Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Až na půdu: Několik pater objevů

Až na půdu: Několik pater objevů

Historie domu v Jungmannově ulici sahá až do 16. století, proto asi nikoho nepřekvapí jeho spletitá historie - často měnil majitele, byl několikrát přestavěn a za třicetileté války dokonce vyhořel. I přesto je jedním z pouhých dvou domů na písecké hlavní třídě, které se pyšní původní valenou klenbou a zachovalými dispozicemi. Nyní je tu kavárna Až na půdu, kde si můžete kromě domácích dobrot vychutnat i relax na ukryté zahrádce, shlédnout výstavu či si poslechnout autorské čtení. 


O důležitosti Jungmannovy ulice vypovídá také její historie – dlouhou dobu fungovala jako centrum dění, byl zde totiž dobytčí a zeleninový trh. 

Majitelé Jan Štráfelda a Kateřina Dušková pochází původně z Prahy a Žamberka, rozhodnutí odstěhovat se a začít nanovo v Písku bylo víceméně spontánní. Po několika letech práce za bary a u kávovarů je dohnala potřeba zkusit podnikat na vlastní pěst. 

„Jižní Čechy a Písek konkrétně nás velice okouzlil, viděli jsme nevyužitý potenciál a příležitost. Při první prohlídce jsme objevili velmi členitý prostor s neobvyklou atmosférou, neudržovaný dvůr a zpustlou zahradu. Celkové genius loci na nás zapůsobilo tak, že jsme se po krátkém zvažování rozhodli, že právě tohle bude to naše místo“ popisuje Kateřina Dušková. 

 

U zrodu projektu stáli již od počátku kromě majitelů a jejich obětavých rodin také architekt Kamil Štajgl a designérka Anna Štěpánková„Prošli s námi celou anabází rekonstrukce, otevření, zařizování... A pracují s námi doteď, kdykoliv si vzpomeneme, že bychom rádi přidali něco nového nebo upravili něco stávajícího.“ 

 

 Prvkem připomínajícím modré nebe je malba v čele místnosti.
 

Kavárna byla již od svého zrodu koncipována tak, aby splnila vysoké nároky hosta znalého kavárenského světa. Základní myšlenkou však bylo vytvoření prostoru v centru Písku, kde můžete dobře strávit celý den, ať už prací, posezením s přáteli nebo třeba čtením.  
 

„Musely samozřejmě přijít jisté kompromisy nebo ústupky, a to zejména ze strany obou kreativců, protože naše zdroje nejsou nevyčerpatelné, ale povede-li se jednou dotáhnout do konce veškeré detaily, věříme, že interiérově budeme jedna z nejpůsobivějších (jiho)českých kaváren.“ 

 
 

První úrovní je přízemí - galerie, jež je laděna v jemných pastelových tónech světle růžové a modré. Dominantou prostoru je valená klenba, která spolu s výraznou dřevěnou podlahou místnosti dodává útulnou atmosféru. Po vystoupání schodů se ocitnete u dřevem obloženého baru s výhledem na ukrytou zahrádku ve dvoře. 

 
 

Barová deska je vyrobena z padlého kmene více než tři sta let starého dubu zalitého do epoxidové pryskyřice, doplněného suchým mechem a žaludy. Kůra místy vyčnívá nad hladký povrch a narušuje strukturu desky.
 

 

Neváhejte usednout na bar, příjemný personál vám namíchá něco speciálního a rád s vámi zapřede rozhovor, třeba o tom, co našel na půdě.
 

Výroba nábytku byla vcelku náročnou kapitolou nové rekonstrukce: repasované židle majitelé získali až po půl roce, stoly byly vyráběny na míru podle návrhu designérky Anny Štěpánkové a bar, osvětlení nebo modulové posezení v podloubí, majitelé zvládli vlastními silami za pomoci zručných rodinných příslušníků. „A že to byla někdy velká zkouška.“ 

 
 

“Budoir“ v nejvyšší místnosti podniku se pyšní starobylým lustrem. Stejně jako malé lampičky ve výklencích vstupní části je pozůstatkem po předchozím poslání prostoru kavárny - velmi dlouho tu totiž byla prodejna skla a křišťálu. Ve večerních hodinách pak lustr vytváří na zdech zajímavé obrazce a vytváří intimní atmosféru.
 

