Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Eames Aluminium Chair: židle, která změnila svět designu

Eames Aluminium Chair: židle, která změnila svět designu

 

Design můžeme najít všude kolem nás, mimo jiné tam, kde bydlíme. Naše domovy však většinou tvoří nábytek, u kterého ani nevíme, jak vznikl. Proto jsme se rozhodli vám každý týden představit jedno dílo, které ovlivnilo dějiny designu a změnilo tím charakter domácností po celém světě. Každý týden pro vás vybereme jedno dílo z knihy The Design Book, která obsahuje přes pět set výtvorů, jež se výrazně podílely na zlepšení funkce a kvality našich domovů. Za návrhy stojí buď známí designéři – jako tomu je například u Le Corbusiera – nebo anonymové, kterým se povedlo vytvořit něco nadčasového a inspirovat mnohé další.

Jako první bychom vám rádi představili židli, která dodnes nachází své příznivce. I když od jejího uvedení na trh uběhlo přes 57 let, stále ovlivňuje nové designéry. Eames Aluminium Chair od Charlese a Ray Eamesových je židle, která za svůj úspěch nevděčí pouze svému originálnímu vzhledu, ale i výjimečnému pohodlí; úžasné posezení zajišťuje především sofistikovaně vymyšlená ergonomie židle.

Nábytek - Eames Aluminium Chair: židle, která změnila svět designu

Potah je vyroben z flexibilního a pružného materiálu a v napětí židli udržuje napínák ve tvaru luku, jenž spojuje obě boční strany s podstavcem nohy. Princip konstrukce této hliníkové židle vlastně může připomínat trampolínu. Rovnováhu a poddajnost sedacího nábytku dotváří boční strany ve tvaru dvojitého symetrického písmene „T“.

Nábytek - Eames Aluminium Chair: židle, která změnila svět designu

Eamesovi tento kus nábytku vytvořili roku 1958 pro soukromou rezidenci sběratele umění v Indianě. Jako první ji vyrobil Herman Miller v roce 1958 a řadu označil názvem Eames Aluminium Group (někde ji můžete také nalézt pod názvem Leisure nebo Indoor/Outdoor Group). V roce 1969 byla vyrobena jiná varianta s názvem Soft Pad Group, která přidala 50 milimetrů tlusté čalounění do základní membrány. Obě řady se vyrábějí dodnes a produkují je společnosti Vitra a Herman Miller.

 

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Kristýna Hromková Autor:
Kristýna Hromková

Foto: vitra.com

Zdroj: The Design Book, Wikipedia, vitra.com

Publikováno: 07.09.2015


Přidejte se k Insidecor komunitě...