Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Garden House: Místo na zahradu se vždy najde

Garden House: Místo na zahradu se vždy najde

Místo střechy zahrada. Tak pojalo svůj projekt londýnské studio Hayhurst and Co. Ze střešního prostoru rázem vytvořilo plochu s více než osmi sty různými rostlinami. I když se dům nachází ve čtvrti Hackney poblíž samotného centra Londýna, poskytuje majitelům kousek přírody, útulné zázemí domova i pracovní ateliér zároveň.

Architekti Nick Hayhurst, Jonathan Nicholls, Ian Bailey, Jess Lyons a Holly Crosbie tak splnili klientovo přání zkombinovat byt s dílnou a designérskému duu Patricka Whitakera a Keira Malema navrhli bydlení přímo na míru. V něm se budou pod značkou Whitaker Malem tvořit další filmové kostýmy –  třeba pro pokračování Batmana nebo Harryho Pottera, na nichž se dosud podíleli –  jedna radost.

Dům o půdorysu 99 m2 se skládá ze dvou pater. Zatímco přízemí poskytuje místo ke spánku, stravování i k relaxaci, první patro je určeno pro řemeslnou výrobu majitelů, kteří se zaměřují převážně na výrobky z kůže. Střešní zahrada pak slouží jako místo k trávení volného času – o živé květiny, zejména vřesy a tzv. rozchodníky je třeba pečovat, ale zároveň působí jako platforma pro relaxaci, kde se můžete kochat širokým výhledem do okolí.

Do budovy se vchází přes dvorek, jehož propojení s interiérem usnadňuje prosklené lobby. Za ním najdeme hlavní obytnou místnost s kuchyní, jídelnou i obývacím pokojem. Otevřený a interaktivní prostor přízemí pojí kamenná dlažba, která pokrývá celé podlaží. Kámen světlejšího rázu pak doplňuje převážně dřevěný nábytek a obložení stěn z téhož materiálu.

Kvůli pocitu většího soukromí využili architekti pro přísun přirozeného světla často světlíky či prosklené části stropu.

Studio samotné se nachází v horním patře a je věnováno hlavně designérské tvorbě Whitakera a Malema. Prostor tvořený tvarem členité střechy nad ním je pojat v decentním stylu – světlé parkety na zemi obohacují pouze dubové panely na stěnách. Díky vestavěným kusům nábytku (skříně, zásuvky i stoly) vzniká dojem, že prostor je prázdný, a kreativní proces tak nic nenarušuje. Ateliér slouží kromě řemeslné výroby i jako zkušebna pro klienty, nebo občasná galerie pro soukromé výstavy. 

Střecha se pak stává náhradou za chybějící zeleň a je určená především k práci venku, ale i odpočinku. Pozoruhodné zahradní dílo je vytvořené ze schodovitých panelů tvaru písmene „V“ z nerezové oceli, které jsou vyplněny oblázky a rostlinami s nízkými nároky pro růst. Světlé kameny mají evokovat dojem, že se člověk nachází na pláži – majitelům to má připomínat jejich druhý dům, který leží na kentském pobřeží.

Poloha jednotlivých schodů v úhlu 35 a 45 stupňů i návaznost na okolní zástavbu usnadnila získání stavebního povolení.

Co největší využití místa a maximální přísun přirozeného světla. Tak zněly požadavky, které zadali Whitaker a Malem architektům z dílny Hayhurst and Co., když se rozhodli vytvořit kompletně nový prostor na místě, kde se nachází jejich designérské studio již od devadesátých let. Díky rozčlenění na dvě různé platformy vznikla jasně oddělená plocha, kde každá část nese svou funkci – přízemí poskytuje otevřené a propojené bydlení, první patro pak samotný ateliér. I přesto zůstává nejvýraznějším prvkem domu jeho střecha, v tomto případě zahrada, která vnáší i do jinak městského domu kus přírody, o který je potřeba pečovat.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...