Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Glasgow boří bílou nemocniční nudu

Glasgow boří bílou nemocniční nudu

 

Dlouhé bílé chodby, sterilnost a šeď, tak by se dala charakterizovat téměř každá nemocnice. Nová fakultní nemocnice South Glasgow University Hospital a královská dětská nemocnice Royal Hospital for Sick Children se však rozhodla vystoupit z typické nemocniční nudy a pustila se do v současnosti největšího projektu ve Velké Británii. 

Komerční projekty - Glasgow boří bílou nemocniční nudu

Na čtrnácti patrech nové nemocnice, která bude dokončena ještě letos a nahradí čtyři starší glasgowské nemocnice, vzniklo 160 tisíc metrů čtverečních nemocničních ploch s 1109 lůžky pro dospělé pacienty a 256 lůžky pro děti.

Komerční projekty - Glasgow boří bílou nemocniční nudu

Neobvykle a originálně řešené místnosti

Součástí požadavků zaměstnavatelů bylo v Glasgow a širším okolí vytvořit šest uměleckých projektů, včetně souboru 22 orientačních panelů, které mají pacienty a jejich doprovod vizuálně navigovat po prostorách nemocnice. Barevná 3D umělecká díla budou umístěna v rušném multifunkčním prostoru s názvem Podium a na „křižovatkách“ nemocničních chodeb.

Komerční projekty - Glasgow boří bílou nemocniční nudu

„Ve městě se člověk může orientovat podle cedulí, ale někdy nám cestu usnadní kostel nebo socha, kolem kterých jsme již prošli nebo je známe z fotografií,“ říká Chris Fremantle, jeden z konzultantů z firmy Ginkgo Projects, kteří spolu s malířkou Rachel Mimiec, designéry z firmy Graphical House a interiérovými architekty z Haa design  byli pověřeni navržením i následnou realizací projektu. „Důležité bylo navrhnout tyto orientační panely tak, aby byly nejenom atraktivní, ale také vhodné pro relativně sterilní interiér nemocnice.“

Komerční projekty - Glasgow boří bílou nemocniční nudu

Realizační tým si ke své práci zvolili vyspělý povrch DuPont™ Corian® a to nejenom pro široké možnosti jeho použití. Díky možnosti volby z široké palety barev s více než devadesáti odstíny navíc autoři nemuseli své kreativitě klást žádné meze. „Zvolili jsme materiál DuPont™ Corian® , který splňoval veškeré naše potřeby hygienické nezávadnosti a navíc je možné jej zpracovávat ve 3D,“ svěřují se. Všechny obrazové orientační body jsou ve stejném stylu a používají identické výrazové prostředky. Pozadí je provedeno v bílé barvě a reliéfní prvky jsou pak z barevných odstínů tohoto materiálu. „Většina orientačních bodů jsou velkoplošné panely, které se na rohu lámou do pravého úhlu, takže bylo třeba najít tvarovatelný materiál. DuPont™ Corian® pro nás byl ideální,“ dodávají autoři.

Komerční projekty - Glasgow boří bílou nemocniční nudu

Projekt se inspiroval na sérii workshopů o nezapomenutelných cestách, které Rachel Mimiec vedla v různých čtvrtích města i v několika nemocnicích. Na nich se stále znovu objevovalo téma výrazných objektů ve městě nebo v krajině, které se člověku zapíší do orientační paměti. Právě výstupy těchto workshopů se následně rozpracovaly do plošných orientačních obrazů pro novou nemocnici.

Komerční projekty - Glasgow boří bílou nemocniční nudu

„Měli jsme pocit, že by tyto obrazové orientační panely měly být snadno odlišitelné a každý z nich by měl ideálně představovat příběh některého z pracovníků nemocnice. Zatímco Rachel Mimiec vedla rozhovory s budoucími pracovníky nemocnice, její kolegové z firmy Graphical House pracovali na výrazové podobě orientačních bodů a Haa Design zkoumal dostupné materiály a hledal, co by bylo pro účely nemocnice nejlepší,“ doložil Jean Camplisson z Haa Design.

Komerční projekty - Glasgow boří bílou nemocniční nudu

Zadavatel si přál zapracovat do obrazových orientačních bodů i texty nesoucí onen příběh. Realizační tým proto oslovil básníka Robina Wilsona a požádal ho o krátké básně na témata příběhů jednotlivých pracovníků, které se zapracovaly do jednotlivých panelů. „Panely bylo třeba udělat hodně výrazné tak, aby byly vidět z opačného konce chodby. Tím ovšem práce nekončila – bylo potřeba udělat je i krásné, aby člověk nebyl zblízka zklamaný. Chtěli jsme, aby vznikly jako skutečné objekty, nešlo nám o pouhé obrazy na zdi, chtěli jsme, aby měly prostorový rozměr. Byl to velmi zajímavý projekt, protože s materiálem DuPont™ Corian® jsme nikdy předtím takto nepracovali,“ říká ředitel studia Graphical House Daniel Ibbotson.

Komerční projekty - Glasgow boří bílou nemocniční nudu

Sheffieldská firma Interior Surfaces Specialists využila k nařezání rozličných tvarů počítačovou technologii CNC a následně sestavila každý panel pomocí časově i jinak náročného bezešvého spojování a, pokud to bylo třeba, i tvarování za tepla. Celý proces byl korunován hodinami pečlivých ručních dokončovacích prací.

Komerční projekty - Glasgow boří bílou nemocniční nudu

Komerční projekty - Glasgow boří bílou nemocniční nudu

Výsledné příběhy, které byly zobrazeny na informačních panelech, mají svůj nezaměnitelný šarm – jsou na nich nejen auta, kola či vesmírná plavidla a loďky, ale i lavičky v parku, jogíni ve všemožných pozicích nebo plážová panoramata. Obrazové orientační panely jsou inovativním, jedinečným a výrazným poznávacím rysem nové nemocnice, na jejíchž chodbách se nyní pacienti a jejich doprovod budou orientovat novým a zábavným způsobem.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Lucie Hrdličková Autor:
Lucie Hrdličková

Foto: Corian

Publikováno: 02.12.2015

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...