Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Architekti z ateliéru Coll Coll renovovali pražskou kavárnu NoD

Architekti z ateliéru Coll Coll renovovali pražskou kavárnu NoD

Zajít si na odpolední kávu, u toho se podívat zajímavou výstavu či divadelní představení a večer, když se nad Prahou začne smrákat a rozezní se zvuky melodické hudby. Zažít živou atmosféru baru, nebo zajít o pár pater níž na party. Takový den můžete zažít v pražském multikulturním podniku NoD. Najdete tu kavárnu, výstavní galerii, divadlo i klub Roxy.

Není tomu tak dlouho, co interiér kavárny s pestrou minulostí vyměnil svůj dlouholetý háv a proměnil se na elegantní i  umělecky velice zajímavý prostor. Za rekonstrukcí stojí architekti Martin Gaberle a Marek Fischer z ateliéru Coll Coll, kteří chtěli umocnit atmosféru sálu z počátku dvacátého století a dodat mu punc moderní celistvosti.

Experimentální prostor NoD byste našli v jedné z nejživějších částí Prahy: v Dlouhé ulici, která je oblíbená a vyhledávají ji jak Pražané, tak také cizinci z různých koutů světa.

Podoba kavárny před rekonstrukcí

Právě kavárna NoD se považuje za samotné srdce tohoto multižánrového kulturního prostoru. Její dlouhá historie se datuje až k roku 2000, kdy nastal boom internetových kaváren. Se stejným záměrem bylo otevřeno i Café NoD. Nakonec se smysl a zaměření kavárny pozměnilo. Tehdy začal pod vedením českého umělce Krištofa Kintery a Petra Jiráska vznikat nový kreativní prostor, který později přerostl až v experimentální prostor NoD tak, jak ho známe dnes. Pod rukama obou umělců postupně ožíval originální mobiliář budoucí kavárny s nápaditými dekoracemi stěn i samostatným barovým pultem. V průběhu let prošla kavárna řadou malých i větších změn. Tou poslední je právě rekonstrukce z dílny Coll Coll.

Tak jako v původním prostoru, i v tom novém se nachází pověstná levitující kost nad barem od umělce Jiřího Davida, kterou se architekti rozhodli ponechat jako tradiční symbol kavárny. Zanechali také pro NoD typický centrální bar, který oblékli do nového kabátu a kolem kterého vytvořili větší volný prostor. Na vyvýšené pódium, kde se nachází hlavní místo pro posezení s výhledem do ulice, dodali také vhodný nábytek.

Tradiční židle z ohýbaného dřeva, dlouhá polstrovaná lavice, bílá mozaika baru i mosazné prvky, zřejmé nejen v elegantním osvětlení, odkazují na historii a vznik samotné budovy. Celý prostor pak propojují parkety z kouřového dubu, které skvěle doplňují interiér.

Na zdobnou římsu v čele sálu navazují architekti římsou novou, která lemuje celý prostor kavárny. Celkový koncept rekonstrukce na 121 metrech čtverečních přinesl kromě moderního a stylového prostředí také víc míst k sezení i lepší obslužnost baru.

Kromě Zlaté kosti od Jiřího Davida byste v kavárně našli i další díla. V salonku za rohem baru visí například umělecké objekty od Adama Stanka a Heleny Sequens s názvem Utrpení Bugse Bunnyho.

Přes den, kdy je kavárna klidným místem k práci i odpočinku, vás mile překvapí speciality zdejší kuchyně. Dostanete zde hamburgery z čerstvě namletého masa v domácích bulkách, salsy, dipy či sladké dorty, to vše přímo z místní kuchyně. Večer se pak můžete těšit na rozsáhlý výběr různých drinků z vyhlášeného baru.

Ač se kavárna NoD proměnila v nový, designově čistý prostor, přesto v ní přežívá „stará“ nostalgie, která vítá všechny své příznivce s otevřenou náručí a nabízí jim jedinečný kulturní zážitek.

Pokud vás zaujal interiér tohoto experimentálního prostoru, vydejte se s námi i do jiných pražských podniků, které vás okouzlí. Nahlédněte například do Kavárny Dos Mundos na Letné, kde si přijdou na své milovníci kávy i zábavy, nebo do Vietnamské kavárny Cà phê, která je plná něžných detailů.


Experimentální prostor NoD

Dlouhá 33

Praha 1

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma / BoysPlayNice, NoD

Publikováno: 03.05.2019

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...