Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Hostel Micro: Oslava malého prostoru ve velkém stylu

Hostel Micro: Oslava malého prostoru ve velkém stylu

Nepřirozeně úzké uličky tvořily až donedávna hlavní obytné plochy severočínských měst, zejména Pekingu. Tyto tradiční oblasti, tzv. chu-tchungy, pomalu mizí kvůli pokročilé výškové zástavbě. Čínský architekt Zhang Ke se rozhodl tento archaický fenomén podpořit a vyzdvihnout nesourodou krásu nízkých přízemních domků s vnitřními dvorky.

Zhang Ke a jeho pekingské studio ZAO/standardarchitecture vytvořili unikátní minimalistický interiér na ploše třiceti metrů čtverečních. Hostel Micro je součástí jejich projektu na obnovu těchto historických obytných čtvrtí. Cílem je poukázat na jejich další možné využití a zachování tohoto jedinečného jevu v kombinaci s moderní architekturou.

Architekt navrhl hostel, který kopíruje a respektuje své okolí. Maličké pokoje trčící směrem do centrálního dvorku mají představovat alternativní využití limitovaného prostoru starobylých pekingských chu-tchungů.

Hlavní roli zde hraje převážně beton. Zhang Ke jeho strukturu okořenil příměsí čínského inkoustu, který se do betonu na místě přiléval. Drobné buňky, které vyčnívají do centrálního dvora, jsou zahaleny v šedém betonovém hávu a v interiéru komponovány s dřevěnými podlahami. Celkové vzezření má navazovat na podobu původních domů v těchto čtvrtích, a tak padla volba na nerovný hrubý povrch.

V přízemí se nachází kuchyně s jídelnou, dvě koupelny a dvě spojovací chodby. Do patra vedou žebříky – oproti schodištím šetří tolik postrádané místo. Tam se nachází ložnice, čajovna s čítárnou a terasa.

Pokoje jsou rozvrženy tak, aby směřovaly do dvora v různých úhlech a do pokojů tak doléhalo více světla a nepůsobily stísněně. Napomáhají tomu i okna od podlahy až po strop. Celé pojetí stavby efektivně pracuje se světlem v daném prostoru a je mimořádně vzdušné.

Podle týmu dvorek díky nepravidelnému objemu hmoty navíc slouží jako živý přechod mezi obytným a městským veřejným prostorem. Multifunkční dvůr slouží jak hostům, tak veřejnosti. Hostel Micro sice vyzdvihuje tradiční formy skrze své umístění, ale stavba jako taková je vybavena standardy moderního bydlení jako je podlahové topení či centrální klimatizace.

Zhang Ke a jeho ateliér ZAO/standardarchitecture ukazuje nové možnosti, jak naložit se stísněnými prostory městské džungle. Originálně propojil tradiční formy s moderními, rozhýbal tenké miniaturní uličky starého Pekingu a rozproudil diskuzi o zachování a transformaci podobných historických čtvrtí.

 

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Alžběta Laňová Autor:
Alžběta Laňová

Foto: Wu Qingshan

Zdroj: dezeen.com

Publikováno: 27.01.2018

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...