Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Hanging Mobile aneb proč si na strop nezavěsit pěknou dekoraci

Hanging Mobile aneb proč si na strop nezavěsit pěknou dekoraci


Umělecká díla s jednoduchým názvem Hanging Mobile od sochaře Alexandra Caldera získaly své originalitě mnoho ocenění. Tyto závěsné pohyblivé konstrukce tvoří nápadité dekorace a dokáží potěšit i náročnější oko.

Umění - Hanging Mobile aneb proč si na strop nezavěsit pěknou dekoraci

Přestože se Alexander Calder (1898–1976) narodil do sochařské rodiny, před uměleckými studii v New Yorku vystudoval nejprve školu pro inženýry. K umělecké dráze ho inspiroval až pobyt v Paříži a jeho výtvarně zaměření přátelé a umělci jako byl například Marcel Duchamp. Inspirací pro něj rovněž byla dadaistická tvorba Joana Miróa.

Umění - Hanging Mobile aneb proč si na strop nezavěsit pěknou dekoraci

Calder vyráběl závěsné sochy s názvem Hanging Mobile (Závěsný mobil) po období mnoha let, konkrétněji v rozmezí třicátých až sedmdesátých let minulého století. Mobily byly vytvořeny z kovových plíšků, které byly spojeny do roztodivných konstrukcí mnoha tvarů. Zajímavostí na sochách bylo, že nejenže tvořily samy o sobě hodnotné umělecké dílo, ale zároveň se díky své lehké konstrukci pohybovaly dokonce i v lehounkém větru a vytvářely ve vzduchu různé variace.

Umění - Hanging Mobile aneb proč si na strop nezavěsit pěknou dekoraci

V současnosti tvoří tato umělecká díla součást sbírky současného umění Umělci pro vítězství, kterou bychom nalezli v Metropolitním muzeu v New Yorku. Nejenže dílo Alexandera Caldera získalo různá ocenění, každý druhý rok se rovněž i uděluje Calderova cena tomu umělci, který dokázal vytvořit inovativní a exemplární dílo, jež má potenciál hodnotně přispět do oblasti moderního umění. Kam byste si tento „mobil“ pověsili vy?

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Kristýna Hromková Autor:
Kristýna Hromková

Foto: calder.org

Zdroj: metmuseum.org, calder.org

Publikováno: 12.11.2015


Přidejte se k Insidecor komunitě...