Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Cukrárna Myšák láká na cukrovinky i interiér z první republiky

Cukrárna Myšák láká na cukrovinky i interiér z první republiky

Zveme vás na prohlídku cukrárny s dlouhou historií, nádherným architektonickým prostorem a výtečnými cukrovinkami. Vítejte v cukrárně Myšák, která navazuje na svou prvorepublikovou tradici. Tehdy se tu používaly ty nejkvalitnější suroviny a po desetiletí sem chodili na sladké neřesti pražské rodiny i vážené osobnosti jako Odřich Nový, Ema Destinnová nebo prezident T. G. Masaryk.

Cukrárna patří pod hvězdu Ambiente a stojí na stejném místě jako původní cukrárna Františka Myšáka, která zde byla otevřena v roce 1911. Najdete ji ve Vodičkově ulici v Praze a už zvenčí vás bude lákat skrz velkou výlohu dovnitř. „Podnik provozují lidé z Café Savoy, kteří zároveň dodávají sladkosti z vlastní cukrárny a obnovují i některé původní receptury cukrárny Myšák,“ říká spolumajitel podniků Ambiente Tomáš Karpíšek.

Interiér cukrárny navrhla architektka Tereza Froňková, která ve spolupráci s dalšími umělci vytvořila úžasný prostor s nostalgickou atmosférou. Inspirací jí byl původní vzhled cukrárny Františka Myšáka z dvacátých let minulého století.

Původně jsme chtěli jednoduchou až funkcionalistickou kavárnu, ale vycházíme z původního interiéru, a tak jsme tam potřebovali trochu dekoru i kýče,“ říká architektka a dodává: pracovali jsme s legendou, s prostorem, který má historii nejen cukrářskou, ale i architektonickou.“

Už František Myšák měl vše promyšleno do posledního detailu. Dbal na vysokou kvalitu surovin, najímal ty nejlepší architekty a dobře se staral o své zaměstnance. Cukráři zde pekli všechno domácí, přičemž margarín nesměl nikdy překročit práh dílny.

Cukrárna fungovala pod taktovkou rodiny Myšáků do konce války, potom byla úředně zavřena a v roce 1948 dokonce znárodněna. V oboru naštěstí pokračoval František Myšák mladší, který za svou cukrařinu sklízel úspěchy i na mezinárodních soutěžích.

Současná cukrárna Myšák se opět otevřela teprve nedávno a láká své návštěvníky na výtečné české zákusky, poháry a dorty i výběrovou kávu do kouzelného prostředí prvorepublikového stylu.

Rekonstrukce probíhala ve spolupráci s památkáři. „V interiéru přízemí jsme zachovali a řekněme rehabitovali veškeré dochované historické prvky. V patře se bohužel nic nedochovalo. Budova se před deseti lety zřítila a zůstala jenom fasáda. V rámci rekonstrukce v roce 2008 ale byly tyto prvky znovu vytvořeny. Šlo o členění prostoru a štukové výzdoby, které jsme samozřejmě ponechali, vysvětluje Tereza Froňková.

Ostatní vybavení interiéru jako je mobiliář, stoly, židle, sofa, bar i vybavení za barem, lustry a dekorace, nechala architektka vytvořit nově na míru interiéru.

Nádherná štuková výzdoba se stropní malbou dodávají cukrárně tu pravou dobovou atmosféru.

Návrh uniforem, jehož autorkou je Kristýna Netíková, vychází z tradičního kavárenského oděvu, avšak s velmi současnou interpretací. „Chtěla jsem vytvořit moderní, elegantní oděv vyhlášené cukrárny evropské metropole. Základní tvar zástěr je inspirovaný původními interiérovými prvky. Jejich historický střih ale působí překvapivě nadčasově až futuristicky,“ přibližuje návrh Kristýna.

Vizuální identitu cukrárny navrhlo Studio Najbrt. Logo, které vychází z ručně psaného nápisu, odkazuje k meziválečné tradici české typografie. Barvy jsou inspirovány vanilkou a čokoládou s doplněním zlatého akcentu, který připomíná tehdy moderní orientální prvky.

Krásné osvětlení, zdobící interiér, vzniklo spoluprácí architektky s dalšími umělci. Spolu s Michalem Froňkem a Janem Němečkem vytvořili obraz a předlohu pro křišťálové lustry, na jejichž výrobě se následně podílelo jejich studio Olgoj Chorchoj. „Oba designéři mají bohaté zkušenosti s prací se sklem. Dokáží tak přímo spolupracovat s našimi mistry skláři a své návrhy upravovat, aby naplno využili možnosti skla,“ říká Pavel Kadleček z Preciosy. Právě lustry patří mezi dominantní prvky, které jsou chloubou celého prostoru. Tvoří je stylizované skleněné ovoce, houby i zvířata.

Ke spolupráci si Tereza Froňková přizvala také ilustrátora Michala Bačáka, který vytvořil originální tapiserii. „S luxusní atmosférou prvorepublikového podniku jsme pracovali také při výběru řemeslného provedení a dekoru. Využili jsme proto techniku tisku na sametovou látku, která působí jako zlatý dekor na zelenomodrém pozadí,“ vysvětluje ilustrátor Michal Bačák. „Chtěli jsme, aby ilustrace na první pohled vypadala jako perský koberec, tapiserie pokrytá dekorem nebo tradiční blízkovýchodní knižní miniatura.

V cukrárně Myšák dostanete svůj pohár nebo jiné dobroty do stylových foukaných či broušených sklenic z českého křišťálu. Síť Ambiente je nechala vyrobit v rodinné sklárně Rückl v Nižboru. Kolekce nazvaná Lady pochází ze starých archivů a původního katalogu sklárny z 30. let minulého století.

A co architektku na tomto projektu nejvíce bavilo? „Ona legenda, aura, která Myšáka provází. Byla to velká výzva, ale i závazek v jednom,“ říká na závěr architektka Tereza Froňková.

Budete-li mít cestu kolem, určitě se v cukrárně zastavte, vychutnejte si dobrou kávu se zákuskem a načerpejte trochu té nostalgie..


Cukrárna Myšák

Vodičkova 710/31

Praha 1 - Nové Město

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Filip Šlapal, Jan Zima

Publikováno: 09.02.2018

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...