Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Bydlení v klášteře. Ti architekti odkryli fresky ze 17. století

Bydlení v klášteře. Ti architekti odkryli fresky ze 17. století

Asi byste neřekli, že se tento objekt nachází jen kousek od centra Prahy. Klášter ze 17. století je dobře ukrytý pod Strahovem a najdete tu desítky bytů, které obklopují vnitřní nádvoří. Jeden z nich si vzal do parády ateliér ti architekti a vytvořil pro majitele bydlení, které odhaluje krásné historické prvky.

Tak jak to u renovací bývá, i v tomto případě museli architekti napravovat škody. Objekt prošel v devadesátých letech renovací, tehdy tu byl hotel. A taky hromada sádrokartonu. „Postupně jsme prostor obnažili,“ vzpomíná architekt Martin Machů. Při čištění starých nánosů objevili architekti překvapení: historický strop s původními freskami. Zavolali na pomoc restaurátory, kteří odkryli jejich zašlou krásu. Dnes jsou fresky nejvýraznějším doplňkem interiéru.

V bytě, který má 100 metrů čtverečních, najdete dvě koupelny, ložnici, šatnu, dětský pokoj a obývák s kuchyňským koutem. Skloubit odkazy historie a moderní doplňky nebylo nic jednoduchého. „Nechtěli jsme vytvořit skanzen, a tak jsme původní prvky kombinovali se současným designem. Líbí se nám harmonický kontrast, který takové spojení vytváří,“ popisuje architekt Martin Machů. Žádné barevné výstřelky tu ale nehledejte – kontrast tvoří hlavně tvarosloví nábytku a použité materiály. Podle architektů není nutné, aby kombinace starého a nového působila přirozeně, ale spíš příjemně. „Líbí se nám, když na první pohled poznáte, co bylo v prostoru dřív a co je naopak nové,“ říkají.

Podlahy architekti obrousili a naolejovali, dubový stůl v obývacím pokoji dodal ateliér Vjemy. Obklopují ho židle od Vitry a Kartellu. „Stůl je pro nás srdcem dění v domácnosti,“ vysvětlují ti architekti. Světla dodal Brokis a umělecká díla sami majitelé. Interiér architekti doplnili o dubové špalíky. Na historický odkaz navazují i vypínače ze série 1930 od firmy Berker, která jejich obdobnou verzi dodala i do vily Tugendhat. S nábytkem na míru pomohla dílna Devoto.

Pozornost strhuje kuchyňský ostrůvek. „Chtěli jsme potlačit jeho hmotu tak, aby byl neviditelný,“ říkají Anna a Martin. Proto ho pokryli nerezem v úpravě supermirror. Ukládací prostory vznikly z desek pokrytých černou betonovou stěrkou. Křídla skříně jsou zavírací, a tak můžou majitelé kuchyň uklidit během minuty.

Střídmý design najdete i v ložnici, na kterou navazuje menší místnost oddělitelná závěsem. Na fotografiích tu vidíte dětskou postýlku, běžně se tu ale nachází pracovní stůl. Nad postelí v ložnici se sklání lampy od Lampe Gras a ve vedlejší místnosti visí svítidlo Soap od Bommy.

Stěny koupelny pokrývá Betonepox od společnosti Němec a stojí tu umyvadlo od Gravelli. Architekti ho umístili na masivní desku z exotického dřeva, která vydrží vlhkost. „V surovosti se doplňuje s neopracovaným betonem na zdech,“ zdůrazňuje ateliér.

V druhé koupelně si autoři návrhu vyhráli s kontrastem černé a bílé. „Největší práci nám dalo sehnat baterie, ze kterých se nakonec stala téměř nejdražší věc v bytě,“ vzpomínají s úsměvem. Vanu ze 30. let koupili v bazaru a zrenovovali. Na podlaze je teak s voděodolnou úpravou.

Dvoje dveře jsou původní – jedny z nich vedou do pokoje pro hosty, který by se měl brzy proměnit. Rodina se totiž rozrostla, a tak před ateliérem stojí další výzva: dětský pokoj, který bude zapadat do celkového konceptu návrhu. „Máme rádi, když je interiér taková skládačka. Něco vezmeme od majitelů, něco koupíme, něco seženeme v bazaru,“ uzavírají ti architekti. V tomto projektu dokazují, jak působivé může takové puzzle být.

 

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...