Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Elegantní byt v Hong Kongu tvoří pouze dvě místnosti

Elegantní byt v Hong Kongu tvoří pouze dvě místnosti

Ve výškové budově PokFuLam v Hong Kongu se nachází nově rekonstruovaný byt z dílny architektonického studia OFGA. Díky úžasné rovnováze mezi otevřeností a soukromím je byt navržen jako rozvíjející se plátno, kde je kontinuita prostoru stejně důležitá jako estetická jednotnost. Výsledkem je vrstvená prostorová kompozice v minimalistické eleganci a moderním komfortu.

Byt má pouhých 70 metrů čtverečních. Architekti vytvořili ze starého uspořádání zcela nový koncept: otevřený byt, který přesto respektuje soukromí. „Hledali jsme cesty, jak byt otevřeme," vysvětlují architekti.

Řešení nakonec našli: rozdělili byt do dvou jednotných zón. Obývací prostor propojili s kuchyní a ložnici zase s koupelnou. Každá z těchto zón je tak ideálně rozdělená podle funkce a navíc bez dalších prostorových fragmentací.

Architekt Colin Row vymyslel pro dosažení tohoto vrstveného soukromí vlastní pojem: „fenomenální průhlednost“. Což z praktického hlediska znamenalo zajištění vícenásobných zorných úhlů mezi všemi prostory. A to hlavě přijetím jednoduchých, ale velmi účinných konfigurací. V obývacím prostoru funguje například kuchyňský ostrůvek nejen jako jídelní stůl, ale také jako prostorový dělič od kuchyně.

Minimalisticky estetický vzhled čistých linií kontrastuje s ostrými okraji. Design interiéru se opírá o jemnou paletu bílých a šedých odstínů, které jsou obohacené o přirozené textury, jako jsou podlahy z tvrdého dřeva, dubové skříně a vybraný dřevěný nábytek stejně jako luxusní dlažba z mramoru, kterou byste našli v obou zónách.

V ložnici a koupelně zároveň můžou majitelé pro větší míru soukromí využit závěs, jehož zatažením se obě části nenásilně oddělí. Poblíž volně stojící vany se nachází také umývadlo. Trochu ukryté jsou pak další části, z jedné strany sprchový kout a z druhé zase toaleta oddělená dveřmi.

Díky panoramatickým výhledům na moře nejen z ložnice, ale i obývací části, získává tento byt další rozměr. K tlumené atmosféře plné elegance a zemitých textur se přidávají i odstíny modře a ruchu námořního světa, čímž vzniká živější až kinematografický prostor. Není divu, že tento projekt získal v loňském roce stříbrné ocenění Asia Pacific Interior Design Award.

Zaujal vás tento interiér? Podívejte se také na jiné projekty, při nichž se architekti museli poprat s malým prostorem. Nahlédněte do Nejmenšího domu v severním Londýně, který má pouhých 13 metrů čtverečních, nebo do českého Panelákového bytu s nekonvenčním řešením od BY architects.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...