Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Bohemian Works: Dřevo a řemeslo jako základ

Bohemian Works: Dřevo a řemeslo jako základ

Co se vám vybaví, když se řekne dřevo? Vězte, že jednou z prvních asociací by mělo být Bohemian Works. Tato česká společnost, která spolupracuje s více jak 7000 architekty po celém světě, je přeborníkem v realizacích, kde má tento materiál hlavní slovo: ať už jde o podlahy, kuchyně či nábytek na míru. Zakladatel a majitel Bohemian Works, Johannes Gast, nám osvětil vznik i filozofii firmy.  

Johannes pochází z Belgie, kde i vystudoval. Poté se odstěhoval na pět let na Floridu, pak do Ekvadoru, Peru, Nikaraguy a Argentiny, kde pro holandskou firmu obchodoval s chemikáliemi. Později si vyzkoušel práci v několika oborech, mimo jiné se zabýval i financováním podniků. Také působil jako firemní poradce; jedna ze zákaznických firem pracovala se dřevem. Právě tehdy se pro řemeslo nadchnul a v roce 2002 založil v České republice firmu Bohemian Works. Nedávno se do Prahy přestěhoval z Amsterdamu.

Bohemian Works vyrábí kvalitní nábytek a podlahy mimo jiné z týkového, dubového či ořechového dřeva, které vydrží desítky let. Na vzorech a návrzích se do velké míry podílí samotný majitel. „Jedním z našich cílů je zvednout v očích veřejnosti truhlařinu. Například v Německu a Francii ve dvanácti letech děti absolvují inteligenční test, který předurčí, na jakou školu mají jít a co dělat: chytré děti pokračují na akademických oborech, méně bystré na učňovských. Přijde mi, že toto v České republice funguje jinak – na řemeslných oborech je hodně chytrých lidí,“ říká Johannes. Také to byl jeden z důvodů, proč se rozhodl firmu založit právě v Čechách. Česká republika má podle Johannese také mnoho kulturních podobností s jeho rodnou Belgií.

Většina realizací firmy je dnes v zahraničí, například v USA, Rakousku, Německu, Nizozemí či Španělsku, Johannes ale počítá s větším rozšířením produkce i na českém trhu.

„Mnoho tuzemských truhlǎřských firem používá k výrobě počítačem řízené obráběcí stroje a snaží se kopírovat produkty velkých řetězců s nábytkem, málokdy narazíte na podařené ornamenty.“ říká. 

Přehlídka dřeva

Mezi jeden z nejoblíbenějších projektů majitele patří spolupráce s newyorským obchodem s pánskou konfekcí Bergdorf Goodman, který sídlí na 5. Avenue, a kde Bohemian Works vytvořili podlahu o ploše 130 metrů čtverečních. Úspěšná je i spolupráce s vídeňskými a salcburskými hotely Sacher: pro ně měnila firma všechny koberce na dřevěné podlahy.

S Bohemian Works také spolupracovalo několik tuzemských designérů, jmenujme například Olgoj Chorchoj, kteří pro firmu navrhli mimo jiné podlahu Organic. Seznámili se v roce 2009 na International Contemporary Furniture Fair (ICFF) v New Yorku. Maxim Velčovský zase ve spolupráci s Bohemian Works vytvořil skříň Kabinet příběhů pro Galerii Křehký. Kabinet byl v roce 2013 představen na přehlídce designu Maison et Objet, které se Bohemian Works pravidelně účastní.

Nejoblíbenější je u klientů 3D vzorování podlah, Bohemian Works ho hojně používají v realizacích na zámcích. „Takové vzory opticky rozšiřují prostor,“ vysvětluje Johannes.

Velkou výhodou dřeva podle Johannese je, že zatímco mnoho jiných materiálů se brzy opotřebí a ztratí půvab, dřevo vypadá i po mnoha letech krásně a získává patinu. „Je to také příjemný a hřejivý materiál a když ho zničíte například poškrábáním, není to na škodu,“ doplňuje. Uvítá prý také, když je klient ochotný zajet se podívat přímo do plzeňské továrny, kde se dřevo zpracovává.

Do budoucna můžeme počítat s dalšími designéry a produkty, které vytvoří originální produkty pro Bohemian Works. „Rád bych navázal spolupráci s Evou Eisler, moc se mi její práce líbí. Také bychom se rádi víc zaměřili na design kuchyní,“ uzavírá Johannes Gast.

Firma Bohemian Works dodala pro projekt SQUAT iD23, konkrétně do bytu od designérky Ivanky Kowalski, dřevěnou podlahu z masivního dubu v maďarském vzoru. Je tlustá 20 mm, mechanicky stařená a ošetřená oxidační barvou, která zabraňuje žloutnutí dubu.

______________________________________________________________________________________

Bohemian Works 

www.bohemianworks.com

Václavské náměstí 66, Praha 1

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: archiv Bohemian Works

Publikováno: 10.11.2016


Přidejte se k Insidecor komunitě...