Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Bulb: S láskou k designu a světlu

Bulb: S láskou k designu a světlu

Krása světla je naší vášní, říkají o sobě od roku 1998 ve firmě Bulb. S oblibou spojují design, účelnost a architekturu – v portfoliu společnosti najdete mimo svítidel ale i jiné doplňky. Třeba koberce a stolky od holandské společnosti Moooi. „Do designu jsme zamilovaní až po uši,“ říká tým společnosti.

Hlavní vášní Bulbu je však již zmiňované světlo. „Nabízíme návrh interiéru od jednoho světla až po komplexní řešení,“ uvádí Irena a Martin Vítovi, kteří za firmou stojí. Celé to prý začalo víceméně náhodou. Bulb byl nejprve součástí společnosti, která realizovala výstavní expozice a interiéry, kde se používal interiérový systém belgické firmy Fractal – majitel firmy však Vítovým představil sesterskou společnost Modular, jenž vyráběla ryze designová svítidla. Stala se neměnnou součástí Bulbu a v portfoliu společnosti ji najdete dodnes. Co víc, především otevřela dveře dalším značkám, které Bulb začal postupně zastupovat a rozvíjet na českém trhu.

Osvětlení od firmy Modular.

Dnes Bulb nabízí přes dvacet různých firem zabývajících se osvětlením. Najdete tu třeba svítidla hamburské firmy Tobias Grau, která jsou pravidelně oceňována pro svou technologickou vyspělost. Ostatně právě technologiím patří budoucnost: „Přidaná hodnota nebude v produktu samotném, ale v jeho použití, které bude výjimečné,“ předvídají Vítovi.

I takto vypadají produkty značky Tobias Grau.

Zaujmou i světla italské firmy Foscarini, jež proslula spoluprací s řadou předních světových designérů. Architektonické osvětlení tu zase zastupuje belgická firma Kreon. Mezi favority zakladatelů Bulbu patří produkty dánské značky Louis Poulsen, která vznikla v roce 1874 a vyrábí třeba světla dle návrhu známého designéra Poula Henningsena. „Ta značka je součástí dánské kultury a národní hrdosti – třeba světlo Artichoke,“ vysvětlují Vítovi.

Ikonické produkty firmy Louis Poulsen.

I když prý u nás bude vybudování podobně věhlasné značky podle Vítových trvat ještě dlouho, utéct by vám neměla ani česká firma Brokis, která úspěšně zastupuje tradici tuzemského foukaného skla. „České výrobce svítidel máme rozdělené do dvou skupin: tvůrců a kopírovačů. Ti první jsou schopni se prosadit i ve světě. Nejsilnější jsme v nápadech a kombinacích se sklem,“ míní Bulb.

Česká firma Brokis patří mezi přední výrobce skleněných svítidel.

„Nejprve jsme se snažili vytvořit komplexní portfolio značek, které si vzájemně nekonkurují. To ale nejde dlouhodobě udržet. Dnes se spíš snažíme objevovat zajímavé a neokoukané věci. Hodně nám v tom pomáhají architekti, se kterými spolupracujeme,“ popisují Vítovi.

A jestli je nějaký výrobce, který má na poli svítidel hlavní slovo a udává trendy? „Myslím, že ne. Pravda je, že když někdo něco nového představí, za pár měsíců mají všichni ostatní v portfoliu podobný produkt. To ale není trend a platí to hlavně u architektonických svítidel. Dekorativní bývají více nápaditá,“ odpovídá Martin Vít.

Jako i u mnoha jiných oblastí, i se světlem by se mělo počítat co nejdříve, a řešit ho nejlépe s pomocí profesionála. „Je dobré začít, když ještě nic nestojí. Pokud je to opačně, vždy se trefujete do něčeho daného, a to vás svazuje,“ vysvětluje tým Bulb.

Při samotné realizaci je pak základní rozlišit, jaké světlo je ryze funkční a které má naopak dodávat hlavně atmosféru. Obojí lze samozřejmě kombinovat, ale platí, že například světlo v šatně není nutné řídit a mělo by mít takový zdroj, který nezkresluje barvy a je dostatečně intenzivní. Nad jídelním stolem naopak může nastat situace, že jste po večeři při svíčkách a chcete si jen tak povídat: měli byste proto mít možnost intenzitu upravit aktuálním požadavkům.

Byt v Zengrově vile, návrh vytvořily společnosti Bulb a Art&Building ve spolupráci firmou Pešková Interiors.

Bulb dodává navíc produkty i do projektu SQUAT iD23: najdete tu třeba svítidla americké firmy Bocci a světlo Standing Lamp od francouzské společnosi Serge Mouille. V bytě, který navrhla Lenka Míková, zase leží třeba koberec od Moooi.

Variabilní svítidla od Bocci.

Standing Lamp od francouzské společnosi Serge Mouille stojí vpravo u oken.

Světlo Haracleum od Moooi, dodává Bulb.

Od Moooi je i koberec Fool`s Paradise v obývacím pokoji bytu, který navrhla pro SQUAT iD23 Lenka Míková. 

„Nejprve jsme prodávali jen svítidla z katalogu, dnes už využíváme showroom a máme skvělý tým, zázemí i servis,“ rekapitulují osmnáctiletý vývoj společnosti Vítovi a pokračují, „světlo je jako hra. S emocemi, s náladou, s tvary a barvami. Na konci té hry je efektně nasvícený prostor, ve kterém je vám dobře a kde trávíte rádi čas osobní, pracovní i volný.“

_____________________________________________________________________________________

Bulb

www.bulb.cz

Jankovcova 49, Praha 7

facebook

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...