Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Finská “tupa” zvaná Apelle

Finská “tupa” zvaná Apelle

V letošním roce vyrostl ve finském Karjaa dřevěný rodinný dům inspirovaný lodním řemeslem. Jeho autoři ze studia Casagrande laboratory jej příznačně ukotvili v krajině mezi balvany a stromy.

Dům svými postranními okny připomíná loď, zatímco prosklené průčelí zajišťuje interiéru dostatek světla. Dřevěné obložení slouží jako výborná izolace, která je doplněna o dva krby a termální vyhřívání prostřednictvím hluboké studně.

Interiér tvoří jeden multifunkční prostor, využívaný pro veškeré činnosti od spaní přes jezení až po společenský život. Tento koncept jednolitosti se nazývá tzv. tupa nebo pirtti a je tradičním prvkem finské architektury.

Interiér tvoří jeden multifunkční prostor, využívaný pro veškeré činnosti od spaní přes jezení až po společenský život. Tento koncept jednolitosti se nazývá tzv. tupa nebo pirtti a je tradičním prvkem finské architektury.

Interiér - Finská “tupa” zvaná Apelle

Interiér - Finská “tupa” zvaná Apelle

Nenápadný, jednoduchý nábytek v jídelní části podtrhuje nádherný výhled do okolní krajiny. Za hezkého počasí je možné sezení i na částečně kryté terase.

Interiér - Finská “tupa” zvaná Apelle

Na míru vyrobený vestavěný nábytek nenásilně navazuje na prostor kuchyně, za kterou pokračuje prostorná ložnice.

Interiér - Finská “tupa” zvaná Apelle

Interiér - Finská “tupa” zvaná Apelle

Interiér - Finská “tupa” zvaná Apelle

Bílá kovová kamna v ložnici symbolizují lodní stožár. Kromě tepelné funkce zastávají kamna funkci předělovací. Klidnější a pracovnější část místnosti jsou tak chytře oddělené. Kulatá okna dodávají místnosti ráz kajuty.

Interiér - Finská “tupa” zvaná Apelle

Luxusní koupelna dodržuje bílo-černou kompozici zbytku interiéru a svoji jednoduchostí dává vyniknout kvalitním materiálům.

Interiér - Finská “tupa” zvaná Apelle

Apelle je koncipován jako jakýsi tubus, který se postupně otevírá, až nakonec splývá s lesem. Propojení místností navíc dává vyniknout střídání měsíčního a slunečního svitu. Role přírody hraje v projektu velkou roli. V celém interiéru například nenaleznete ani kousek plastu.

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Tereza Schneiderová Autor:
Tereza Schneiderová

Foto: Adda Zei

Zdroj: clab.fi

Publikováno: 21.12.2013




Přidejte se k Insidecor komunitě...