Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Ateliér SAD v Pařížské koketuje s vlastním designem i koníčky

Ateliér SAD v Pařížské koketuje s vlastním designem i koníčky

Když máte hodně peněz, nemusíte je nutně investovat do drahého vybavení. Pro každého znamená luxus něco jiného. Pro muže, který se svými dvěma dětmi bydlí ve třetím patře domu na adrese Pařížská 23, přepych spočívá ve volném čase a koníčcích.

Návrh bytu vytvořil pro projekt SQUAT iD23 architektonický Ateliér SAD. Stavěl na základech od ateliéru I.D. Arch, který zde vytvořil veškeré povrchy a vestavěný nábytek. Architekti z Ateliéru SAD ho pak doplnili instalací, ve které mají hlavní slovo největší hobby majitele: cyklistika, retro i současný design, auta a gramofonové desky. „Hlavní myšlenkou prostoru je individualizovaný interiér, který v každém prvku odráží osobnost majitele,“ vysvětlují Jerry Koza a Adam Jirkal, autoři návrhu.

V bytě najdete mimo obývacího pokoje spojeného s jídelnou čtyři další pokoje. Jeden z nich slouží jako dětský pokoj, druhý obývá otec, třetí se pak přeměnil v cyklodílnu a Mekku kol. Veškerá kola zapůjčila firma Bicycle Café. Je tu ale také dětské závodní kolo, na jehož návrhu se podílel Jerry Koza. Vzniklo pro firmu Würth, od které je také velká část vybavení dílny.

Hlavní ložnici vybavila potahy firma LOOOOX. Majitel taky nosí košile od Kristýny Kubištové, boty Vans a Botas, na ruce zase hodinky KOMONO. Je zde také ptačí budka s nevšedními obyvateli – erotickými pomůckami od značky Whoop de doo, ze kterou stojí designérka Anna Marešová.

Narazíte i na povlečení OTSO finské značky Finlayson. Čtvrtý pokoj slouží jako pracovní zázemí a najdete tu černý karbonový stůl, jenž vznikl v produkci Ateliéru SAD. Jsou zde k vidění i parádní limitované edice lyží, longboardu a wakeboardu od české firmy LUSTI. 

Stojací lampa Jieldé Loft od Stockist je také součástí kuchyňské linky.

Jak sami architekti říkají, díky projektu se konečně rozhodli dotáhnout několik svých starších návrhů. Výsledek najdete třeba v obývacím pokoji: Na stěně je  bílá police Origami, plná knih od knihkupectví PageFive a projektu OKOLO. Z plechové kolekce Origami je i držák na kolo ve vstupní hale a pracovní stul s policí v garáži na kola. Jí se tu u stolu z masivního jilmového dřeva s nerezovými podnožemi – také jídelní stůl je dílem architektů. V kuchyni najdete zástěry od firmy Zástěrka, která spolupracuje s řadou tuzemských designérů.

V obývacím pokoji se vznáší svítidlo Oblak dle návrhu Anny Kozové, které je vyrobeno z pěnového materiálu, díky kterému tlumí odrazy zvuku. A tím přispívá k intimní atmosféře. Z rukopisu Jerryho Kozy pochází i reproduktory Samurai, které vynikají jak vzhledem a zpracováním, tak vysoce kvalitním zvukem. Oba produkty vyrábí firma SYMBIO design.

Lampičky od Louise Poulsena a stojací lampu DCW BS1 i stolky Mixit od Desalto sehnali architekti v obchodě Stockist. Sedačky PLOUM ve dvou velikostech a koberec dodala firma Ligne Roset, vypínače zase společnost ABB s.r.o. Elektro-Praga. Na zemi v obýváku leží kravská kůže Marguerite, rovněž od Ligne Roset.

Židle u stolu dodala firma Stockist. Jde o židle Nicole Leppert, vyráběné od roku 1933 ve Francii určené původně pro průmyslové použití. Dřevěný stůl je počinem Jerryho Kozy a Adama Jirkala a pochází z dílny Atelieru SAD.

Barové stoličky navrhli sami architekti – místo sedáku mají sedla z kola. Nádobí pochází od KriKri - Kristýny Markvartové, kromě hrnků, konvice, mísy a talířů zde naleznete sklenici a karafu Alkoholik.

Nad jídelním stolem visí světla Skleník, ve kterých je možné pěstovat různé bylinky. Navrhla je tak jako skleněný tableware Kristýna Markvartová. V bytě najdete i vázu PinUp od Jana Čapka, vázu od Anny Kozové a věšák s němým sluhou od Karla Matějky.

Originální nádobí je od designéra Martina Kastnera z firmy Crucial Detail. Dodala ho společnost Premium Gastro.

V bytě nesmí chybět ani vybrané šampaňské na oslavu vítězství. O zásobu Veuve Clicquot se postarala Moët Hennessy Czech Republic.

O armatury v koupelnách se postarala firma Hansgrohe, jež zajistila i velice praktickou kuchyňskou baterii s tlačítkem Select, které umožňuje pohodlné zastavování vody. Teplota vody zároveň zůstane stejná i po opětovném spuštění.

V dětském pokoji vedle vojenské palandy najdete krásnou kolekci hraček. Většinu z nich navrhl architekt SADu Jerry Koza se svou ženou Annou, například dětské odrážedlo Torpédo, nebo nafukovací hračky pro Fatru. Je zde také koberec dle návrhu Lucie Koldové. Vznikl pro firmu Chevalier.

V dětské herně se můžete zabavit hrami od společnosti Amanita design a zkusit i krásné plyšové maskoty od stejné firmy, která se proslavila skvělými počítačovými hrami: Samorosta či roboty Josefa a Bertu. Zvuk zajistí reproduktory Alfa, které pro SYMBIO design navrhl Jerry Koza. Důležitou roli hraje pro majitele bytu hudba: nechybí gramofon, kvalitní audio a televize od firmy Avitsmart.

O živé dekorace se v celém bytě postarala květinářka Michaela Bachoríková.

Stěny zdobí umění: třeba kresby obrazy a sochy hlav od Michala Cimaly či obrazy od Jana Kalába. Mnoho věcí pochází ze soukromé sbírky architektů – mimo jiné stará žíněnka, cyklistické doplňky nebo LP desky. Většinu z retro doplňků shání ateliér po bazarech a aukcích.

Všechny produkty s designem Ateliéru SAD lze koupit samostatně – stačí nahlédnout do e-shopu SNOP. Byt od Ateliéru SAD nadchne nejen milovníky cyklistiky a gramofonů, ale všechny, kdo mají rádi svěží rukopis studia, které navrhlo mimo jiné interiér Žižkovské věže.

____________________________________________________________________________________

SQUAT iD23

24. listopadu  – 22. prosince 2016

Pařížská 23,  Praha 1

                                                 facebook

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Dagmar Vyhnálková, Archiv Atelier SAD

Publikováno: 06.12.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...