Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Café Level – o stupeň lepší kavárna

Café Level – o stupeň lepší kavárna

Kavárna Café Level otevřela 31. 10. 2014 svou další pobočku, tentokrát v nákupním centru Quadrio. Vyzpovídali jsme paní Petru Novákovou, která je nejen majitelkou, ale také stojí za koncepcí interiéru všech jejích kaváren. O její vášni i o spolupráci s Veuve Clicquot si přečtěte v následujícím rozhovoru.

Bar / restaurace / café - Café Level – o stupeň lepší kavárna

Café Level je celá řada. Jak vznikala tato konkrétní v Quadriu? Je něčím zvláštní?

Tato kavárna je sice součástí obchodního centra, ale díky malému náměstí, kde se nachází, jako by nebyla. Koncentrace lidí tady není tak vysoká. Je tu klid, zákazníci si nás musí najít a přijít za námi. Café Level v Quadriu je navíc první pražská pobočka se zahrádkou. Tento prostor byl velmi komplikovaný, protože jsme nad garážemi. Ve výšce podlah byl rozdíl jeden a půl metru, proto jsme vytvořili schodiště a tím více oddělili dva prostory od sebe. Spolupráce s Veuve Clicquot navíc prostor posouvá ještě dál.

Bar / restaurace / café - Café Level – o stupeň lepší kavárna

Jaký je koncept Vašich kaváren?

Specializujeme se na obchodní centra, protože chceme, aby v obchodních centrech byly i jiné kavárny, než jsou klasické kávové „fast drink“ řetězce. Ty ostatně nabízí jiný sortiment než my, od kávy v kelímku po bleskové obsloužení. My si zakládáme na kvalitní kávě, designu a příjemném přístupu personálu. Také nabízíme i kuřáckou část – myslím si, že v kavárnách by se mělo kouřit.

Bar / restaurace / café - Café Level – o stupeň lepší kavárna

Snažíte se totožnou filozofii Cafe Level promítnout i do zpracování interiéru, nebo každá z kaváren vyžaduje specializovaný přístup?

Každá kavárna vyžaduje speciální přístup, protože každý prostor je naprosto odlišný.  Pobočky, ať už na Černém Mostě nebo Pankráci, jsou navíc určeny pro jinou cílovou skupinu. Veškerý design, i co se týče stavební části, si dělám sama. Začala jsem před deseti lety na Chodově, ale teď už se nabízí nové technologie i možnosti. Postupuji tedy vždy o stupínek výše než v předchozí kavárně. Základ všech kaváren je však víceméně totožný, najdete v nich stejné prvky – od barev po vybavení a celkovou atmosféru, jen prostor kavárny na Chodově je nejskromnější, na což jsme interiér museli adaptovat.

Bar / restaurace / café - Café Level – o stupeň lepší kavárna

Pobočka kavárny v Pardubicích.

Celý design kaváren máte tedy na starosti vy?

Ano, já jsem tým designérů - s úsměvem dodává majitelka a pokračuje - spolupracuji s interiérovou společností, která mi na zakázku vyrábí křesla i stolky. Mám štěstí, protože jsem našla lidi, na které se můžu spolehnout. Spolupráce s nimi mi vyhovuje, jsou šikovní a rychlí. Postavit jednotku v centru je docela náročné, systém je komplikovaný a pravidel a limitů je strašně moc. Díky naší specializaci na obchodní centra už víme, co a jak a samozřejmě se snažíme předejít problémům – vždycky však nastane nějaký nový, se kterým jsme se ještě nesetkali. Na samotný design je pak vždy málo času, spoustu věcí musím mít připraveno a vymyšleno dopředu. Skutečnost, že už vím, s kým spolupracuji, mi celou práci nesmírně usnadňuje.

Odkud je osvětlení a další nezbytné doplňky?

Doplňky, jako například lampy, si vozím z dovolených v zahraničí. Vím, že v každé pobočce chci mít televizi, knihovnu a pak něco navíc. Zde to je tento výrazný lustr. Mám ráda luxusní doplňky, ale takové, které se dají začlenit do normálního provozu. Všechno, co v tomto interiéru najdete, prošlo mýma rukama. Například pestrobarevné obrazy.

Bar / restaurace / café - Café Level – o stupeň lepší kavárna

Usilujete o to, aby byl styl kaváren jednotný? Existuje nějaký element interiéru, který všechny pobočky spojuje?

