Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Designové svítění mimo čtyři stěny

Designové svítění mimo čtyři stěny

 

Ne nadarmo se říká, že světlo je štětcem, jímž fotografové nebo kameramani malují své obrazy. Králem venkovního světla je sice Slunce se svým nočním pobočníkem Měsícem, ani ti dva už však v moderní době, zvyklé na světla velkoměst, zářící plátna kin a monitorů nebo oslňující světelné show (nejen) na Nový rok, nezastanou veškerou práci sami.

Moderní design chce být viděn. Moderní architektura se ráda vystavuje na odiv. Dávno pryč jsou doby, kdy domy sloužily jen jako útočiště před dravou zvěří a rozmary přírody. Krása se stala nedílnou součástí jak architektury, tak užitého umění, a svítidla nejsou výjimkou. Pojďte s námi na exkurzi mezi výjimečná venkovní osvětlení. Zaručujeme vám, že budete oslněni.

 

Světlo umožňuje vidět. Tento jednoduchý předpoklad stojí v základu svítidla Vision Out. Kvádrovitý obal v sobě ukrývá vyboulené zdroje světla, vrhající záři trojúhelníkovitého tvaru pod a nad. Z dálky se tam může zdát, že jde o světelný obraz přesýpacích hodin. Intenzita světla je vyšší okolo středu svítidla a dále do prostoru se rozptyluje. Vzniká tak jednoduchý, ale velice působivý efekt, kterého lze docílit jak na zahradě, tak například před restaurací nebo v okolí rodinného domu. Vision Out je k dispozici v populárních černých a ocelově šedých odstínech.

Osvětlení - Designové svítění mimo čtyři stěny

Nahoru a dolu vrhá světlo i Visa X, doplňuje ho však elegantní rozparek veprostřed: skulinka má spíše designovou než užitnou funkci a elegantně se zakusuje do tmavých odstínů svítidla. Jako kravata, doplňující pánské sako. Subtilnější je varianta v bílé barvě, která tolik nesází na ostré kontrasty jako spíše na harmonické doplnění bílé barvy a světla z LED diod. Zdrženlivý design a účinná elegance zajistí, že bude Visa X středem pozornosti jak za tmy, tak za světla a poslouží zároveň jako spolehlivý průvodce tmou, stejně jako elegantní ozdoba každého exteriéru.

Osvětlení - Designové svítění mimo čtyři stěny

Inspiraci přírodou Tournesol nezapře. Proč by to také dělal, když mu florální tvary sluší? Jeho tenký pestík na sobě nese květ šesti LED diod, jejichž nektarem je příjemné, přirozené světlo. Tournesol chce být k přírodě co nejšetrnější a žít s ní v harmonii. Také proto má velmi nízkou energetickou spotřebu. Jde spíše o orientační světlo než osvětlovač rozsáhlých ploch, a hodí se proto ideálně do zahrady, podél schodišť a zkrátka všude tam, kde vynikne jeho schopnost vytvářet dramatickou večerní atmosféru. Výrazná záře, obtočená jako břečťan kolem jeho stonku, bude vířit emoce ať už si vyberete variantu s teplým, nebo chladným světlem.

Osvětlení - Designové svítění mimo čtyři stěny

Striper odvozuje svůj název od způsobu, jakým pracuje se světlem. Jde o zemní svítidlo, z něhož se linou nazlátlé proužky, které spolehlivě a přitom nenápadně osvětlí každý venkovní prostor a přitom ho vizuálně nenaruší. Ideální jak pro chodníky, tak příjezdové cesty nebo jakákoli místa, které za tmy potřebují orientační osvětlení. Extra výkonný systém Powerled s výsečí o čtyřstupňovém úhlu zajišťuje opravdu dlouhý pruh světla. Precizní geometrický tvar dodává Striperu moderní, uhlazený vzhled.

Osvětlení - Designové svítění mimo čtyři stěny

Sebevědomě pojmenovaný King Teak je skutečným aristokratem moderního dřevěného designu. Praktický a zároveň vizuálně strhující tvar sestává ze světelných zdrojů po obvodu a odkladné nebo sedací plochy. Světlo vychází rovnoměrně do všech stran a bude ozdobou jak rozměrné zahrady, kde může sloužit jako bodové nebo orientační osvětlení, tak menšího patia, kterému tak přibude světelný zdroj i odkládací prostor zároveň. King Teak je flexibilním, univerzálním a přesto osobitým moderním svítidlem.

Osvětlení - Designové svítění mimo čtyři stěny

Elegantní, kubistický tvar dlouhé cigarety, hořící oslňujícím světlem. Úzké tělo, z něhož dopadá světlo v kruhové výseči tvaru půlměsíce na zem, a zároveň orientační bod ve tmě. Co jsou pro auta patníky, to je pro chodce světlo Aula. Bílé lakovaný vnitřek ještě zesiluje účinek vyzařovaného světla. Aula je k dispozici ve dvou velikostech, 260 mm a 600 mm, každé vhodné pro jinou velikost osvětlovaného prostoru. Šedo-hnědý odstín přirozeně zapadá do krajiny a neruší, zároveň však spolehlivě plní funkci majáku, navádějícího zbloudilé noční chodce vstříc teplu domova.

Osvětlení - Designové svítění mimo čtyři stěny

Trocha obýváku na zahradě, špetka ložnicové intimity u venkovního posezení? Pro lampu TXL žádný problém. Její teplé, domácké světlo vnese pohodu a útulnost do jakéhokoli exteriéru. Na první pohled výrazný, sebevědomý tvar nenechá nikoho na pochybách, že tenhle kus si jde svou vlastní cestou, ač se inspiruje klasickými tvary pokojových lamp. Stabilní podstavec zajišťuje tělu s pozoruhodným sklolaminátovým stínítkem potřebnou stabilitu i za větrů a bouří. Vyrábí se ve velikostech 170 a 204 cm a za jejím návrhem stojí designér Joan Gaspar.

