Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Artisème. Romantický obchod s českým designem a pohádkovou zahradou

Artisème. Romantický obchod s českým designem a pohádkovou zahradou

Když někdo dělá svou práci s opravdovým zapálením, poznáte to. Jedním takovým příkladem je obchod Artisème, který nabízí to nejlepší z českého designu. Najdete ho hned za slavnou Lennonovou zdí. Poznávací znamení? Pohádková zahrada se vzrostlými staletými stromy.

Artisème založila trojice mladých milovníků designu. Shirin Rahmanová, Marek Vaculčík a Jana Trávníčková toužili po místě, které by nabízelo víc než jen výkladní skříně se zbožím. A tak přišli s jedinečným konceptem, který spojuje design, kulturu a historii. Artisème není jen obchod, je to taky životní styl. „Budujeme takovou živelnou uměleckou komunitu. Zároveň jsme českým designérům chtěli pomoct najít cestu k zákazníkům, a to i těm mezinárodním,” popisuje Shirin Rahmanová.

Shirin se s Markem Vaculčíkem potkala na Anglo-americké vysoké škole. Do party vzali ještě spolužačku Katie Trinh Bui, která se stará o marketing, a kurátorku Janu Trávníčkovou. Shirin několik let žila v Londýně. Britská metropole mladou podnikatelku inspirovala v mnoha směrech, nakonec se ale vrátila do Prahy. „Londýnský trh s designem je daleko rozvinutější a není tak jednoduché přicházet s novými věcmi. V České republice jsme viděli daleko víc příležitostí,” vysvětluje Shirin. Nechce zastupovat co nejvíc značek, ale spíš dbát na kvalitu a příběhy, které může zákazníkům předávat, a zvyšovat tak povědomí o českém designu.

Artisème najdete v přízemí barokního domu, který patří do areálu Řádu maltézských rytířů. Dřív místnosti sloužily jako letní sál. Renovaci interiéru dostaly na starost Martina Šandová a Andrea Kroupová. Pracovat s historickým prostorem byla opravdová výzva, shodují se. „Musely jsme dodržet velmi přísné podmínky ze strany památkářů. Nesměly jsme téměř nic uchytit na zdi,” říkají Andrea a Martina. Musely proto pracovat se samostojným osvětlením a rozvržení světel přizpůsobit stávajícím rozvodům.

S týmem Artisème se architektky shodly na všem. „Nechtěli jsme takový ten sterilní galerijní prostor s bílou stěrkou na podlaze. Nevynikla by romantičnost domu,” vysvětlují Andrea a Martina. V obchodě tak naopak najdete drobné nedokonalosti, které podtrhují příběh domu a vypadají přirozeně. V kombinaci s křehkými designovými produkty působí prostor něžně a dává vyniknout vysoký klenutým stropům.

Artisème tvoří tři místnosti, každá z nich má trochu jinou atmosféru. Zatímco vstupní místnost působí jako malá oranžerie, po levé straně leží sál s původními freskami. „Tato místnost je poměrně tmavá, zato má však neuvěřitelné kouzlo. Vybavení jsme tu zvolily tak, aby působilo intimněji,” říkají architektky. Poslední místnost, která leží napravo od vstupu, naopak víc připomíná klasickou galerii: má bílé stěny a hodně světla.

Většinu svítidel dodal ateliér Dechem, výrazný stůl z jednoho kusu dřeva zase pochází z dílny ateliéru Špalek domu. „Nejdřív nám ustaraně volali, že mají sice takhle velký kus, ale s vadami. A že je dřevo dokonce zbarvené od kulky, která byla ve stromu dlouhá léta zaseklá. My jsme ale byly úplně nadšené,” vypráví Andrea a Martina příběh, který krásně ilustruje jejich přístup k návrhu. Přesně takové kusy nábytku s duší podle nich do Artisème patří.

Architektky pracovaly i s rostlinami, které dodala Dita Havránková, majitelka holešovického obchodu Pokoj. navazují na atmosféru přilehlé zahrady. Navrhly například podsvícený prodejní pult, který vypadá, jako by se po něm plazila zeleň. Postaral se o něj truhlář Mojmír Veselka, který dodal také poličky či stolky.

Většinu nábytku lze pohodlně přemisťovat. Artisème totiž pořádá nejrůznější akce, které propojují veřejnost s architekty a designéry, Čechy s cizinci. Proto bylo důležité, aby se událostem mohl interiér lehce přizpůsobit. „Setkávají se u nás lidé ze všech koutů světa. Vždycky nás baví pozorovat, jak se dávají do řeči,” říká Shirin, která v obchodě s Markem tráví spoustu času. A tak můžou pozorovat, jak zákazníci na jednotlivé produkty reagují. Navíc plánují spustit e-shop a posílat český design do světa.

Tým Artisème nechyběl ani na říjnovém Designbloku. O účasti se rozhodlo na poslední chvíli, dnes je však Shirin ráda, že na nabídku kývli. Dostali totiž nominaci na nejlepší instalaci, kterou pro ně navrhla Eva Bártková. „Je to pro nás obrovské zadostiučinění a motivace,” říká Shirin.

Hlavní sezóna začne v Artisème teď na jaře. Můžete sem zajít na workshopy či lekce jógy, které se konají v zahradě pod košatými stromy. Právě tehdy se Artisème ukáže v celé své kráse.


Artisème

Velkopřevorské náměstí 4, Praha 1

www.artiseme.com

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...