Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Foscarini: Italská svítidla, která nepřehlédnete

Foscarini: Italská svítidla, která nepřehlédnete

Svítidlo je objekt, který je pro atmosféru každého interiéru klíčový. Tak uvažuje italská značka Foscarini, jejíž svítidla vynikají výrazným designem a v interiérech dokáží kromě praktického využití zastat i úlohu samostatného uměleckého objektu. Tato relativně mladá značka byla založena v roce 1981 na benátském souostroví Murano, které je vyhlášeným sklářským centrem. Původně společnost vyráběla průmyslové osvětlení, brzy ale světlo světa spatřila první kolekce designových svítidel Foscarini. Ve svém portfoliu má značka vše – od malých stolních lamp až po velkolepé lustry.

Mezi základní hodnoty značky patří svoboda, a to ve volbě technologií i jednotlivých dodavatelů. Právě volnost odstraňuje pomyslné zábrany, které by mohly vznik nových svítidel omezovat. Díky svobodě v tvorbě vznikají pod značkou výjimečné světelné objekty, které ztělesňují italský přístup k designu – schopnost udržet důraz na řemeslo a mistrovství ve svém oboru, aniž by tím trpěl výjimečný design.

Typickým osvětlením, ztělesňujícím výrazný charakter svítidel Foscarini, je stojací lampa Tuareg, kterou navrhnul designer Ferrucio Laviani. Při navrhování se Laviani inspiroval přírodou a lampa připomíná strom bez listů. Na konci pomyslných větví jsou LED moduly, které lze pomocí dotykových vypínačů rozsvěcet a zhasínat nezávisle na sobě. Samotná lampa měří přes 80cm, v interiéru tak zaujme na první pohled – k dispozici je v bílém, černém nebo oranžovém provedení.

Na příběh lampy Tuareg se můžete podívat v tomto videu.

Značka Foscarini se nebojí u svých svítidel využít netradiční materiály. Například lampa Aplomb od designerů Lucidiho a Pevereho má stínidlo vyrobené z betonu speciálně vyvinutého pro toto využití. Tento beton se dá obarvit a svítidlo je tak k dispozici v několika barevných variantách - od olivově zelené, přes bílou po cihlově červenou nebo klasickou šedivou barvu.

Oproti lampě Tuareg působí svítidla z řady Rituals o něco decentněji. Svítidla jsou na první pohled inspirována papírovými lampiony, oblíbenými v orientálních zemích. V duchu italské tradice jsou ale vyráběny z foukaného skla, typického pro region, ze kterého značka Foscarini pochází. Několik základních tvarů svítidla je k dispozici v různých provedeních – od stropních svítidel přes nástěnná až po menší, stolní variantu.

Lehkost a pohyb – dvě vlastnosti, které charakterizují závěsná svítidla Spokes. Ať už je svítidlo umístěné v malém pokoji nebo ve vzdušné hale, hra se světlem, kterou stínidlo při pohybu rozehrává, působí až hypnoticky.

Ve své slávě si stojací lampa Twiggy skoro nezadá se svou jmenovkyní. Svítidlo designera Marca Sadlera se stalo součástí obrovského množství interiérů – díky svému velkorysému rozměru se však nehodí do každého prostoru. Proto její typické stínidlo posloužilo jako základ i pro jiné typy svítidel. Twiggy je tak možné pořídit jako světlo nad postel a stojací lampu na rovné noze, k dispozici jsou ale i varianty speciálně upravené pro exteriérové využití.

Stojací lampa Twiggy patří k nejvýraznějším svítidlům.

Se značkou Foscarini spolupracovali i designérka Patricia Urquiola či japonské studio Nendo.

Další svítidla pro tuto značku navrhla například španělská designérka Patricia Urquiola, britský designér Tom Dixon či japonské studio Nendo a řada dalších designerů. Díky spolupráci s tolika rozmanitými návrháři má značka Foscarini ve svém portfoliu širokou škálu osobitých svítidel, která se stanou ozdobou každého interiéru.

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...