Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Bauhaus: sto let od vzniku legendy

Bauhaus: sto let od vzniku legendy

Walter Gropius, Mies van der Rohe, László Moholy-Nagy nebo třeba Paul Klee. Co mají tito umělci společného? Oni i řada dalších patří mezi významné osobnosti spojené s německou uměleckou školou Bauhaus. Jen máloco ovlivnilo moderní pojetí designu, architektury i výtvarného umění tolik jako tato avantgardní škola z počátku minulého století. Bauhaus měl vliv nejen na celou generaci umělců, ale také na pozdější způsob výuky výtvarného umění. Na letošní rok připadá sté výročí založení této legendární instituce a my vám v průběhu roku postupně ukážeme její nejznámější představitele z oblasti designu a architektury. Společně se ale nejprve podíváme na to, čím byl vlastně samotný Bauhaus tak výjimečný.

zdroj: www.bauhaus-dessau.de

zdroj: www.knoll.com

Historie školy se začíná psát v roce 1919, kdy v německém Výmaru zakládá vzdělávací instituci architekt Walter Gropius. Od počátku založení školy Bauhaus poháněla především touha znovu propojit užité a výtvarné umění, což podtrhuje i způsob, jakým škola vznikla – sloučením místní uměleckoprůmyslové školy s výmarskou akademií výtvarných umění. Během několika let se ale škola musela kvůli změnám v místní politické situaci přestěhovat a své sídlo přesunula do Desavy, která škole nabídla pomyslný azyl. V Desavě vznikla podle návrhu Waltera Gropia nová budova školy, která dodnes fascinuje milovníky architektury. Kromě ní ve městě vyrostly i ikonické domy pro některé profesory a ubytovna pro studenty. Dějiny ale bohužel Bauhausu nepřály. Škola byla později na popud nacistů přesunuta do Berlína, kde byla záhy nadobro zrušena.

zdroj: trydesignlab.com

Dobové fotografie, budova Bauhausu v roce 1926, zdroj: Stiftung Bauhaus Dessau

Ve své době byl Bauhaus zcela ojedinělý svým přístupem k umění. Výjimečný byl zejména způsob, jakým se Gropius rozhodl umění vyučovat. Cílem bylo naučit studenty pracovat za součinnosti všech uměleckých a umělecko-řemeslných oborů. Walter Gropius pro tento účel vyvinul speciální studijní osnovy, které studenty postupně provedly od základů designu přes studium materiálů či barev až po výuku samotné architektury společně s praktickou výukou jednotlivých řemesel. Důraz se kladl například na pochopení barev a forem. Znalosti studenti později využili při praktické práci v dílnách, které byly součástí školy. V těchto dílnách se později navrhovaly a vyráběly se malé série produktů na zakázku. Důležitou součástí studia na škole byl také společenský život. Cílem bylo propojovat všechny žáky na škole, proto se často pořádaly různé společenské akce či slavnosti. Významnou součástí místního života bylo i divadlo –  studenti se mohli rozvíjet i v jiných oblastech umění.

Lampa Saturn a stohovatelné stolky od Josepha Alberse, zdroj: www.tecta.de a The Josef & Anni Albers Foundation

Ludwig Mies van der Rohe je autorem také křesla Weißenhof, zdroj: www.tecta.de

Ačkoli na škole působila a studovala řada různých umělců, škola pravděpodobně nejvíc ovlivnila moderní design. Produktový design se stal nedílnou součástí Bauhausu, začaly se tu také vyrábět prototypy pro průmysl. Studenti se tedy začali věnovat i mechanické reprodukci. Na půdě Bauhausu začaly vznikat jednoduché a praktické předměty, které se postupně zařadily mezi ikonické předměty světa designu. Kromě různých kusů nábytku, které se často vyrábí dodnes, zde vznikaly různé textilní a keramické výrobky.

Židle Brno od Miese van der Roheho, zdroj: www.knoll.com

Dětská kolébka od Petera Kelera, zdroj: www.tecta.de

Stále nevíte, co konkrétně si pod stylem spojeným s Bauhausem představit? Cílem bylo navrhovat výrobky, které budou jednoduše reprodukovatelné. Často měly výraznou geometrickou formu. Mezi nejznámější designéry spojené s Bauhausem patří jistě Marcel Breuer, jehož legendární nábytek z kovových trubek najdeme i na chodbách budovy Bauhausu v Desavě. S Bauhausem je spojený také architekt Mies van der Rohe, který dokonce několik let působil jako ředitel školy. Kromě designérů se k tomuto směru počítá také řada malířů – například Paul Klee, Josef Albers či László Moholy-Nagy.

Pojízdné lehátko od Marcela Breuera, zdroj: www.tecta.de

Známé zákoutí z barcelonského pavilonu od Miese van der Roheho, zdroj: Fundació Mies van der Rohe Barcelona

V září bude otevřené muzeum Bauhausu v Desavě od studia addenda architects, zdroj: www.bauhaus-dessau.de

Bauhaus ale není možné vnímat jen jako vzdělávací instituci. Symbolizuje spíš nový způsob uvažování o umění, filozofii a způsobu života. Tehdejší umělci se postavili zkostnatělému systému uměleckých škol a pokoušeli se znovu navrátit umění do každodenního života lidí. Atmosféra na škole byla tehdy zcela unikátní a Bauhaus byl místem, kde přicházely k životu ty nejpokrokovější myšlenky. Pokud se chcete o tomto fenoménu dozvědět více, letošní rok jistě nabídne řadu příležitostí. Ve Výmaru se letos na jaře otevře nové muzeum, ve kterém budou vystavené ty největší poklady ze sbírek Bauhausu. Za návštěvu bude stát i výstava Reflex Bauhaus: 40 objects – 5 conversations v muzeu designu v Mnichově. Pět současných umělců vytvoří umělecká díla volně inspirována několika objekty vycházejícími z Bauhausu. Největší událostí bude ale otevření zcela nově postaveného muzea v Desavě, ve kterém bude ke zhlédnutí sbírka patřící Nadaci Bauhaus v Desavě, která byla dosud k vidění pouze v omezené podobě v bývalé budově školy.

Podívejte se na třídílný seriál o Bauhausu:

Pro více informací o letošním výročí navštivte webové stránky Bauhausu.


 www.bauhaus100.com

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Sára Němečková Autor:
Sára Němečková

Foto: Bauhaus100.com,www.bauhaus-dessau.de

Publikováno: 06.02.2019

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...