Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Bílý dům v Šanghaji? Ano. Ale modulární, elegantní a hravý

Bílý dům v Šanghaji? Ano. Ale modulární, elegantní a hravý

Pokud si myslíte, že Bílý dům je jen jeden, pak vás musíme vyvést z omylu. I v Číně mají svůj Bílý dům, akorát zcela jiný. Je rodinný, více elegantní i hravý. A díky modulárním prvkům zcela jedinečný.

V nejlidnatějším městě Číny, velkolepém Šanghaji, žije bezmála 27 miliónů obyvatel. A architekti ze studia RIGI Design se tu pustili do rekonstrukce třípatrového domu s cílem vnést do něj více světla, moderních i hravých prvků a promyšleného designu s přihlédnutím na potřeby rozrůstající se rodiny.

Dům, jež je součástí původní výstavby řadových domků z roku 1940, už z dáli mezi ostatními vyniká bílou fasádou. Z hlavní ulice vedou dveře přímo na soukromý dvorek, který je skrytý za vysokými zdmi.

Když vejdete, jako mávnutím kouzelného proutku se ocitáte v jiném světě. Útulný dvůr, laděný do bílých tónů a doplněný svěžími rostlinami, otevírá skrz prosklenou stěnu pohled do celého přízemí domu. Hranice mezi exteriérem a interiérem jsou téměř neznatelné.

Celý dvůr pojali architekti stylově. Geometricky nesouměrné tvary zdí využili k vytvoření jakýchsi stříšek, čímž vznikl minimalistický exteriér se závanem Skandinávie. Přístřešek, který slouží prozatím jako místo pro dětské skotačení, bude v budoucnu zdobit živý strom. Do předem vyhloubené jámy mají v plánu majitelé zasadit strom, který pak poroste spolu s jejich dětmi.

V otevřeném prostoru přízemí se nachází kuchyň, jídelna i obývací protor. Po celé jedné straně vytvořili architekti modulární živou stěnu", která umožňuje různé uspořádání regálů i příslušenství. Pomocí matic a děrovaných otvorů v dřevěné konstrukci si tak mohou zdejší obyvatelé poskládat svou obývací stěnu podle nálady a obměňovat ji, kdy se jim zachce.

Modulární prvky se objevují v celém interiéru, od pohodlné pohovky v obývacím pokoji přes tenké kovové konstrukce podél zdí. Ty slouží k zavěšení různých věcí, mimo jiné i ručníků a zrcadel v koupelnách, regálů a nádobí v kuchyni či věšáků na prádlo v ložnicích.

Poblíž kuchyně vznikl také prostor pro malý pracovní koutek, který je ukrytý pod schodištěm. Naproti němu u protější stěny se zase vyjímá umyvadlo se zrcadlem, které působí jako taková zmenšená verze koupelny.

Jak jsme již zmínili, jedním z hlavních přání majitelů bylo vnést do domu více denního světla. To se architektům částečně podařilo. Zejména díky tomu, že postavili prosklenou stěnu ve vchodové části. Hlavní přísun přirozeného světla ale vznikl až díky přebudování schodiště, které bylo původně umístěné v severní části domu. Nyní je v samém centru a tvoří jakousi studnu slunečních paprsků, která propojuje všechna patra.

Dětský pokoj oživují modré tóny a výklenky, do kterých architekti zabudovali pracovní stůl i postel. Prostor určený sladkému snění je navíc originálně podsvícený, čímž vynikly hravé detaily.

Převážně bílá paleta barev, doplněná přírodním dřevem a světle šedými povrchy dodává interiéru příjemnou atmosféru.

Architekti si vyhráli také s interiérem hlavní ložnice. Vchází se do ní kulatými dveřmi a směrem do chodby ji zdobí malá stříšková okna. Stejně jako v obývacím pokoji, i zde je dominantním prvkem modulární stěna. Bílé odstíny, teplý tón přírodního dřeva i vkusné doplňky dělají z této části obydlí útulnou zónu relaxu.

V domě byste našli také dvě elegantní koupelny, přičemž jedna z nich sousedí přímo s hlavní ložnicí. Obě vynikají jednoduchým stylem se světlým interiérem, který architekti doplnili černými kontrasty v doplňcích. „Dům je jako obal, který v sobě nese náš růst, zkušenosti i naději,“ říká na závěr Liu Kai z RIGI Design.

Zaujal vás tento útulný domov protkaný modularitou, hravostí i minimalistickým nádechem severu? Podívejte se také na jiné projekty, které k němu mají blízko. Například projekt českého studia Flat White, které vytvořilo Útulnou rekonstrukci bytu v severském stylu nebo Long Story Short – ráj nomádů v centru Olomouce od designérky Denisy Strmiskové.

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...