Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Eklektický interiér bytu ve Vilniusu vzdává hold vysokým stropům

Eklektický interiér bytu ve Vilniusu vzdává hold vysokým stropům

Historické centrum litevské metropole Vilnius to dotáhlo až na zápis v Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Staré město ale nabízí i jedinečné moderní projekty – za jedním takovým stojí místní ateliér Interjero Architektūra.

„Pár ve středních letech, který bydlí v jiném městě, si přál malý byt v centru Vilniusu,“ vypráví architekti příběh za projektem. Investoři si proto vyhlídli prostor o 49 metrech čtverečních, který se nachází za zdmi historického domu z roku 1904.

Dříve tu sídlili jezuité, se vznikem Sovětského svazu byl ale jejich majetek znárodněný – nastěhovala se sem policejní základna. Jezuité dům získali zpět až s pádem komunismu. Nedlouho na to prošel objekt renovací a vrátil se ke svému původnímu účelu: místo kanceláří se sem vrátilo rezidenční bydlení.

Interiér jednoho z bytů, kterého se ujali profesionálové z již zmiňovaného arteliéru Interjero, kombinuje vintage, industriální a moderní prvky – nabízí eklektickou všehochuť, která zároveň působí velmi útulně.

Autoři projektu zároveň využili velmi vysoké stropy, typické pro staré činžovní domy, a nad kuchyň umístili oblouk pokrytý zrcadlem, jenž slouží jako úložný prostor a zároveň místnost opticky rozšiřuje.

Obytné prostory dělí od hygienického zázemí a ložnice dlouhá stěna z masivního dřeva, do které jsou zabudované tajné dveře. Jasně tak rozděluje byt na funkční zóny a zároveň přináší do interiéru definující barvu. V šedých odstínech se pak nese i řada doplňků – od koberce po křesla. V kombinaci se světlými dřevěnými parketami a modrými akcenty působí byt uklidňujícím dojmem.

Grafický efekt na stropě obývacího pokoje opět pracuje s výškou prostoru. Podobný experiment by stísněná místnost snesla jen těžko – černobílý vzor opticky zútulňuje část určenou k setkávání.

Na geometrické vzory použité v obývacím pokoji pak navazují dlaždice v koupelně a umělecká díla umístěná různé po bytě.

V ložnici použili architekti ombré nátěr, jenž má imitovat oblohu, na kterou je výhled z okna vedle postele. K tomu mysleli i na velkou šatní skříň a úložné prostory – majitelé tak mají k dispozici vše, co potřebují, když se zrovna netoulají zbytkem Evropy. 

 

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...