Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Český design v Českém centru

Český design v Českém centru

Během Salone Internazionale del Mobile se český design těší přízni výstavních hal i prostor Českého centra v Miláně. Prezentace tvorby českých umělců se zde v rámci Fuori Salone představuje již potřetí. Tentokrát ve spolupráci společností BOMMA, TON a Wine Food Market, kteří společně se studenty Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze prezentují svůj společný projekt Glasswood. Tři firmy zabývající se tradičními technologiemi a materiály doplňuje experimentální realizace budoucích produktových designérů UMPRUM.  

Výstavy - Český design v Českém centru

BOMMA se na týdnu designu zaměřuje na další ze svých řad jedinečně broušeného českého křišťálu. Exkluzivita produktů značky BOMMA vychází především z ojedinělého know-how konstrukce a výroby brousících strojů, jež využívají nejmodernější technologie robotického broušení pro docílení vysokého lomu světla podobnému lesku diamantu.

Výstavy - Český design v Českém centru

Pro Miláno 2014 byla vybrána sada dvou mís Glassmount od designéra Arika Levyho, který k nim sám konstatuje: „Produkty vypadají, jakoby vyrostly ze země, ale nyní se vznášejí v oblacích jako sněhové mraky.“ Dřevěný podstavec ve spojení s řezaným křišťálem vytváří kontrastní přechody z teplého do studeného, z měkkého do tvrdého.

Výstavy - Český design v Českém centru

Klasické a barové židle Merano od mladého designéra Alexandera Guflera uvádí společnost TON. „Chtěl jsem, aby židle působily po estetické stránce jako sochy, ale na druhou stranu byly hlavně komfortní a praktické při manipulaci,“ líčí Gufler.

Výstavy - Český design v Českém centru

Produkty propojují materiál masivního dřeva s harmonickými tvary ohýbané překližky v sedáku a opěrce. Díky použité výrobní technologii jsou velmi lehké a neobsahují žádné šrouby či kovové části.

Výstavy - Český design v Českém centru

Na míru nejznámějším italským vínům je ušitý projekt Ronyho Plesla pro Wine Food Market. Série Bicchiere Italiano obsahuje sklenky na Prosecco, Pinot Grigio, Sauvignon, Chianti, Pinot Nero, Barolo, Digestivo a Universale, která je, jak již její název i tvar napovídá, určená všestranějšímu využití pro všechna vína bez rozlišení odrůdy a původu..

Výstavy - Český design v Českém centru

Sklenice jsou ručně foukané ve sklárně ve Světlé nad Sázavou, proto je každý kus svým způsobem originál. Jejich vzniku předcházelo roční testování a zkoušení, na kterém se vedle Ronyho Plesla podílel také přední toskánský výrobce vín chianti classico baron Francesco Ricasoli či vicepresident Asociace českých sommelierů Ivo Dvořák.

Výstavy - Český design v Českém centru

Výstavy - Český design v Českém centru

Studenti ateliéru produktového designu Vysoké školy uměleckoprůmyslové se v rámci výstavy Glasswood prezentují prostorovým objektem. Monika Matějková, Anna Štěpánková, Lukáš Kuba, Jorge García a Armando Salazar navrhli bránu složenou z ohýbaného dřeva společnosti TON a ve vrchní části doplněnou světly ve tvaru kapek vyrobených firmou BOMMA.

Výstavy - Český design v Českém centru

O produktu říkají: „Chtěli jsme v něm promítnout atmosféru probouzejícího se jara, ranní rosy, vrhajících stínů a znovu rostoucího dřeva. Zároveň však i technologie vystavovatelů, a venku tak upozornit na akci odehrávají se uvnitř."

Výstavy - Český design v Českém centru

Od 8. do 14. dubna bude možné si projekt prohlédnout v Českém centru Milána na Via G. B. Morgagni 20 mezi desátou hodinou ranní a osmou večerní.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Eva Slunečková Autor:
Eva Slunečková

Foto: BOMMA, TON, Wine Food Market, UMPRUM

Zdroj: www.bomma.cz, www.ton.eu, www.winemarket.cz, milano.czechcentres.cz,

Publikováno: 08.04.2014

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...