Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Geometrie vepsaná do povrchu

Geometrie vepsaná do povrchu

Nad výběrem kachliček přemýšlíme zpravidla při kompletaci koupelny nebo kuchyně. Méně potom zamíříme k tomuto produktu při řešení podlahy a stěn v obývacím pokoji nebo ložnici. Vždy si ale v hlavě nosíme alespoň vzdálenou představu o tom, jak by měly kachličky vypadat, k čemu musí ladit a co všechno musí vydržet. Ne vždy jsou ale naše představy slučitelné s realitou. Rozhodně je tedy dobré inspirovat se u odborníků a ještě lépe u odborníků ve spolupráci s architekty. Při realizaci interiéru bytu v Pařížské ulici se Radka Valová z ateliéru OOOOX vrhla do spolupráce s firmou Archtiles a společně vymysleli nápaditou hru s geometrickými tvary.

Realizace interiéru bytu v Pařížské ulici.

V bytě iD23B, který se stal součástí výstavy SQUAT iD23, se v několika místnostech opakovaně objevují kachličky z kolekce Terra od italského výrobce Marca Corona, který se produkcí keramických kachliček zabývá od roku 1741.  Kolekce vystihuje hravá 20. léta. Spojuje ducha minulosti se současným designem a dokazuje, že nejen moderní vzory patří do moderních interiérů.

Terra kachličky jsou zajímavé především svým tvarem šestiúhelníku, ze kterých lze vytvářet geometrické obrazce podle vlastní fantazie. V nabídce však nechybí ani klasické čtverce 20x20 cm. Velkou výhodou je možnost instalace nekonečných kombinací pomocí vzorů jednotlivých kachliček, které zobrazují jednoduché geometrické tvary, abstraktní i květinové kresby. Využití najdou kachličky v celém interiéru jako obklad i dlažba. Umístit je můžete v kuchyni, koupelně, ložnici nebo obývacím pokoji. A jen je na vás, zda to bude na stěnu, či podlahu. Radka Valová si v rámci své realizace zvolila varianty obě.

V Pařížské se podlaha stala dominantním prvkem v jídelně, odkud plynule přechází do obývacího pokoje. Kachličky z kolekce Terra Rombo jsou záměrně položeny nesymetricky, aby vyvolaly efekt pohybu a "rozlití" do další místnosti. Radku k výběru kolekce Terra vedl především odkaz na historický tvar dlažby. Architektka ke své volbě říká: "Měla jsem představu geometrické dlažby nepravidelného tvaru pod jídelní stůl, aby se více rozčlenil jinak velký prostor obývacího pokoje. Spárořez pak pokračuje plynule do chodby a do pracovny i koupelny … cílem bylo pracovat s nepravidelnou hranou."

Jídelna, které dominuje podlaha s kachličkami Terra Rombo.

Detail přechodu podlahy z jídelny do obývacího pokoje.

Povrch koupelny, která patří k pracovně. Na zemi je opět vidět pozvolný přechod do bílé dřevěné podlahy.

Vzor 3D krychlí se opakuje také na stěně koupelny.

Kachličky Radka Valová objevila v nabídce Archtiles na showroomu, kde hledala něco, co by reprezentovalo kombinaci historické dlažby a betonu / cementu. Podobný výběr dělala poprvé, takže veškeré možnosti dlažby pro jistotu probírala s prodejci rovnou na místě. Kromě kachliček s 3D efektem byly v hale a hlavní koupelně použity kachličky Terra Grigio Esagono, které opět ukazují šestihranné provedení. Zvolená barva a typ obkladů skvěle korespondují s laděním bytu do kombinací betonu, zlaté a geometrických tvarů.

Podlaha v hale bytu.

Podlaha v hlavní koupelně, kde kromě šedých kachliček byly použity také černé, které jsou vidět v zadní části koupelny.

Odvaha při výběru a instalaci obkladů v domácnosti se bezpochyby cení. Je ale vždy lepší poradit se s odborníky z řad prodejců i designérů. Výsledek, který vám doručí, vám totiž ušetří nejen mnoho času, ale také pocit bezradnosti při touze po originálním a zároveň praktickém pokrytí.

_____________________________________________________________________________________

Archtiles

Dělnická 12, Praha 7

www.archtiles.cz

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Tereza Schneiderová Autor:
Tereza Schneiderová

Foto: www.marcacorona.it, Dagmar Vyhnálková

Publikováno: 23.02.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...