Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Amerika a verneovky pod jednou střechou. To je Chicago Bar od studia Mjölk

Amerika a verneovky pod jednou střechou. To je Chicago Bar od studia Mjölk

Třeštící industriální město plné parků, nadzemní dráhy i barevné poutače. To je Chicago, třetí nejlidnatější město Spojených států. Kousek tohoto amerického velkoměsta najdete nově i v Liberci. A to díky architektům z ateliéru Mjölk. Vydejte se s námi do stylové restaurace Chicago Bar & Grill, kde ochutnáte pravou americkou kuchyni a užijete si atmosféru v originálním prostředí, vystřiženém jako z ulic Chicaga.

Majitelem a šéfkuchařem podniku Chicago Grill & Bar v jedné osobě je Ryan Nelson, rodák z Chicaga, jehož snem bylo přinést kousek svého amerického domova i k nám do severních Čech. „Ryan nás oslovil, když zjistil, že mu již nestačí prostor, ve kterém měl původní burger bar. Jelikož pochází z USA, měl i celkem jasné představy o tom, jak by měl budoucí podnik vypadat,“ říkají liberečtí architekti Mjölk.

Při vstupu do rohové budovy, ve které kdysi, ještě před válkou, bývala výstavní hala plná krásných klavírů a v nedávné minulosti také restaurace, každého asi na první pohled upoutají kreslené příběhy na černých stěnách i barevný industriální interiér uvnitř baru. Vítejte v „libereckém Chicagu“.

Architekti se pustili do rekonstrukce se vší parádou. Chtěli vytvořit především atraktivní a funkční prostředí, které by přes den sloužilo jako příjemná restaurace s americkou kuchyní a večer spíš jako divoký bar. „Snažili jsme se do objektu vnést původní velkorysost, která se za několik desetiletí provozu z místa vytratila. Pracovali jsme však s velmi omezeným rozpočtem, který nás tlačil k méně obvyklým řešením,“ vysvětlují architekti.

V interiéru se architektům podařilo vykouzlit americké velkoměsto s využitím několika atypických prvků, které navrhli přímo pro majitele Ryana. Kromě výrazných závěsů, zrezivělého vlnitého plechu kolem baru a nábytku se zaměřili také na originální osvětlení. „Vytvořili jsme obrovské laminátové lustry, které do interiéru skvěle zapadly. Zvolili jsme i dubové stoly s ocelovými podnožemi, které pravděpodobně přežijí i výbuch atomové pumy,“ vykládají pobaveně architekti. „Z odřezků stolů jsou zase vyrobené lampy nad stoly a sedí se na repasovaných školních židlích se speciálními dubovými protézami, které je přizpůsobují na rozměr dospělého člověka.

Klient nás stylem směřoval do Ameriky, a tak jsme si vzali něco z Chicaga a něco zase z verneovek,“ říkají architekti. Dominantou prostoru, na kterou jsou sami hrdí, jsou již zmíněné ohromné lustry, které byly vyrobené laminováním na obrovské kulové formy. Rozsvícená je také část za barem, rámující vstup do kuchyně. Během dne však většinu denního světla obstarají velká oblouková okna.

V interiéru byste našli i pouliční lampy či silniční zrcadlo, ale i kousek umění v podobě nástěnných maleb, o něž se postaral Matyáš Prošek nebo grafiky a kresby na stěnách u vstupu, pocházející z dílny kreativního studia Skubb. Zdobný štukový strop v šedých tónech ladí se stejně zbarvenými zdmi i podlahou. Každý detail i promyšlený prvek zde má své místo a spolu s výraznou barevností tak tvoří stylovou atmosféru amerického baru.

V baru se můžete usadit na židli nebo do červené polstrované sedačky, podobající se té z metra.

V Chicago Grill & Bar najdete speciality z různých koutů USA včetně mexické kuchyně. Na vyhlášené burgery sem přicházejí lidé z širokého okolí. Není divu, když majitel klade velký důraz na kvalitní a autentické suroviny, často dovážené až z dalekých končin. Jídlo tu podle rodilých Američanů chutná jako v Americe.

Myslím, že vzít si dobrého architekta byl v tomto případě vynikající nápad a jsme rádi, že se lidem v interiéru líbí. Překvapil nás i nebývalý zájem o rekonstrukci ze strany návštěvníků restaurace,“ říká architekt Jan Vondrák.

A co říkají architekti Mjölk na závěr? „Využívejte služeb architektů. Dává to smysl. Nemusíte nutně pracovat s námi, v Čechách je hromada dobrých studií, která vám pomohou realizovat interiér či dům na celý život za cenu ojetého auta střední třídy, a to se vyplatí!

Zaujal vás interiér inspirovaný ulicemi rušného Chicaga? Podívejte se také na jiný projekt libereckých architektů. Doporučujeme Industriální domov plastů v režii ateliéru Mjölk nebo s námi zavítejte do jiné stylové burgrárny George Prime Burger ve Vodičkově ulici v Praze.

 


Chicago Bar & Grill

Doktorky Milady Horákové 391/1

Liberec

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: BoysPlayNice, Chicago Bar & Grill

Publikováno: 10.08.2018

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...