„Nechat všude grandiózní broušené lustry s bohatými cinkavými ověsy nám přišlo k našemu konceptu příliš, a taky to bylo až moc snadné, a tak Anička s Kamilem vytvořili sérii upravených skleněných lustrů, jednoduchých papírových "origami" stínidel a samostatně zavěšených žárovek. V práci se světlem bychom ale rádi pokračovali dál,“ popisuje plány Kateřina Dušková. 
 

 
 

Pokud se zde zastavíte v zimě, není problémem zaujmout místo u krbových kamen a dopřát si lahodnou domácí zázvorovici či svařák Až na půdu s tajnou přísadou.

„Inspiraci čerpáme ze všeho kolem sebe, ať je to podnik, který navštívíme v Čechách nebo v zahraničí, povedená rekonstrukce staré chalupy nebo série autorského porcelánu. Máme rádi hezké, čisté věci, které pořád dávají dostatek prostoru tomu, co je v našem případě nejdůležitější - prožitek z dobrého jídla, pití a pohodlí, které při našem oblíbeném "kavárenském povalečství" zažijete.“ 

 
 

Pokud se těšíte z čerstvého vzduchu, můžete usednout pod košatou slivoň na zahrádce a poslouchat zpěv ptáků v tomto skrytém ráji.
 


 

Samotný název kavárny v sobě skrývá několik významů - prvotním je odvozením od akce "Půda", multižánrového plenéru sdružujícího různé umělce a tvůrce, který pořádá každoročně Jan Štráfelda. Dalším významem je samozřejmě množství "úrovní" - podlaží, které v kavárně projdete, chcete-li se dostat až na její konec. „A samozřejmě je to v neposlední řadě ideálně tvárná slovní hříčka, která se dá spojit s ledasčím a dává tak vzniknout novým sloganům a třeba názvům akcí.“ 

 
 

Logo, úprava menu a většina grafiky (plakáty na akce, letáky, vizitky atd.) jsou prácí Vítka Škopa, talentovaného studenta Ateliéru grafického designu a vizuální komunikace na UMPRUM. 
 

Menu je vložené do knih, které jsou sesbírané z antikvariátů nebo od kamarádů a jejich výběr je velmi pestrý - od učebnic geometrie pro 8. třídy přes titul Rusové v Antarktidě, příručku pro amatérské fotografy až k pohádkovým knihám. 
 

Kavárna se mimo krásný interiér pyšní i vyhlášenou kuchyní. Začít můžete vydatnou snídaní a kvalitní kávou připravenou na několik možných způsobů, přes poledne se najíte v bistru, odpoledne si dáte něco na zub a večer sedíte v baru s pivem z lokálního pivovaru Prachatice, piva Hubertus z pivovaru Kácov, netradičního lahvového piva "PCh!" z minipivovaru Chříč nebo u kvalitně namíchaného drinku. 

 
 

V nabídce nesmí chybět výběrové čaje, limonády z domácích sirupů, ovocné a zeleninové mošty, quiche nebo polévka s domácím pečivem.

O víkendu se v kavárně můžete zastavit na brunch, u kterého se vyplatí nespěchat. Samozřejmostí jsou vyhlášené domácí dorty, koláče a sušenky, i jídla pro pořádné jedlíky.


 

„Hledáme vždy tu nejvyšší možnou kvalitu, využíváme sezónní suroviny, zásadně nepoužíváme konzervanty, umělá dochucovadla nebo polotovary. Například pečivo k polévkám pečeme od začátku sami a postupně zkoušíme, co všechno můžeme zvládnout a kam ještě se můžeme vydat." 

 

Město Písek je jako skrytý poklad - jeho bohatá historie, krásná okolní krajina i kulturní akce přímo vyzývají k návštěvě. Udělejte si v září výlet a navštivte již tradiční mezinárodní multižánrový festival COOL V PLOTĚ, jehož součástí bude vystoupení zahraničních i českých umělců nebo festival Kavárny naživo, který proběhne 21.-28.10., obojí v krásné kavárně Až na půdu.

_____________________________________________________________________________________

Jungmanova 34 , Písek

 

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Barbora Hortová Autor:
Barbora Hortová

Foto: Archiv Až na půdu

Publikováno: 02.09.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...