Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Byt v Poznani: klasika, která neomrzí

Byt v Poznani: klasika, která neomrzí

Tento neobyčejný byt o rozloze 110 metrů čtverečních vznikl pro vášnivého sběratele obrazů, starožitností a knih v Poznani. Projektu se ujalo ostřílené architektonické studio PL.architekci, které na trhu figuruje již bezmála deset let.

Za originálním řešením interiéru stojí Bartek Bajon, Katarzyna Cynka a Monika Kuszynska ze studia PL.architekci.

Interiér je založen na čistých liniích a moderním minimalistickém vybavení bez nadbytečných dekorací, které by mohly zastínit drahocenné starožitnosti. Z velké části je prostor předdefinován svými ostrými úhly: tuto tvarovou strohost se architekti snažili vyvážit pomocí několika málo oblých kusů nábytku a na pohled či na omak měkkými materiály.

V interiéru můžeme najít i ikonické kusy nábytku, mezi které patří například stojací lampa Arco od Flos, židle AAC22 od Hay či stolní lampa Costanza od Luceplan.

Bílá barva, šedé odstíny a teplé karamelové dřevo se v interiéru proplétají v jedné elegantní paletě a svou jednoduchostí přináší do prostoru nadčasovost a nádech luxusu.

Bílé leštěné povrchy, světlé dřevo, kůže a hebké koberce poskytují nezbytné domácí pohodlí a opticky provzdušní prostor.

Terasa přímo sousedí s obývacím pokojem a nabízí nezapomenutelný výhled na nedaleké rozlehlé jezero a park.

Dominantním prvkem interiéru jsou na míru vyrobené oboustranné knihovny, které byly navrženy přímo pro rozsáhlou sbírku knih majitele bytu. Kromě velkorysých úložných prostor v sobě ukrývají také krb na biopalivo nebo televizi. Jejich další, neméně důležitou úlohou, je oddělování dispozic. Vzhledem k tomu, že knihovny nejsou vytaženy až ke stropu a mají v sobě řadu průhledů, působí místnosti stále prosvětleným a prostorným dojmem.

Interiér byl domyšlen do posledních detailů, což pozorujeme i na výběru takových detailů, jakými jsou jednoduché vypínače Berker S.1.

Aby architekti dodali interiéru útulnější atmosféru, rozhodli se použít jednoduché dřevěné mřížky po celé ploše stropu.

Ve prospěch plné výšky posuvných dveří ukrytých ve zdech se architekti rozhodli vzdát tradičních dveří, aby získali ještě otevřenější prostor.

Kuchyně je seskládána z minimalisticky řešených skříněk vyvedených v bílém dřevě, ve kterých se ukrývají všechny potřebné spotřebiče a náčiní potřebné na vaření. Obzvlášť zajímavým prvkem se stala digestoř ve tvaru válce, jež je jedním z mála zaoblených prvků v celém bytě.

Systém stěn a nábytku byl navržen tak, aby z každého místa v bytě bylo vidět skrze velkorysá okna na nedaleké jezero a park. Exteriér tak může nerušeně splynout s interiérem a přináší do něj čerstvý a přirozený dotek přírody v každém ročním období.

Prvkem dodávajícím prostoru vřelejší dojem je koberec, opět od známé dánské firmy Hay.

S ložnicí sousedí menší pokoj, jenž slouží jako místnost pro hosty či pro pracovní účely. Za pozornost tu stojí vedle žebrovaného stropu zejména odkládací stolek Degree s úložným prostorem od Kristalia, který je nejen praktickým pomocníkem, ale také designovým kouskem.

Koupelnu propojuje se zbytkem bytu kromě žebrovaného strupu také jednotná bílá podlaha a jemné lišty po obvodu místosti. Díky tomuto opatření se byt stává maximálně účelným a svému majiteli ušetří mnoho času při úklidu.

Studio PL.architekci má velmi jasnou představu o tom, jak by mělo vypadat kvalitní bydlení. Téměř jakoby navazovali na prohlášení Adolfa Loose „Less is more“, tedy „Méně je více”. Věří totiž, že bychom měli omezit nepotřebné položky a učinit naše domovy maximálně funkčními. 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...