Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Bastion

Bastion

Architekti Pavla Melková a Miroslav Cikán z ateliéru MCA dokázali dřívější pustinu s ruinou dokonale proměnit. Jejich řešení citlivě reaguje na jedinečnou lokalitu a historický kontext - genius loci díky tomu nejen přežil, ale ještě posílil. Novostavba objektu s kavárnou je záměrně zapuštěna v terénu tak, aby ho zboku kryla hradební zeď, při pohledu z Nuselského mostu je díky tomu úplně neviditelný. Jeho střecha se stala plynule navazující součástí upraveného veřejného prostoru.

Interiér - Bastion

Bastion u Božích Muk se proměnil ve venkovní terasu s panoramatickým výhledem na Prahu, jemnou hru s povrchy doplňuje elegantně tvarovaný mobiliář z cortenového plechu.

Interiér - Bastion

Atrium nazývané architekty "negativní věž" získává díky výrazné barvě a textuře korodovaného ocelového plechu specifickou atmosféru. Na prostor kavárny navazuje skrze prosklenou skládací stěnu.

Interiér - Bastion

Kavárna má podle původního záměru sloužit i pro příležitostné kulturní a výstavní akce - pro takové příležitosti sem architekti navrhli obrovské ocelové posuvné panely, kterými se dá barový pult se zázemím úplně uzavřít. Čistě řešený prostor doplňují ladné tvary ikonických Pantonek.

Interiér - Bastion

Architekti z ateliéru MCA svým návrhem nejprve zvítězili ve veřejné soutěži, za jeho realizaci pak vloni získali nejvyšší místní uznání v podobě Grand Prix Obce architektů 2012 a nominaci na evropskou cenu Mies van Der Rohe. A není vůbec divu.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Lenka Míková Autor:
Lenka Míková

Zdroj: mca-atelier.com

Publikováno: 23.08.2013


Přidejte se k Insidecor komunitě...