Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Heimtextil je za dveřmi! Překvapí vás nabitý program ze světa textilií

Heimtextil je za dveřmi! Překvapí vás nabitý program ze světa textilií

Rok se sešel s rokem a je tu opět čas zaměřit všechny své smysly na blížící se velikou událost pro architekty, designéry, manažery hotelů, majitele obchodů s bytovými doplňky i běžné milovníky interiérového designu. Zanedlouho totiž vypukne vyhlášený Hemtextil, největší mezinárodní veletrh bytového textilu. Od 8. do 11. ledna 2019 se ve Frankfurtu nad Mohanem dozvíte ty nejnovější trendy, které budou vládnout následující sezóně 2019/20. Vysoce kvalitní textil, špičkový design, inovativní funkce a udržitelnost, to vše spatříte během mnoha akcí, komentovaných prohlídek i úzce směřovaných přednášek.

Téma blížícího se veletrhu zní Toward Utopia. Představuje náš životní prostor v novém světle a podle nových standardů. Lidé již nechtějí nic komplikovaného. Touží spíš po dobrých vztazích či spiritualitě a hledají hlubší význam toho, co se kolem nich děje.

„Žijeme v dobách nejistých a mezi lidmi se šíří nedůvěra k zavedeným pořádkům. Přirozenou reakcí je snaha o hledání smyslu života a nástup životního stylu, jenž nám pomáhá udržovat pozitivní vztahy s okolím. Bereme do rukou zodpovědnost za svou budoucnost a žijeme v souladu s hodnotami, jež nás oslovují. Náš život je vlastně hledáním nové utopie společnosti, která slouží všem bez rozdílu,“ vysvětluje Caroline Till, zakladatelka designového studia FranklinTill. Zároveň je jedním z hlavních hostů letošního veletrhu.

Trendy Heimtextilu Toward Utopia se ponesou v duchu cest, které můžeme při hledání zmíněné utopie zvolit. Pro někoho to může být únik před internetem a návrat k přírodě – Go off-grid. Jiní naopak upřednostní virtuální svět – Escape Reality, jenž je pro ně v mnohém schůdnější než ten reálný. Dalším směrem, kterým se lze vydat, je minimalismus jako bezpečné bydlení v čistých liniích – Seek Sanctuary. Nesmějí chybět ani nostalgičtí příznivci krásy a luxusu jako reakce na neklidnou a nejistou současnost – Embrace Indulgence. Poslední směr Pursue Play představuje touhu po návratu ke hravosti, která se skrývá tak trochu v každém z nás.

TREND SPACE

Chcete znát nejnovější trendy, které jsou plné inspirace, interaktivity i průkopnických projektů? Pak navštivte Trend Space v hale 3.0., kde se seznámíte celkem s pěti trendy, které společně s brožurou Trend Book dokumentují poetické vlastnosti barev. „Trend Space je i přehlídkou trendy barev. Zveme návštěvníky do hravého a inspirujícího světa zážitků a doufáme, že se rádi zapojí do akce a pohrají si s futuristickými prostorovými koncepcemi,“ říkají organizátoři a dodávají: „nabízíme pohled do budoucnosti a snažíme se odpovědět na otázku, jak budeme komunikovat, žít, pracovat a konzumovat.“

PURSUE PLAY

V dnešní době nejistoty, politické nestability a ekologických problémů mohou nacházet lidé optimismus například v hravosti. Hra pomáhá během bouřlivých časů nalézat smysl života. V této sekci se návrháři zaměřili na hravé neinhibované, hmatové interakce a experimenty. Odvážné produkty bytových architektů a módních návrhářů překvapí jak svým humorem, tak i uvolněním. Zajímavé tvary, bohaté barvy a vzory, lesk i matné bujaré textury s nádechem surrealismu a dekadence vyzývají k zapojení fantazie a vymýšlení vlastních příběhů.

SEEK SANCTUARY

Mnoho lidí hledá v rušném světě svou oázu klidu a míru, kde mohou vypnout a relaxovat a kde najdou svou novou životní perspektivu. Jde o jakýsi návrat ke kořenům a hledání jednoduchého, avšak krásného, funkčního a vysoce kvalitního designu. Minimalistická paleta barev a pečlivě vybraných konstrukčních detailů a tvarů vytváří dojem kýženého pohodlí a tepla.

GO-OFF GRID

Být stále online, sdílet svůj život se světem... To je každodenní realita současnosti. A možná právě proto mnozí hledají cestu zpět k přírodě. Touží po zážitcích, které jsou jiné než na síti. Žít přirozeněji a v harmonii s přírodou, to je Go-off Grid, zaměřující se na špičkové vybavení pro přežití v přírodě a na odolnost i technické vlastnosti outdoorového venkovního textilu a materiálů používaných na pracovní oblečení. Vše vyzdvihují i barvy a vzory inspirované přírodou a jejími nedokonalostmi.

