Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Byt v Moskvě ožil v japonském stylu: zdobí ho příroda i fazetové dřevo

Byt v Moskvě ožil v japonském stylu: zdobí ho příroda i fazetové dřevo

Tradiční japonská architektura, zen buddhismus a prvky přírody. To vše zahrnuli architekti z ateliéru M17 do rekonstrukce bytu v samém centru Moskvy. Otevřený prostor, jehož hlavní chloubou je polygonální dřevěná stěna, skrývá také svou vlastní zahradu přímo uprostřed bytu. Vládne tu harmonie propojená s krásou přírody i designové doplňky.

,,Majitel se zajímá o zen buddhismus. Má rád tradiční japonskou architekturu, proto jsme tyto konkrétní podněty zařadili do konceptu bytu. Hlavní architektonická myšlenka ale byla přenést do interiéru samotnou přírodu a udržet prostor co nejvíce otevřený," říkají architekti.

Ze čtyř návrhů, jež byly majiteli představeny, vyhrál ten, který nabízel devatenáctimetrovou polygonální stěnu, tvořenou dřevěnými dýhovanými panely. Tím vznikl celkově otevřený prostor, ideální pro životní styl majitele i jeho zájmy.

Při rekonstrukci se architekti snažili zachovat vzdušný a otevřený interiér, a použít tak co nejméně zdí, které by jednotlivé místnosti oddělovaly. Použili principy tradičních japonských domů a na 158 metrech čtverečních vytvořili prostorné a funknčí obytné zóny, které na sebe harmonicky navazují.

Dřevěná stěna, procházející celým bytem, se stala ústředním bodem interiéru. Její zakřivení kopíruje zeď a zároveň odděluje technické prostory, šatník, prádelnu i koupelnu pro hosty od hlavní obytné části. Všechny tyto užitné zóny jsou skryty a zůstává pouze čistý, otevřený prostor. Fazetová stěna tak prochází vstupní halou, obývací zónou, zahradou, kuchyní i jídelnou.

Betonové zdi a strop byly zachovány v surové formě. Kontrastně doplňují přírodní materiály dřeva a ladně se doplňují s bílým nábytkem. Podlahy architekti zvolili ve dvou typech. Ve veřejných prostorách se nachází bílý beton, zatímco v soukromých zónách najdete podlahu ze dřeva.

Na obývací prostor volně navazuje čajovna, která může a nemusí být oddělena neprůhlednými, posuvnými panely. Majitel si tak svůj čajový obřad může užívat v maximálním soukromí.

Dřevěné fazetové obložení vede až do kuchyně na druhém konci bytu a tvoří součást kuchyňského nábytku. Spotřebiče, skříňky na nádobí a další úložné prostory jsou v této stěně dokonale skryté. Jídelna, která na kuchyň navazuje, je tvořena jednoduchým nábytkem v bílé barvě.

Detailně zpracovaná dřevěná stěna do geometrických fazet symbolizuje nerovnost skalnatých hor, které do prostoru architekti takto symbolicky vnesli.

Střední část bytu je jako oáza klidu a míru. Tvoří ji malá zahrada, která odděluje koupelnu a ložnici od ostatních prostor. Architekti se zde inspirovali tradičním japonským bydlením a vytvořili dřevěné posuvné bloky namísto běžných dveří. Koupelně dominuje dřevo doplněné mramorem.

V ložnici zdobí stěnu za postelí knihovna, kterou architekti zapustili do zdi a zvýraznili bílou barvou. Na protější zdi se jako odraz v zrcadle nachází její pokračování.

Líbila se vám tato rekonstrukce v japonském stylu? Podívejte se také na naše další projekty, ve kterých převládají prvky přírody: Nenápadná hra s přírodou ateliéru Hipposdesign nebo Restaurace NOSTRESS, která je oázou klidu v rušném centru Prahy a v jejímž interiéru najdete stromy.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...