Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Design a děti

Design a děti

I děti, nebo respektive produkty určené pro ně, se zapsaly do historie interiérového designu. Prohlédněte si zásadní milníky dětského designu a zábavy od počátků minulého století do současnosti.

Nábytek - Design a děti

Design ve spojení s dětmi připomněla minulý rok i souborná výstava Century of the Child, kterou uspořádalo Muzeum Moderního umění v New Yorku. My si toto spojení připomínáme výběrem deseti zásadních produktů, který chronologicky začíná tímto dřevěným dětským kolečkem navrženým v roce 1923 slavným holandským architektem Gerritem Rietveldem ve stylu De Stijl.

Nábytek - Design a děti

Architekt a mistr práce s ohýbanou překližkou Gerald Summers vytvořil tuto abstraktně tvarovanou dětskou židličku v roce 1933.

Nábytek - Design a děti

Německý designér a sochař je společně s Erwinem Andrä autorem tohoto univerzálního houpacího dětského křesílka z roku 1950. Z jedné strany funguje objekt jako houpačka, z druhé pak zase jako dětské vozítko. 

Nábytek - Design a děti

Jeden z nejslavnějších kusů dětského nábytku vůbec vznikl jako experiment s ohýbanou překližkou. Jeho autory jsou slavní američtí designéři Charles a Ray Eamesovi. Původní design z roku 1945 dnes vyrábí značka Vitra v plastové verzi.

Nábytek - Design a děti

Překližkový houpací koník je dílem designérky Glorie Caranica. Navrhla ho v roce 1965 pro značku Creative Playthings. 

Nábytek - Design a děti

I česká Libuše Niklová zasáhla do světového vývoje hraček a produktů pro děti, když během šedesátých a sedmdesátých let minulého století navrhla řadu hraček pro výrobní podnik Fatra. Nejznámější stále zůstává tato série nafukovacích zvířat vzniklá po roce 1970. 

Nábytek - Design a děti

Variabilní plastová dětská židle Model No. 4999, který v roce 1964 představila ve své kolekci značka Kartell, je příkladem tehdejšího vyspělého italského průmyslu a designu. Autory židle jsou Marco Zanuso a Richard Sapper.

Nábytek - Design a děti

Ze současných návrhů jsme pro vás vybrali tři. Toto abstraktní pojetí houpacího koníka vytvořila kreativní dvojice Doshi Levien pro značku Richard Lampert. Dnes je jejich návrh z roku 2011 již dokonce ve sbírce Moma v New Yorku.

Nábytek - Design a děti

Finský modernista Eero Aarnio navrhl svého, dnes již ikonického, psa Puppy pro značku Magis a její divizi Me Too zaměřenou pouze na výrobu dětského nábytku a doplňků.

Nábytek - Design a děti

Pro značku Me Too vytvořil Javier Mariscal i tento papírový dětský interiérový domeček Villa Julia, který ve veselé formě připomíná modernistickou architekturu padesátých let minulého století.

 

 

 

 

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Adam Štěch Autor:
Adam Štěch

Zdroj: Archiv výrobců

Publikováno: 28.01.2014


Přidejte se k Insidecor komunitě...