pekárnou a kavárnou Abrakadabra, je opravdu mezinárodní. V Praze žije majitel Guillaume Blaise dvacet let, jeho manželka Aliya Blaise Kurmanbayeva hlavní město obývá dvanáctým rokem. Čeština obou je perfektní  - stejně jako jejich útulná a zároveň extravagantní pekárna.

Bar / restaurace / café - Abrakadabra: Pekárna s magickou atmosférou

„Přijel jsem tenkrát do Prahy na dovolenou a tak se mi tu líbilo, že jsem zůstal. Francie je sice krásná, ale dekadentní země,“ odpovídá Guillaume na otázku, jak a proč se vlastně v Praze ocitl. Aliya zase přijela do Prahy studovat a podobně jako jejímu manželovi jí historické město učarovalo.

A proč se rozhodl Guillaume založit kavárnu? „Vlastním firmu, která importuje kvalitní francouzské pečivo a dodává ho do různých hotelů, takže logistiku jsem měl vyřešenou. Také jsem chtěl vytvořit alternativu k asi nejznámějšímu francouzskému řetězci pekáren Paul,“ vysvětluje. Holešovice byly pak jasnou volbou: tuto čtvrť Guillaume i Aliya milují pro její uměleckou atmosféru. Bydlí jen kousek od své pekárny.

Bar / restaurace / café - Abrakadabra: Pekárna s magickou atmosférou

Co se kavárenské kultury v Kazachstánu týče, odpovídá Aliya: „Tam kávová kultura v podstatě neexistuje. To know-how tam pomalu přichází, ale jde spíše o záležitost bohatých. Kazaši si hlavně potrpí na čaj, ale ani čajovny tam moc nenajdete. Jestli je něco pro tu zemi typické, je to šašlik. Ten najdete na každém rohu.“

A Francie? „Kaváren je tam spousta, ale Francouzi neumějí kávu moc dobře připravit. Lepší je zajít do specializovaného obchodu. Co mě překvapilo, bylo, že tady si lidé dají croissant i odpoledne – to ve Francii není zvykem,“ říká Guillaume. Káva v Abrakadabra pochází z Guatemaly a jde o 100% arabiku – můžete si ji tu nejen vypít, ale i koupit na doma. Pro Abrakadabra ji dodává malá firma CAFE TAXI.

Bar / restaurace / café - Abrakadabra: Pekárna s magickou atmosférou

Guillaume je autorem nejen konceptu, ale i interiéru Abrakadabra. Dominuje mu barevná tapeta s obrovskou panenkou od designérky Catalina Estrada. Od stejné umělkyně pochází i tapeta s drobnějšími figurkami na vedlejší zdi. „Nechtěl jsem vytvořit místo ve stylu Provence, který je u francouzské kavárny trochu očekávaný. Chtěl jsem něco barevného,“ říká.

Bar / restaurace / café - Abrakadabra: Pekárna s magickou atmosférou

Dekorace v interiéru shání majitel po různých bazarech a bleších trzích – nejvíce ale nakupuje od individuálních osob na internetu, protože byť jde o nábytek z druhé ruky, jeho cena se někdy v kamenných anticích vyšplhá pěkně vysoko. Něco rovněž darovali kamarádi. „Zajímavý je hlavní pult – jde o imitaci nábytku z dob Ludvíka XIV., byl ovšem vyroben v Rumunsku v 80. letech. Skříně s policemi zase byly vyrobeny v roce 1967. Nádobí kupuje Guillaume v bazaru na Žižkově, panenky přivezl pár z Kazachstánu.

Bar / restaurace / café - Abrakadabra: Pekárna s magickou atmosférou

V prostoru se dříve nacházelo květinářství. Po něm tu zůstaly na zemi nehezké dlaždice. Když se strhávaly, zjistilo se, že se pod nimi nachází pěkná kamenná podlaha – tu majitel zrenovoval a ponechal.

Koncem října by se měla otevřít další pobočka pekárny, tentokrát ovšem pod jménem Oh là là. Ostatně název s ní časem sladí i Abrakadabra. Nový prostor bude ve stejném stylu, ale mnohem větší a spíše než o nákup tu půjde o příjemné posezení nad šálkem kávy či obědem. Slané dobroty budou převažovat nad sladkými.

Těšit se můžete na čerstvé polévky, ale i klasické croissanty, na francouzský způsob dělané sendviče a vůbec pestré menu. Jakmile bude známé datum, kdy se bistro Oh là là na  - jak jinak než holešovické - adrese Komunardů 13 otevře, insidecor si ho samozřejmě nenechá pro sebe. Takže à bientôt à Oh là là!

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Publikováno: 26.09.2014


Přidejte se k Insidecor komunitě...