Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Byt pro hudebního skladatele kombinuje beton, mosaz a mramor

Byt pro hudebního skladatele kombinuje beton, mosaz a mramor

Byt hudebního skladatele z Montrealu je netradiční a popírá všechny typické vzory běžných domácností. Za projektem stojí kanadský architekt Jean Verville, který se přeměnou tohoto bytu přiblížil tak trochu k science fiction. Propojil v něm minimalismus s jakousi estetickou a materiálovou bujarostí. Kombinace surového betonu a elegance mosazi i mramoru do sebe perfektně zapadají.

Architekt použil v bytě o ploše 160 metrů čtverečních omezenou paletu materiálů. Vytvořil sérii strohých, avšak teatrálních místností, které by mohly být interpretovány jako umělecké instalace. Dominantním prvkem je zde mosazné obložení v určitých částech bytu, jež vede od podlahy až ke stropu.

Mosaz definuje úložné prostory, ve kterých se nacházejí potřeby pro běžné domácí práce a navíc velice efektivně rozdělují jednotlivé obytné místnosti.

Aby bylo možné uspokojit každodenní potřeby a zároveň vytvořit skvělé pracovní prostředí, které posiluje koncentraci maestra, zakryli jsme hromadu domácích potřeb do takřka sochařských instalací. Díky tomu je prostor vzdušnější a poměrně holý," vysvětluje architekt.

Kuchyně se zabudovanými a chytře ukrytými spotřebiči je součástí kompaktního obývacího pokoje. Ten barevně oživuje černý klavír a zelená pohovka, za níž se vyjímají šedé závěsy. Ty jako vysoká šedá opona každý den odkrývají velká okna s hromadou denního světla.

V bytě vzniká kontrast mezi betonem, přepychovou zlatou mosazí a neposkvrněným bílým mramorem. Celý dojem i jemný nádech bohatství podporuje klavír," dodává architekt.

V otevřeném plánu kuchyně a obytné zóny byly ponechány původní surové strukturální stropní trámy a palubky. Architekt navíc odkryl i potrubí, čímž dostal do prostoru nádech průmyslovosti. Pro podlahu zvolil architekt decentní šedé dřevo.

Interiér hlavní obytné části doplňuje bílý nábytek. Netradiční křesílko ve stylu sci-fi i jednoduchý jídelní koutek dotváří uměleckou atmosféru bytu. Svítidla LED jsou zavěšena ze stropu tenkými kabely, téměř jako by levitovaly. Architekt využil v celém bytě ostré světlo, aby posílil dramatický charakter prostoru.

Stěny, strop i podlahu v koupelně zdobí bílý mramor. Architekt použil také zrcadla a tenké LED pásky, kterými oživil bílý interiér. V celém bytě se snažil vytvořit výrazné a sofistikované prostředí, což se mu podařilo.

Architekt Jean Verville je známý tím, že rád kombinuje umění a architekturu s domácím prostředím. V tomto případě se mu povedlo vytvořit pro hudebního skladatele inspirativní domov, ve kterém se majitel může plně soustředit na svou práci.

Líbí se vám moderní a nadčasové interiéry? Podívejte se s námi také do Rakouska do Domu mezi horami s nadčasovým designem.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...