ESCAPE REALITY

Když potenciál virtuální a rozšířené reality rozostří hranice mezi fantazií a skutečností, vzniknou technologie, které umožní hlubší a trvalejší zkušenosti v každodenním životě. Jemné, lesklé povrchy a perleťové efekty, jež se při pohybu mění a vytváří tak nepatrnou a nehmatatelnou formu pohybu, vypadají takřka jako tekuté. Nadpozemské až éterické kombinace lehkých pastelových odstínů dodávají produktům ten pravý šmrnc.

EMBRACE INDULGENCE

Posledním směrem Toward Utopia je Embrace Indulgence, který v sobě zahrnuje vysoce kvalitní materiály, bohaté barvy, moderní styl, ale i poctivé řemeslo. Vše představuje jako vizi budoucnosti v luxusu. Často totiž hledíme zpět do minulosti skrz růžové brýle a vidíme vše krásné, vzpomínáme na pohodlí starých dobrých časů a přejeme si klidnou a příjemnou estetiku. Kreativně realizované myšlenky a prosté bohatství tak vytvářejí nový druh komfortu, který zároveň působí velmi intimně a hmatatelně.

Interior.Architecture.Hospitality Expo: budoucnost textilu pro veřejný sektor

Novinkou na minulém ročníku veletrhu byl sektor Interior.Architecture.Hospitality Expo, který i nyní bude velice přínosným místem, šitým na míru všem interiérovým návrhářům a designérům nábytku i těm, kdo se zabývají plánováním textilního vybavení. V hale 4.2. se dozvíte zajímavosti o trendech a inovacích v textilu pro veřejný sektor, které jsou individuální, udržitelné a funkční. Chybět nebudou textilie s akustickými vlastnostmi, speciální abrazivní látky, modulární koberce, ochrany proti slunci či inovativní obložení stěn. Pro hotelnictví bude jistě velmi zajímavá i rozšířená sekce, týkající se lůžkovin a všeho, co se spaním souvisí.

Přednášky budou věnované celé škále témat od demografických vlivů na plánování veřejných budov přes urbanizaci až po možnosti a vize interiérového designu. Poprvé se zde také můžete těšit na přednášky na téma tisku v interiérovém designu – Printed Interior Decoration Lectures. Experti na digitální tisk budou diskutovat o nejnovějších inovativních přístupech a technologiích tisku na nástěnné a podlahové textilie i dekorativní látky. Dozvíte se také mnohé o zpracování kreativních návrhů designu textilu.

PODPORA MLADÝCH TALENTŮ

Heimtextil také podporuje mladé talenty. Začínající společnosti, perspektivní výrobci i textilní návrháři na veletrhu představí své zbrusu nové nápady, inspirace i názory na inovace v textilním designu. Díky širokému doprovodnému programu, do něhož patří třeba propagace talentů, a různorodým soutěžím se nováčci a začínající firmy dostanou do centra pozornosti.

Zcela novou soutěží, určenou absolventům vysokých německých i zahraničních škol textilního návrhářství, je NEW & NEXT. Vítězové této soutěže budou mít na veletrhu svůj stánek, jenž bude součástí produktové sekce Textile Design v hale 3.0. Další soutěží pro studenty architektury, bytového designu a textilního návrhářství se nazývá Obývací pokoj v roce 2025 House of Textile. Cílem je získat představu o tom, jakou úlohu budou hrát bytové textilie v obytném či pracovním prostoru nebo při rekreaci a cestování v roce 2025. Deset nejlepších nápadů virtuálních prostor bude realizováno a představeno na veletrhu v hale 9.0.

V neposlední řadě musíme zmínit také bohatý doprovodný program, v němž je začínajícím odborníkům určena řada přednášek. Talentovaní mladí designéři jsou zváni 10. ledna od pěti hodin odpoledne do stánku  DecoTeam v hale 8.0. Společně s kolegy z DecoTeamu zde připraví prezentaci, týkající se trendů nové sezóny. Druhý den, v pátek 11. ledna, jsou studenti architektury a interiérového designu zváni do haly 4.2. na přednášky z cyklu Interior.Architecture.Hospitality, která bude nabitá užitečnými informacemi na téma textil a jeho role v komerčních nemovitostech. Atraktivní program je nachystaný také pro úplné juniory, studenty vyšších odborných škol či univerzit.

„Veletrhu Heimtextil se účastní většina mladých interiérových návrhářů, kdo nepřijede, jako by nebyl,“ říká jeden z pořadatelů.

Heimtextil je největší světový veletrh bytového textilu a textilu pro veřejný sektor, kde své výrobky bude prezentovat přibližně 3 000 vystavovatelů. Představí se řada interiérových studií i zajímavé módní značky. Nenechte si tuto jedinečnou akci ujít a začátkem roku se vydejte do Frankfurtu načerpat inspiraci.

Zajímá vás bohaté téma textilií? Přečtěte si také článek Látky a tkaniny, probouzející staré řemeslo v moderním interiéru.


Heimtextil

Frankfurt am Main, 8.-11.1.2019

Vstupenky můžete zakoupit zde

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Heimtextil

Publikováno: 04.12.2018


Přidejte se k Insidecor komunitě...