Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Dedar: Látky s italskou duší

Dedar: Látky s italskou duší

V blízkosti italského jezera Como leží stejnojmenné město, které je díky své atraktivní poloze a bohaté historii častým cílem turistů. Své sídlo u jezera má i americký herec George Clooney, který však pro tentokrát nebude naším středem zájmu. Tím je totiž firma Dedar, jenž má v blízkosti města Como svoji centrálu. Právě zde najdete oblast, která se specializuje na výrobu jedinečných hedvábných látek. Strategické umístění firmě umožňuje produkovat vysoce kvalitní látky pod vedením zručných řemeslníků a specialistů, kteří dokonale znají nejnovější výrobní techniky i tajemství řemeslných postupů.

Společnost Dedar byla založena v roce 1976 Nicolou Fabriziem a jeho ženou Eldou, která vždy obdivovala pestré látky a koberce. Nadšení pro tento obor sdílí také druhá generace v čele s Caterinou a Raffaelem, kteří se o chod ryze rodinné firmy starají dnes.

Knihovna plná látek

Jako zákazník můžete navštívit jedinečný showroom, který je koncipovaný jako knihovna, kde ale namísto literárních svazků naleznete nepřeberné množství látek, tapet i čalounického zdobení značky Dedar a Hermès. Kolekce Dedar jsou založené na osobitém stylu a touze experimentovat. Určitě se vám tak nestane, že byste zde nenašli svého favorita. Firma totiž produkuje až tři tisíce barevných variant a na tři sta povrchových úprav.

Prověřená výroba

Vlákna, která jsou k výrobě látek i látkových tapet použita, prochází pečlivým výběrem. Jsou vážena, hodnocen lesk jejich vláken, pružnost, pevnost, ale i barevná stálost. Značná dávka času i pozornosti je následně věnována procesu finální kontroly, uskladnění, balení a rozesílání látek do celého světa. V současnosti má Dedar síť prodejců v úctyhodných sedmdesáti zemích. Díky podrobným specifikacím mohou designéři, architekti i koncoví zákazníci snadno poznat, která látka je vhodná právě pro jejich záměr, což celý proces výběru velmi usnadňuje.

Venkovní posezení

Látky nemusí být nutně jen interiérovou výsadou. Pokud mají tu správnou úpravu, vydrží také na venkovním nábytku. Díky pevnosti vláken mají dobrou odolnost a je možné je jednoduše omýt.

Potah na polštář Tricot Baguette.

Látkové tapety

V kolekci s názvem Contract Collection objevíte látkové tapety, které jsou žáruvzdorné a omyvatelné. Veškerý design i výrobní proces je uzpůsobený na míru individuálním požadavkům, takže ani specifické vzory a rozměry nejsou překážkou.

Látková tapeta Alhambra Quasi Nero.

Spolupráce s talenty

V průběhu několika posledních let se Dedar spojil také s vybranými designéry a stylisty, kteří se inspirovali dosavadními vzory látek a na základě nich vytvořili vlastní kolekce. Americký designér Stephen Burks po setkání s firmou začal pracovat na objektu ze zastřižených lan, které dohromady spojují právě pásy látek. Objekt může sloužit jako solitérní stolička, otoman nebo odkládací stolek.

Rozsáhlou nabídku firmy využívají také architekti při svých realizacích. Látkové povrchy z produkce Dedar tak naleznete například v pařížské restauraci Monsiuer Bleu, kterou navrhl Joseph Dirand. Výrazné čalounění zdobí také hotel La Réserve v Paříži, jehož interiér je dílem Jacquesa Garcii.

Objekt Roping od Stephena Burkse.

Pařížská restaurace Monsiuer Bleu, kterou navrhl Joseph Dirand.

Jak se dají látky Dedar v interiéru použít a jakou atmosféru s nimi lze vykouzlit, si přijďte prohlédnout do bytu Ivanky Kowalski iD23A, která v rámci Insidecor projektu SQUAT iD23 využila například kolekci Adamo & Eva. Jsme si jisti, že při prvním kontaktu s touto látkou budete v myšlenkách přeneseni rovnou k jezeru Como.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Tereza Schneiderová Autor:
Tereza Schneiderová

Foto: Dagmar Vyhnalkova pro SQUAT iD23, archiv Dedar

Publikováno: 18.11.2016


Přidejte se k Insidecor komunitě...