Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

FOX Gallery spojuje umění a květiny

FOX Gallery spojuje umění a květiny

Až zase jednou budete brouzdat centrem Prahy, stavte se v ulici Karoliny Světlé. V malebném dvoře tady najdete květinový ateliér FOX Gallery:FOX Flowers, prostor, který spojuje volné umění, design a květiny. V ateliéru pracují floristi, designéři, lektoři, specialisti na firemní identitu, kterým nechybí vášeň pro práci. FOX Flowers vám nabídne netradiční, individuální instalace a poradí i s interiérem obecně. Vznikají tady nespoutané kytice, rostlinné dekorace mnohdy doplněné o designové prvky či autorské vázy. Vše vzniká s citem a se smyslem pro detail a estetiku. 

Když se tu stavíte, uvážou vám kytici na přání během pár minut. Používají čerstvé rostliny z českých farem a vlastních zahrad, ale i exotické rostliny ze zahraniční. Základem je kvalita. 

FOX spolupracuje například s designérkou Annou Kozovou, společností Greyco, ateliérem Nalejto design, Studiem Dechem a dalšími autory, jejichž tvorbu naleznete v pobočce galerie FOX Design shop v prostorách budovy Galeriie moderního umění v Hradci Králové. 

„FOX Gallery jsem zakládala v roce 2012 s tím, že chci motivovat veřejnost, aby se obklopovala uměním a estetikou v běžném životě,“ vypráví zakladatelka projektu Jana Opatrná. „Květiny jsou přirozené umění, které je dostatečně esteticky silné na to, aby mohlo komunikovat s lidskou tvorbou. Vnímám je jako nejdostupnější formu umění,“ vysvětluje.

Jana vloni navázala spolupráci s designérkou Annou Kozovou. Volná tvorba Anny se pohybuje na hranici designu a umění. A protože je také úzce spopojena s přírodou, bylo jasné, že jde o správnou spolupráci. „Náš vztah k přírodě a květinám nám dal mnoho podnětů ke vzniku nových projektů, které postupně představujeme," zmiňuje designérka Anna Kozová. „Anička s pokorou vnáší do přírodní nespoutanosti designový řád, minimalisticky čistý pohled na věc je mi velmi blízký,“ dodává Jana.

Foto: Andrea Marie Malinová

S Michaelou Bachoríkovou, spolupracuje už nějakou chvilku –  Michaela pracovala na dětských workshopech či výtvarných táborech. Její nespoutaný kreativní přístup ke květinám mě baví,” říká Jana. Michaela totiž není jen floristka, ale i malířka a sochařka. Všechny tři obory toho mají společného víc, než by se na první pohled mohlo zdát. „Vždy tvoříte z nějaké hmoty, kterou formujete,“ vysvětluje Michaela a dodává, že základem úspěchu je cit v ruce. První zkušenosti sbírala v květinářství Metamorphosis. Sochařinu postupně opustila – mimo jiné proto, že květiny dokážou lidé víc ocenit a mají z nich radost. Zároveň ji na soše nebavila neproměnlivost. „Když něco vytvořím a stojí mi to tři roky doma, přestane mě to bavit,“ říká s nadsázkou.

Objekty ale navrhuje pořád. V rozkvetlé části galerie najdete třeba její květináče – vznikly ze skla a vyfukují se do drátěné formy. S uměním a spiritualitou koketuje i při focení, s fotografkou Terezou Ondruškovou vytvářejí působivé instalace. Květiny vnímají jako prvek, jenž může fungovat i ve spojení s jinými druhy umění, objektů a s lidským tělem. „Ráda se pouštím za hranice,“ říká Michaela.

Foto: Tereza Ondrušková

 

A kde berou květiny? Sbírají je, kde se dá, a k tomu si ještě nechávají dovážet zboží z Holandska. Vedle rozkvetlých růží tak na prodejně stojí třeba žito, které Michaela natrhala na maminčině zahradě, nebo větvičky třešní. O vlastním poli zatím neuvažují, protože pro něj zatím nemají potřebné podmínky a zkušenosti. Stávající systém je fajn. „Ale třeba k tomu jednou dospějeme,“ směje se.

Foto: Couple of Prague

Michaela už svými květinami vyzdobila několik svateb, potěšila řadu oslavenců, dělá květiny na počkání a zkusila si i výzdobu interiéru. Její práci jste mohli potkat na naší interiérové výstavě SQUAT iD23 – zeleň dodala do bytu, který navrhl ateliér SAD. Bylinkami například osadila světla, která visela nad jídelním stolem. Její aranžmá také doplňuje práci designérů, které FOX prezentuje. Některé květiny jsou například vystavené v betonových vázách od studia Vobouch či ateliéru Piršč.

Foto: Dagmar Vyhnálková

Foto: Tereza Ondrušková

Pro FOX je typická kreativita, a to v nejlepším slova smyslu. „Řekla bych, že se nebojíme experimentovat a slučovat zdánlivě neslučitelné, naučily jsme se pracovat s rozličními materiály, v květinách jsme se našly. Velmi mě těší, že se mohu opřít o své kolegy Nikol, Matyldu, Kláru, Lenku, Anetu a Markét, neboť kvalitní tým s rozumnou dávkou pokory je základ pro stabilně funkční projekt zmiňuje Jana Opatrná. Ve své práci zároveň působivě zachycuje FOX vztah k přírodě a běžnou krásu. Instalace FOX Flowers jsou díky tomu jedinečné, ale naprosto přirozené. „A to je jeden z důvodů, proč můžou květiny v galerijním kontextu fungovat,“ uzavírá zakladatelka projektu FOX.


 

FOX Gallery –  FOX Flowers

Karoliny Světlé 32, Praha 1

www.foxgallery.cz

 

 

SaveSave

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: archiv Fox Gallery

Publikováno: 28.06.2017


Přidejte se k Insidecor komunitě...