Osvětlení - Designové svítění mimo čtyři stěny

Soho je zamýšleno jako designový manifest. Hlásí se hrdě k odkazu "obyčejných" svítidel z trhů, hospod a závodních jídelen, nasává do sebe jejich atmosféru a přetváří ji jazykem moderního designu v neobyčejný umělecký počin. Obkroulhé, vypouklé polyetylenové stínítko je v procesu výroby tvárné a proto se Soho vyrábí až v 112 centimetrové verzi v průměru. Menší, 57 centimetrová verze zase spolehlivě obslouží menší prostory a hodí se například k osvětlení jídelních stolů. Metaakrylátový difuzér zajišťuje rovnoměrnou distribuci světla a průhledná, světlejší verze produktu zavine prostor do měkké, ambientní záře.

Osvětlení - Designové svítění mimo čtyři stěny

Vůně ryb, slaného moře a ručně tkaných rybářských sítí v sobě uchovává svítidlo Santorini. Inspiruje se právě rybářskými lampami a umožňuje si tvar a intenzitu světla libovolně nakombinovat. Měnit lze počet stínítek, jejich umístění, seřazení a směr, který pak ovlivňuje úhel vypouštěného světla. Hra odrazů se tak mění pokaždé, když se svítidla Santorini chopí někdo jiný. Lze jej zavěsit ze stropu jednotlivě nebo ve shlucích, existuje i ve stojací nebo nástěnné verzi. Vybrat si lze z bílé, šedé a hořčičné barvy.

Osvětlení - Designové svítění mimo čtyři stěny

Lehká a přesto stabilní základna z dubového dřeva s perlovou korunou v podobě běloskvoucího stínítka, taková je lampa Cala. Vrhá příjemné teplé světlo a celou svou konstrukcí evokuje příjemnou atmosféru teplých letních nocí nebo zimních večerů, strávených s knížkou u krbu s praskajícím dřevem. S geometrickou chladností se u něj nesetkáte, tady máte co do činění s přívětivým strážcem rodinného krbu. Uzavřené polykarbonátové stínítko je obaleno odnímatelnou a snadno čistitelnou vrstvou textilie z umělých vláken.

Osvětlení - Designové svítění mimo čtyři stěny

Astronomický útvar ze vzdálené galaxie, nebo zahradní svítidlo? U světelného objektu Solar není odpověď na první pohled jasná. Tvarově fascinující svítidlo, které okamžitě zaujme pozornost, má sloužit jako světelný krb pro setkávání s rodinou či přáteli. Odkládací plocha z lakovaného kovu nebo dřevěné dýhy ještě posiluje jeho praktický rozměr a činí z něj objekt pro jakoukoli příležitost. Chcete si popovídat s kamarády a nemáte kam odložit sklenice? Potřebujete někam umístit tác s jednohubkami? Solar vám to umožní a ještě vám poskytne dechberoucí světelnou podívanou.

Osvětlení - Designové svítění mimo čtyři stěny

Široké bulváry plné lidí, stísněné uličky, kudy se prochází divoké kočky, hlučná tržiště i klidná zákoutí pouštních oáz. Lampa Marrakesh, pojmenovaná podle hlavního města státu Maroko, s sebou přináší závan exotických dálek a romantických výletů za starobylými poklady. Jde o venkovní lucernu, určenou pro terasu nebo patio. Dřevěná konstrukce spočívá na čtyřech kratších nohách, které zajišťují stabilitu i při zhoršeném počasí, lze ji však i zavěsit za horní očko. Marrakesh, to je exotika na dosah ruky. Stačí po ní jen sáhnout.

Osvětlení - Designové svítění mimo čtyři stěny

Ariane Out je systém závěsných svítidel, určených pro vytváření venkovních světelných kompozic. Vyniknou obzvláště v korunách stromů, díky svému ohebnému tělu se totiž dají obtočit okolo větví, případně zavěsit za hák, který je ke každému svítidlu dodáván. Ve větších shlucích připomínají roj světlušek, rozptylující do okolí měkké, nerušivé světlo. Dají se však i postavit na zem nebo položit či zaháknout za stůl, Vaší fantazii a kreativitě zkrátka nebudou klást žádné překážky. Stínítko je z moderního polypropylenu a k tělu vede pětimetrový, černý kabel.

Osvětlení - Designové svítění mimo čtyři stěny

Podobným tvarem se vyznačuje i poslední kus z našeho výběru, lampa Mushroom. V tomto případě jde však o svítidlo stolní, jehož tvar vychází z klasického lesního hříbku. Tělo je tvořeno ušlechtilou ocelí s fosfátovou ochranou proti rezivění, stínítko je z polyetylenu. Povrch je dvojitě lakován, přičemž spodní část v černé barvě přechází do krémového středu. Mushroom je vhodný jak do interiérů, tak exteriérů. Každý však ví, že hříbkům je odedávna lépe v přírodě.

Osvětlení - Designové svítění mimo čtyři stěny

Oslovil vás náš výběr? Už plánujete světelnou rekonstrukci zahrádky? Každému se líbí něco jiného a námi vybrané produkty tvoří jen malou výseč nabídky, která na vás čeká na stránkách předních českých dodavatelů venkovního osvětlení, mezi něž patří: Delta Lights, Lightworks, Stockist, Silkwood a Ligne Roset.

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...