Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Co s panelákovým bytem? Prohlédněte si nekonveční řešení

Co s panelákovým bytem? Prohlédněte si nekonveční řešení

Jak se z obyčejného bytu stane útulné a originální bydlení? O tom ví své architekti z ateliéru BY architects, kteří se pustili do kompletní rekonstrukce panelákového bytu, primárně určeného k pronájmu. Původní stav nebyl podle architektů nikterak přívětivý, ale jeho umístění v nejvyšším patře umožnilo využít rozlehlou terasu s nádherným výhledem.

Inspirací nám byl klientův optimismus, a především prostor samotný. Takové nečekané orlí hnízdo s výhledem na celou Prahu,“ říkají k projektu architekti.

Původní paneláková jednotka měla koupelnu a toaletu v typickém umakartovém jádru, kam se vstupovalo z předsíně, respektive zakopávalo o boty tam i zpět. Kuchyň v takto malém bytě byla nesmyslně až za dvěma zatáčkami. Špatně oddělitelná spací část zase neumožňovala soužití páru s odlišným časovým nastavením denních aktivit.

V úvodních koncepčních úvahách a předběžném zařizování bytu jednotlivými kusy nábytku vyšlo najevo, že není zdaleka nejvýhodnější mít kompletně otevřený prostor. „Ty stěny najednou chyběly. Proto jsme navrhli jednoduché a až diagramatické členění na jednotlivé funkční zóny,“ dodává architektka.

Naším cílem bylo především zpřehlednit provozní vazby, umožnit pohodlně si lehnout, pracovat, jíst. A to bez složitého skládání, zasouvání, otáčení či stlaní. Chtěli jsme udržet otevřenost prostoru, ale zároveň zachovat určité obytné zóny pro každodenní život,“ vysvětluje Markéta Zdebská z BY architects.

Architekti se zaměřili především na vlastnosti materiálů, od nichž se odvíjel vzhled interiéru. Byt má být nájemní, a tak architekti zvolili téměř nezničitelnou kaučukovou podlahu, od níž se odvíjelo vše ostatní.

Když je podlaha takto neutrální a byt má působit přívětivě, je třeba pracovat s dalšími prvky. Těmi se staly dělicí panely. Ty kontrastují se světlou podlahou a stropem, a zvýrazňují tak koncepci prostorového uspořádání. Zároveň interiér příjemně zateplují,“ říkají architekti.

Členění prostoru podporuje také osvětlení, které nabízí různé režimy i míru intimity. Architekti mu věnovali velkou péči. „Mám ráda světla, která skutečně plní svou základní funkci: osvětlují dle potřeby daný prostor. Nerada pracuji se světlem jako s dekorací, rozhodně ne primárně,“ vysvětluje architektka Markéta Zdebská.

Kuchyně, koupelna i prádelna jsou chytře přimknuté k instalačnímu jádru. Do kuchyňské linky se navíc podařilo architektům integrovat klimatizační jednotku, což bylo jedno z klientových přání. Kolmo ke kuchyni se řadí tři zóny: hlavní obytný prostor, pracovna a ložnice.

Veškeré vybavení bytu vzniklo na míru a je přirozeně integrované do prostoru. Klient si navíc přál vybavit byt akustickými předstěnami, což se do paneláku, kde je všechno slyšet, ideálně hodí.

V předsíni stojí prostorná šatní skříň s botníkem a úklidová skříň s vestavěnou pračkou, sušičkou a košem na prádlo, do nějž vede shoz z koupelny přimknuté z druhé strany instalačního jádra.

Byt má k dispozici velkou terasu, ze které se otevírá jedinečný výhled na celou Prahu. Proto ji architekti zahrnuli do obytného prostoru. Pobyt venku i uvnitř, respektive pohyb tam i zpět, zpříjemňují dvě široká posuvná křídla nové prosklené stěny a šikmá, šest metrů dlouhá, screenová roleta přes celou šíři bytu. Takové otevření bytu si vyžádalo specifické řešení radiátorového soklu, který je vyzvednutý nad podlahu a obložený kaučukem a mřížkou ve stejné barvě.

Na celém projektu nás nejvíc bavil klientův přístup. Otevřenost a důvěra, se kterou naši práci přijímal,“ říká na závěr architektka Markéta a dodává: „Měla jsem možnost v již hotovém bytě strávit celý den, a to při focení s Aleksandrou Vajd. Byli jsme tam my čtyři a kocour a bylo nám skvěle. Nesmírně jsme si to užili a večer se nám ani nechtělo pryč.“


BY architects

Bělehradská 48

Praha 2

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Aleksandra Vajd

Publikováno: 14.01.2018

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...