Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Ariake: nový svěží nábytek z Japonska

Ariake: nový svěží nábytek z Japonska

Bývalá mexická ambasáda ve Stockholmu. Nová japonská značka nábytku Ariake, která zastává čistý a jednoduchý design. To je spojení, které se ukázalo během únorového stockholmského týdne designu.

Nápad to byl jednoduchý a efektivní: vybavit historií prolezlé zdi nepoužívané mexické ambasády novou kolekcí nábytku japonské značky Ariake. Výstava dostala jméno A Quiet Reflection a poprvé představila sortiment Ariake mimo Asii. Z nepoužívaného objektu, který byl postaven v roce 1896, vykouzlili architekti opět místo k žití.

Tým architektů si vyhrál s omšelými stěnami a dal vyniknout cihlám i omítce s patinou. Nábytek, který si návstrěvníci mohli prohlédnout, vznikl během workshopu na podzim roku 2017. Organizoval ho singapurský designér Gabriel Tan a účastnili se ho architekti z celého světa – od Dánska až po Kanadu. Svými návrhy tak obohatili portfolio Ariake a představili zajímavé kombinace.

Kanadská designérka Zoe Mowat například navrhla skříň Aizome, která je lakovaná speciálním tmavým inkoustem. Ten doplňují červené detaily. V její kolekci najdete také zrcadlo Split, složené ze dvou dřevěných částí. Nápadná mezera mezi oběma polovinami vychází z japonského principu Ma, který zdůrazňuje nutnost pauzy či mezery, která je stejně důležitá jako celek.

Norský ateliér Andersson & Voll zase přišel s kolekcí stolků Taio a Paperwood, přičemž oba návrhy vynikají vizuální lehkostí: u stolků Paperwoods dojem odlehčuje mezera u země. Doplňují je křesílka s nápadně velkou sedací plochou: Saga Chair hledá harmonii mezi příjemným posezením a malou lounge židlí. Velký sedák poukazuje na pohodlnost židle. Výsledek odkazuje k japonské skromnosti a skandinávskému citu pro materiál.

Švédský designér Staffan Hom pro změnu přišel s kabinetem Kumiko, který je inspirovaný paravany, jež oddělují místa k sezení v japonských restauracích. Vedle toho navrhl i stoličku Dovetail, která vzdává hold rybinovému spoji mezi dvěma dřevěnými částmi. Stolička je zároveň mírně prohnutá, a nabízí tak při sezení komfort.

Ale teď už k značce jako takové. Založily ji dvě továrny Legnatec a Hirata Chair, které sídlí v městě Morodomi, proslaveném výrobou nábytku. Ariake je zároveň jezero v jižním Japonsku – název by se dal přeložit jako „ranní měsíc“ či svítání. Jméno zároveň reflektuje novou kapitolu výroby pro tyto dvě továrny. Jak již bylo řečeno, Ariake spolupracuje s designéry z celého světa a její design sahá daleko za hranice Japonska. Teď nabízí na třicet produktů z dubu, jasanu, cedru, kůže či látky.

„Věříme, že fungující spolupráce a vztahy jsou základem dobrých produktů,“ říká Ariake, „přes jazykovou bariéru vznikla mezi řemeslníky a designéry synergie a vzájemná důvěra. To vše pomohlo definovat filosofii značky." Nezbývá než doufat, že její sortiment brzy seženeme i v Česku.


Ariake

www.ariakecollection.com

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Sebastian Stadler

Zdroj: ariakecollaction.com, dezeen.com

Publikováno: 27.03.2018


Přidejte se k Insidecor komunitě...