Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Byt ve Špindlerově Mlýně nabízí nadstandardní prázdninové bydlení

Byt ve Špindlerově Mlýně nabízí nadstandardní prázdninové bydlení

Vstát, vyjít na terasu a užívat si výhled na malebnou horskou přírodu. Kdo by nechtěl zažívat taková rána? Špindlerův Mlýn je sice rušné horské středisko, přesto se tu však nacházejí místa plná klidu. Jedním z nich je i bytový dům, ve kterém vytvořila architektka Daniela Polubědovová prázdninový byt pro čtyřčlennou rodinu.

Investor rukopis Daniely znal, což bylo bezpochyb velkou výhodou „Když je klient seznámen s charakterem práce architekta a ví, co může očekávat, jde většinou o skvělou spolupráci,“ uvádí projekt Daniela, „samotné realizaci ale vždy předcházejí dlouhé diskuse, během nichž s investorem hledám společný výchozí bod a ladíme své představy o návrhu. Tento projekt nebyl výjimkou.“

NADČASOVOST JAKO PRIORITA

Autorka návrhu i investor se rychle shodli, že cílem bude vytvořit příjemný, nadčasový a elegantní byt, ve kterém bude majitel se svou rodinou trávit letní i zimní dovolenou. Výzvou byla pro autorku zejména nevelká plocha bytu: „Museli jsme do poměrně malého prostoru zakomponovat řadu funkcí. Obytná část měla obsáhnout jak jídelnu, kuchyň a obývací pokoj, tak krb či televizi.“

Byt má zhruba 73 metrů čtverečních a mimo zmiňovaného obývacího prostoru zahrnuje dvě ložnice, koupelnu, dvojí hygienické zázemí a velkou venkovní terasu. Ložnice byly původně spojené koupelnou, designérka však upravila dispoziční řešení tak, aby dospělí i děti měli dostatek soukromí: prostor pro toaletu zpřístupnila z chodby. Zároveň pro pohodlí přidala do poměrně velkého prostoru, kde se původně nacházela jen toaleta, ještě jednu sprchu.

Za pozornost stojí i nevšední barevná kombinace, která protíná společenskou místnost. „Investor si přál, aby byl prostor barevný. Červená pro mě představuje barvu, která nestárne a je stejně nadčasová jako černá,“ vysvětluje architektka. Pestrost doplnila kuchyňským nábytkem z překližky. „Líbí se mi, že je velmi mladistvý a neformální,“ říká o zvoleném materiálu.

Sezení u jídelního stolu je vytvořené z matné kůže s jemnou kresbou. „Majitel často vzpomínal na kožený nábytek, který má spojený se svým dětstvím. Proto byl z lavice nadšený,“ upřesňuje Daniela Polubědovová. Kůže pro ni zároveň dobře sedí k horskému prostředí a oceňuje její umění krásně stárnout.

Nad stolem od firmy MDF Italia visí bílá světla AIM od Flos a obraz, který zakoupili majitelé. Perfektně barevně doplňuje interiér a navazuje na něj i tvarově. Krb vyrobila firma Original Hořánek a veškeré řemeslné práce odvedla společnost Tunnel. 

Celou realizaci ozvláštňují a navzájem propojují promyšlené detaily. Jmenujme například textilní potah sedačky Superoblong od Jaspera Morrisona (vyrábí firma Cappellini), který je jemně protkaný červenou nití a koresponduje se stejně zbarvenými zipy, jež spojují jednotlivé části sedačky. Kontinuálně tak navazuje na rudé kuchyňské obložení. „Mám ráda uvolněné sezení, které prostoru dodá na lehkosti. Naopak se většinou bráním mohutnému a vážnému nábytku,“ popisuje architektka. Dřevěná podlaha pochází od firmy Admonter.

HRA S EFEKTY

Jednotlivé místnosti jsou spojené skleněnými dveřmi, které jsou pokryté fólií s motivem bílého potisku, jenž odráží texturu překližky. Postarala se o ně firma Spyron. Transparentní skla byt opticky propojují a dodávají mu na vzdušnosti. Světlost dostávají do chodby stěny a dveře ze světlého dřeva.

Za zmínku stojí rovněž nábytek vyrobený na zakázku. Například skříně v ložnicích se pyšní zvláštním efektem: nejenže mají atypický tvar a jsou zkosené, ale ze strany najdete také neobyčejné zrcadlo. Pod ním je zabudované světlo, které po zapnutí na zrcadle tvoří zvláštní kresbu. Optického triku dosáhla autorka návrhu pískováním skleněného povrchu.

„Všechny tyto efekty mají původně hlavně praktický účel. Potřebovala jsem, aby skříň ubíhala do ztracena a byla při vstupu do místnosti spíš neviditelná,“ vysvětluje architektka. Ložnice jsou také vybavené manželskými Aluminium Bed Soft od firmy MDF Italia a nad stolky Kartell tu visí světla Hot Achille od designéra Ingo Mauera.

Jelikož přišla Daniela k realizaci ještě ve stavu hrubé stavby, povedlo se jí zachovat původní neomítnutý betonový strop. Na dalších podlahách, například v koupelnách, použila autorka návrhu betonovou stěrku Betonepox v kombinaci s černým sklem. Umyvadlo pochází od značky Laufen z řady Kartell. Vanu Centro duo koupila architektka u firmy Kaldewei, toaleta Tadao pochází od značky Trend.

I když se jedná o prázdninový byt, jeho standard – snad až na menší rozlohu – plně odpovídá klasickému bydlení. Jde o další projekt, ve kterém Daniela Polubědovová prokázala svůj um používat moderní prvky a technologie tak, aby podporovaly nadčasovost a dlouhou životnost interiéru.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Filip Šlapal

Publikováno: 27.05.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...