Ve všech pobočkách byste se měli cítit jako doma. Všechny kavárny spojují tři základní barvy – bílá jako mléko, běžová jako café latté a hnědá jako čokoláda. K tomu volím doplňky, které by si člověk rád pořídil i domů. Ostatně v kavárnách najdete několik věcí, které jsem původně pořizovala pro sebe. Jezdím hodně do Itálie, kde mimo designu čerpám inspiraci i v oblasti gastronomie. Itálie je pro mě, co se týče kvality jídla i přístupu k zákazníkovi, naprostá špička. Výzdobu kaváren měním i podle ročního období.

Jak se do této kavárny dostala instalace Veuve Clicquot?

Spolupráce s Veuve Clicquot vznikla, když jsme na schůzce s majitelem Quadria řešili, že by bylo dobré kooperovat s nějakou osvědčenou značkou alkoholu. Oslovila jsem tedy tým Veuve Clicquot a oni kývli. Za tou značkou si stojím, jedná se o osvědčené a výborné šampaňské. My se ho tu snažíme prodávat za rozumnou cenu, aby bylo dostupné nejen nejen pro cizince, ale i pro domácí. Instalaci značky si vzal na starost Lars Kemper, který pro tento interiér také vytvořil oranžové lampy. Ze spolupráce s Larsem mám radost, došli jsme k vynikajícímu výsledku. Lampy skvěle doplňují myšlenku celého interiéru - materiál ze skla i jejich tvar, který přípomíná lahev, mi přijde geniální.

Bar / restaurace / café - Café Level – o stupeň lepší kavárna

Bar / restaurace / café - Café Level – o stupeň lepší kavárna

A jak se ke svému počinu vyjadřuje sám designér Lars Kemper? „V této instalaci jsme použili přírodní materiál, dřevo, protože chceme respektovat bohatství a historii Veuve Clicquot. Když si objednáte toto šampaňské, očekáváte, že přijde v designovém balení. Ručně foukané lampy jsou inspirovány samotným tvarem lahve Veuve Clicquot a i přes jejich výraznou oranžovou barvu respektují tento prostor.“

Bar / restaurace / café - Café Level – o stupeň lepší kavárna

Bar / restaurace / café - Café Level – o stupeň lepší kavárna

Jak jste postupovala při výběru názvu pro síť Café Level?

Už si to nepamatuji přesně, ale myslím, že se jednalo o spontánní název. Přišli jsme s provizorním názvem, který nám už zůstal. Teď s oblibou říkám, že každá kavárna by měla mít vyšší a rozdílný level.

Proč navštívit právě Café Level v Quadriu?

Jak už jsem zmínila, nenajdete zde žádnou kávu v kelímku. Zakládám si na tom, aby se tu lidé cítili dobře. Můžou sem zajít jak na snídani, tak na pracovní oběd, nebo jen tak na drink, před tím, než půjdou na party.

Bar / restaurace / café - Café Level – o stupeň lepší kavárna

Bar / restaurace / café - Café Level – o stupeň lepší kavárna

Máte pocit, že je kavárenská kultura na vzestupu, nebo naopak?

Bohužel stále nežijeme v době, kdy se podporuje malé či střední podnikání. Podnikatelské prostředí je velmi nestabilní a zákony se často mění, podnikatel se musí neustále přizpůsobovat novým a novým změnám s vysokou byrokratickou zatěží. Nejsilnějším článkem tak zůstavájí zahraniční koncepty. Stále ale zůstává několik nadšencǔ, kteří chtějí prosadit osobní přístup. Z hlediska klientů, pokud bereme v potaz ty pražské, jistě stoupá.

Bar / restaurace / café - Café Level – o stupeň lepší kavárna

Ať už se chystáte na nákupy nebo na večírek, zkuste si zpříjemnit den v Café Level kousek od Národní třídy a nadopujte se v zimním období vitamíny z vyhlášených fresh džusů nebo si smlsněte na poctivé domácí panna cotě s malinovým přelivem. 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Lucie Hrdličková Autor:
Lucie Hrdličková

Foto: insidecor, archiv Cafe Level, Veuve Clicquot

Publikováno: 07.03.2015


Přidejte se k Insidecor komunitě...