Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Beton a cement nemusí být jen šedý

Beton a cement nemusí být jen šedý

Už dávno neplatí, že beton a cement musí být šedý. Stačí se podívat do portfolia společnosti BOCA Praha, která se specializuje na podlahové krytiny. A mezi nimi i na povrchy v podobě barevných cementových stěrek nebo betonových podlah.

Betonové podlahy nemusí být jen šedivé, možnosti probarvení jsou opravdu široké.

Možností je spousta. BOCA dlouhodobě spolupracuje s italskou firmou Ideal Work, jež nabízí cementovou stěrku Microtopping. Ta čím dál tím častěji nahrazuje klasický pohledový beton. Vyrábí se jak v klasických odstínech šedé, tak různě barevných provedeních. Stěrku lze nanášet v tenké třímilimetrové vrstvě na podlahy, stěny i schody a díky její flexibilitě se s ní snadno pokrývají třeba i kuchyňské linky, vany či umyvadla. Stěrka vytváří jednolitou plochu bez jakýchkoliv přechodů či spár. Zároveň si můžete zvolit intenzitu odstínu, lesk či mat a strukturu povrchu. 

Voděodolná designová stěrka Microtopping v koupelně.

Podlaha z probarvené cementové stěrky jako designový prvek.

Schody a podlaha potažené různě barevnou stěrkou. 

Ideal Work nabízí i betonové podlahy Nuvolato, které jsou vhodné jak pro interiéry, tak exteriéry. Jejich výhodu je především vysoká odolnost a dlouhá životnost, jsou nenáročné na údržbu a vhodné i k instalaci s podlahovým topením.

Betonová podlaha upravená pomocí reaktivních barviv.

Třeba v Chorvatsku vytvořila firma přístupovou cestu k vile a povrchy v jejím okolí. Pomocí technologie reaktivních barviv Acid Stain od stejného dodavatele tu vznikl beton s působivou strukturou a vzorováním, které připomíná rez. 

Barevné mapy na betonové podlaze Nuvolato.

Funguje to velmi jednoduše: barvivo trvale naruší povrch betonu a vykreslí do něj nepravidelné mapy, přičemž si beton zachovává všechny své vlastnosti, které z něj dělají velmi odolný materiál. Na závěr pak lze podlahu opatřit lesklou nebo matnou finální povrchovou úpravou. Reaktivními barvivy se dá upravovat i výše zmíněná stěrka Microtopping.

Cementové stěrky i betonové podlahy mohou mít různé finální úpravy povrchu.

Kdo si nevybere ve škále předem daných barev, nemusí zoufat.  „Jedinečná barva může vzniknout i na zakázku,“ vysvětluje marketingová manažerka BOCA Lucie Truksová a hned ukazuje příklad. Přináší velké desky, ve kterých jsou namíchané odstíny, které nezapadají do standardní palety: jemná lila či naopak sytá fialová a žlutá, která důvěrně připomíná barvu zvýrazňovače. Ať už tedy sáhnete po Microtoppingu nebo Nuvolatu, můžete počítat s barvou na míru.

Barvu podlahy si lze vybrat ze vzorníku, nebo namíchat podle individuálních požadavků.

Sama BOCA Praha si s barevnými betony a stěrkami vyzkoušela již řadu instalací. V Olomouci například s ateliérem Nedvěd architekti realizovala kavárnu Cafe New One, která se nachází v budově ze začátku 20. století – na starost BOCA dostala podlahy i stěny. Při výběru materiálu se vycházelo z faktu, že v kavárně je rušno a povrchy toho musí hodně vydržet, zároveň bylo potřeba dbát na estetiku prostoru. Proto byla vybrána již zmiňovaná cementovo-polymerová stěrka Microtopping, která se díky své voděodolnosti použila i na toalety. Co se barvy týče, zvolili do kavárny odstín hnědé, který podtrhuje její vintage atmosféru, na toalety pak stěrku černou.

Vintage interiér olomoucké kavárny Café New One.

Mezi další realizace, kde BOCA použila stěrku Microtopping v tmavě šedé, patří čajový butik T-Lounge. V historické pasáži Broadway ho vytvořil ateliér PHA pomocí dýhovaných překližkových panelů. Barva se nenacházela v základním portfoliu, a tak se pomocí míchání zesvětlila. Dále se pak ještě upravovala pomocí reaktivních barviv Acid Stain. Cílem bylo vytvořit interiér, který nebude hosta rušit u pití čaje.

Čajový butik T-Lounge s tmavou cementovou stěrkou Microtopping.

Kouzlo betonu a reaktivních barviv si BOCA nedávno vyzkoušela i v rámci umění: výtvarníci Lucie Kerdová a Matěj Macháček je použili na betonové desky, které BOCA nyní vystavuje ve svém novém showroomu. Co dalšího u specialisty na povrchy najdete? Přečtěte si více zde.

_____________________________________________________________________________________

Boca Praha

www.bocapraha.cz

Vinohradská 2828/151,  Praha 3

Atrium Flora, budova B, 9. patro (vstup z ulice Jičínská)

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...