Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Bydlení v armádní hale. Nakoukněte do salcburského loftu

Bydlení v armádní hale. Nakoukněte do salcburského loftu

Salzburg nabízí mnohem víc než jen pevnost na kopci, Mozarta a historické centrum. Najdete tu třeba tovární halu, které se po německu říká Panzerhalle. Dřív se tu sestrojovala armádní vozidla, dnes tu najdete živé kulturní centrum, kanceláře, restauraci a nevšední bydlení.

Po tancích tu zůstaly jen cihly, vysoké stropy a těžké dřevěné dveře. Panzerhalle platí za místo, kde to žije – a před dvěma lety to začalo žít i pod střechou, kde vznikl nový rozlehlý byt. Mezinárodní architektonickou soutěž vyhrálo vídeňské studio Smartvoll a na 375 metrech čtverečních vytvořilo bydlení, které těží z předností obrovského prostoru; výška stropů dosahuje osmi metrů.

Ateliér Smartvoll ve svém pojetí zdůraznil původní cihly a kombinoval je s velmi současnými prvky. „Chtěli jsme obnovit původní šarm objektu,“ vysvětlují architekti, „prioritou bylo vytvořit velkorysý byt a zážitek z prostoru.“ Proto použili úplné minimum příček a vestavěli do haly patro. Zábradlí je záměrně minimalistické, aby nebránilo výhledu do přízemí, kde se nachází společenské prostory.

Hlavní rozcestník představují bytelné schody, které připomínají most spojující jednotlivé části prostoru. Zároveň oddělují soukromou od společenské zóny a svou hmotou splývají s galerií. Přízemí slouží jako místo k vaření, zábavě i práci. Na patře se naopak nacházejí intimnější místnosti: dvě ložnice, koupelna a odpočinkové lounge.

Architekti chtěli maximálně využít přirozené světlo, které sem přichází skrze velká okna. Proto pracovali s bílou a průhlednými či poloprůhlednými materiály. A vsadili i na beton. Vznikly z něj nejen podlahy a stropy, ale i schodiště.

Pod schody umístili architekti kuchyni. Na sedmimetrovém ostrůvku z lávových kamenů se dají pěstovat bylinky. „Jde o jediný černý prvek v bytě,“ říkají architekti. Chtěli tak zdůraznit, že tady leží centrum dění. Lesklý povrch ostrůvku odráží monumentální schodiště.

https://www.youtube.com/watch?v=1NI2XbD2N4A

Hlavní ložnici, kterou lze schovat za bílou plentu, umístili architekti přímo k oknům: z postele mají obyvatelé výhled na salcburské hory. Pokoj pro hosty je pak ukrytý za průsvitným sklem.

Ze zdi vyčnívá sprchový kout, který je naprosto transparentní. Vznáší se ve výšce čtyř metrů nad zemí. Nábytek vznikl převážně na míru a zapadá do prostoru tak, aby nenarušoval celkovou jednolitost.

Druhá koupelna je hned u vchodu – její zdi lemuje dřevo. Najdete tu vestavěnou vanu, sprchový kout i malou saunu.

Z kuchyně vedou okna na terasu. Dostanete se odsud třeba do takzvané „zenové zahrady“, kde můžete posedět pod jasmínovým stromem zasazeným do vlnité skalky.

Až budete mít cestu do Salzburgu, zkuste se ztratit z centra. Do loftu se sice asi nedostanete, Panzerhalle vás ale ráda uvítá svým bohatým kulturním programem. Objekt jasně ukazuje, jaký potenciál dnes mají nevyužívané průmyslové objekty.

 

 

 

 

 

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...