Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Contiqua: „Designem proti odpadu.“

Contiqua: „Designem proti odpadu.“

V rámci našeho tématu týdne i dnes nahlédneme pod povrch jednoho z projektů, který ctí naše životní prostředí, a jemuž využití odhozeného není cizí. V červnu tohoto roku byla v konferenčním prostoru Impact HUB uvedena nová značka Contiqua, která o sobě začíná pomalu dávat vědět.

Inspirace - Contiqua: „Designem proti odpadu.“

Každý výrobní podnik generuje denně velké množství zbytkového materiálu všeho druhu. A právě toho se Contiqua rozhodla využít. Prostřednictvím designu dává značka materiálu nový život, konkrétně v podobě nových výrobků, které jsou smysluplně využitelné v každodenním životě, a zároveň šetří životní prostředí.

Contiqua disponuje rozsáhlou databází zbytkových materiálů z několika firem. V průběhu návrhu a vytváření nového výrobku často spolupracuje přímo s firmou, ze které odpadový materiál pochází, protože ona sama zná nejlépe jeho vlastnosti a povahu. Většinou je obtížně recyklovatelný a je tedy nasnadě využít ho jinak. Na jedné straně je tedy produkt, jež prvotně vzniká ve firmě, a putuje přímo k zákazníkům, na straně druhé potom odpad z něj, který Contiqua zařadí do své databáze, dá k dipozici designérům, a dovoluje tak vzniknout dalšímu výrobku.

Inspirace - Contiqua: „Designem proti odpadu.“

Za designéry podílející se na návrhu výrobků můžeme jmenovat např. šperkařku Kláru Šípkovou, interiérovou designérku Kateřinu Kuchařovou či produktového designéra Matyáše Fuchse. Produkty, které z odpadu vznikají, jsou vždy naprosto funkční, a jejich estetická hodnota není materiálem nijak snížena. Všichni designéři mají při své práci na paměti, pro jaké účely byl materiál původně určen, a z těchto vlastností vycházejí při navrhování. Pod záštitou značky Contiqua vznikají svítidla, šperky či jiné doplňky.

Inspirace - Contiqua: „Designem proti odpadu.“

Databáze Contiqua dnes čítá kolem 200 materiálů k tvorbě nových designových kousků. Počet materiálů v seznamu i partnerů, kteří je poskytují, stále roste. To nám samozřejmě dělá radost a doufáme, že se zájem o udržitelný rozvoj začne pomalu šířit Českou republikou, a stane se běžnou součástí jakékoliv výroby či návrhu.

Jedním z materiálů, jemuž Matyáš Fuchs vdechl nový život, je reflexní fólie běžně používaná k výrobě dopravních značek. Jelikož proces výroby dopravního značení nedovoluje upotřebit fólii beze zbytku, rozhodli se designéři k jejímu dalšímu použití. Ze světla Infinite Light se díky fólii stává elegantní prvek interiéru, který je navíc schopen změny svého tvaru.

Inspirace - Contiqua: „Designem proti odpadu.“

Petrof kolekce náušnic Lucie Houdkové má zase původ ve stejném materiálu jako proslulé klavíry. Dřevo, které se pro výrobu klavírů využívá, roste 150 let, osm let se důkladně suší, a další rok může trvat samotná výroba nástroje. I při tomto složitém postupu však vznikají malé odřezky vysoce kvalitního materiálu. Lucii Houdkové se ze zbytků podařilo vytvořit luxusní náušnice v limitované edici 300 párů. Šperky jsou dotažené do posledního detailu a na závěr prozradíme, že vysokého lesku náušnic bylo docíleno pomocí nanotechnologické úpravy povrchu.

Inspirace - Contiqua: „Designem proti odpadu.“

Dovolujeme si Vás také pozvat na 18. září do Impact HUB Praha, kde bude odhaleno jedno z dalších svítidel, a oficiálně začne prodej na webu. Podpořte svou účastí dobrou věc.

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Karin Kopecká Autor:
Karin Kopecká

Zdroj: http://www.contiqua.co

Publikováno: 26.08.2014


Přidejte se k Insidecor komunitě...