Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Föhr

Föhr

Podkroví domu nacházejícího se na klimaticky drsném ostrově Föhr v Severním moři získalo podle návrhu architektky Karin Matz novou podobu. Keramické dlaždice s modrozeleným dekorem, tolik příznačné pro tuto severofrískou oblast, se při rekonstrukci prostoru staly důležitou inspirací.

Cílem projektu architektky Karin Matz bylo do původního farmářského domku vnést moderní náboj a učinit z bývalého seníku plnohodnotný prostor pro bydlení. Původní došková střecha působí nejen přirozeným dojmem, ale také důsledně chrání dům před místním drsným podnebím. Obvodové zdivo je tradičně z neomítnutých cihel.

Kancelář - Föhr

Všechny původní dělící příčky byly v prostoru odstraněny, aby udělaly místo pro centrální zeď, která rozděluje téměř celý půdorys. Jako jednotící prvek zde působí obložení bílými dlaždicemi s vysokým leskem. Jednoduchý vzor dlaždic spočívá v ručně vyvrtaném kulatém otvoru, kterým efektně prostupuje modrá barva podkladového cementu.

Kancelář - Föhr

Kuchyňský kout je schován mezi dvě ložnice. Je viditelný pouze z jídelny a neruší tak klidové části podkroví. Kuchyňský nábytek je vyroben z borovicového dřeva a jeho jednoduchý design kopíruje koncept celé přestavby.

Kancelář - Föhr

Polypropylenové 500 metrů dlouhé lano, které je ukotvené v železných patkách na stropě a v borovicové podlaze, slouží jako subtilní dělící plocha okolo schodiště. Svou modrou barvou koresponduje s modrými detaily na dlaždicích dekorujících centrální zeď.

Kancelář - Föhr

Prostorná šatna, prakticky doplněna o malé umyvadlo, je s pracovním koutem spojena dveřmi z matného skla, což zajištuje diskrétnost a zároveň do místnosti přivádí nezbytné světlo. Rám dveří je zasazen do dřevěné struktury zdi, zvýšený práh patří ke kajutovému pojetí šatny i ostatních ložnic.

Kancelář - Föhr

Ložnice připomínají spíše lodní kajuty. Díky leskému nátěru na stěnách je však prostor opticky zvětšen a nepůsobí stísněně. Jakmile se venku setmí, malý výklenek v rohu ložnice sem přivádí světlo z vedlejší místnosti.

Kancelář - Föhr

Okna jsou skutečně malá a nesplňují požadavky na množství přirozeného světla pro soudobý interiér, proto bylo nutné využít dobrých optických vlastností použitých materiálů k prosvětlení místností.

Kancelář - Föhr

Dispozičně zaujímá podkroví témeř polovinu celého původního hospodářského stavení. Nevyužít ho k bydlení by bylo promarněním kvalitního prostoru.

Kancelář - Föhr

Velká část ostrova leží pod hladinou moře a pravidelně by tak byla zaplavována mohutnými přílivy. Uměle vytvořené hráze proto chrání více než polovinu povrchu a uchovávají místní jedinečnou flóru a faunu, za kterou se každé léto vydávají tisíce návštěvníků.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Tereza Schneiderová Autor:
Tereza Schneiderová

Zdroj: karinmatz.se

Publikováno: 01.12.2013


Přidejte se k Insidecor komunitě...