Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Hotel Mezi plůtky: bydlení v malebných Beskydech

Hotel Mezi plůtky:  bydlení v malebných Beskydech

Na úpatí malebného beskydského údolí Podolánky nedávno vznikl překrásný boutique hotel Mezi plůtky. Ten nabízí svým hostům čtyři různé, stylově zařízené pokoje s úchvatnými výhledy na okolí. Hotel, který je díky svému jedinečnému umístění i konceptu určen dospělým hostům a větším dětem od 12 let, se nese v rodinném duchu a zamilují si ho všichni, kdo vyhledávají klid a soukromí. Jestli jste někdy snili o stylovém venkovském domu na horách s krásnou zahradou a spoustou místa uvnitř i kolem, možná ho najdete mezi plůtky.

Projekt je dílem Daniely Hradilové, architektky a majitelky v jednom. Celý dům i s přilehlou velkou zahradou s mužem od základu zrekonstruovala a do posledního detailu zařídila. Nápad vytvořit něco svého, něco, co bude zároveň domovem i od srdce vytvořeným projektem, se u ní formoval už při jejích cestách v zahraničí. „Cesty za architekturou, designem a historií po Itálii a Španělsku ve mně stále víc a víc probouzely touhu zažít podobnou atmosféru i u nás. Opravit staré kamenné stavení, v jakém jsme bydleli v Toskánsku, starat se o hosty, jako se starali o nás na severošpanělském Caminu, ztratit se v bílé barvě jihu nebo severu, najít své sny,“ vysvětluje designérka.

Dvě stě let staré stavení vzniklo v 19. století a bylo původně domem ředitele místních hutí. Majitelka o něj měla zájem, přestože bylo v zanedbaném stavu. Její fantazie a sny ji ale nechaly nahlédnout dál a představit si, jak by po úpravách mohlo toto místo vypadat. O koupi ji přesvědčily vyhlídky do budoucna a krásná, nově obnovená šindelová střecha.

Hotel obklopuje rozlehlá zahrada, která nabízí hned několik zákoutí k relaxaci. Hosté tak můžou využít kamennou terasu k posezení, relaxovat u krbu ve staré stodole přeměněné na zimní zahradu, nebo pobývat v druhé stodole, kde je letní ložnice. Nasávat energii ze slunce na dřevěných terasách v trávě, nebo se vykoupat v přírodním bio jezírku, které rámují staré pískovcové bloky a sahá až do dvoumetrové hloubky. 

Hladina s lekníny, vodními kosatci a mátou odráží stavení, stodoly i stromy kolem, a je tak jedním z nejvýraznějších prvků zahrady a zároveň jakýmsi symbolem celého stavení.

Pro potěšení i chuťové pohárky nechybí ani bylinková zahrádka. Najdete tu šalvěj, majoránku, tymián, dobromysl, mátu a meduňku, ale i petržel nebo libeček. To vše se hodí pro domácí chutnou kuchyni, kterou boutique hotel svým hostům poskytuje.

Výběr materiálů na zahradě i uvnitř domu je inspirován okolím. Designérka chtěla zachovat co nejvíce původních architektonických prvků, a proto pro mnohé materiály musela vycestovat trochu dál do Čech, kde se ještě starý stavební materiál tohoto druhu schraňuje a prodává. Renovovány byly trámové stropy: narušené části se nahradily starým dřevem. Na obklady v podkroví byly použity desky ze starých valašských chalup a obklady stodol se pyšní místním modřínem bez povrchových úprav a viditelných spojů, tak jak to kdysi řemeslníci uměli.

Hlavní vchod do domu vede přes zahradu. „Záměrně vedu hosty do domu původně zadním vchodem, aby o ono přírodní a kouzelné přivítání nepřišli," říká majitelka. Kamenné pískovcové terasy, krásné průhledy i rostliny zde poukazují na místní kořeny a tradice. Téma pokračování a plynutí, soulad i kontrast; právě to hosté ucítí, jakmile vejdou dovnitř. „Kámen, který byl venku, je v předsíni, kuchyni i v celém přízemí domu. Prochází stavením i zahradou," vysvětluje majitelka.

Hosté přijedou jako k přátelům a je jim k dispozici vše: denní kuchyň, jídelna, obývací pokoj i knihovna. Každý si tu najde kout, kde se může schovat, nebo najít,“ říká majitelka. Místnosti v hotýlku fungují jako potkávací prostory.

V přízemí se nachází dvě kuchyně. V černé kuchyni se připravuje snídaně a o víkendech tu hosté mohou vařit ve škole vaření Ateliér jídlem. Milovníky vína jistě potěší, že si k dobré večeři budou moci dopřát něco ze široké nabídky výtečných vín, uložených ve vinném sklípku, jenž je také součástí domu.

Druhá, samoobslužná bílá kuchyň je recepcí, barem i denní kuchyní zároveň. Dominuje jí velký dubový stůl s ještě větší atypickou kredencí. Slouží k servírování nápojů a drobnějšího občerstvení formou tzv. honesty baru. V retro lednici nikdy nechybí pivo, víno ani nealko nápoje a profesionální přístroj na kávu je neustále k dispozici. Najdete tu také konvici na přípravu čaje i tradiční keramické nádobí od Emile Henry v burgundské červené a krémové variaci.

S kuchyní sousedí obývací pokoj a jídelna. Místa pro snídani či večeři, pro čtení i dlouhé večerní povídání. V hotelu nenajdete televizi, ale místo toho je k dispozici hudba a zajímavé knihy o designu a architektuře. Zdi rozzářily listy ze středověkého herbáře Basila Beslera v jemných zlatavých dobových rámech a v čele jídelního stolu visí vlněný gobelín Květ podle návrhu Petra Nikla.

Mimo společných prostor jsou hostům k dispozici jednotlivé pokoje: dva dvoulůžkové deluxe a dvě suity. Jednu z ložnic najdete v přízemí. Tento 40 m2 velký pokoj nese název Host a nabízí uživatelům krásnou koupelnu, která na ně vykoukne hned po vstupu do pokoje díky průhlednému sklu. Kamenná podlaha koresponduje s kamennou vanou a přilehlý obývací pokoj nabízí úžasný výhled na horu Ondřejník.

Ostatní ložnice se nacházejí v podkroví. Pokoj Dcera se pyšní krásnými detaily bílého trámoví. Má 36 metrů čtverečních a jde o nejmenší a nejútulnější pokoj hotelu. Další pokoj má 44 metrů čtverečních a jmenuje se Syn. Nabízí skrytou alkovnu pro spaní i odpočinek. A naopoak největším pokojem, který má bezmála 70 metrů čtverečních, je suita s názvem Rodiče, která je jakýmsi domem v domě. Nabízí i vlastní obývací část s alkovnou a opět nechybí kouzelné výhledy na okolní krajinu.

Při renovaci bylo zásadní otázkou světlo v interiéru. Jelikož dřív mívaly chalupy na horách malá okna, aby neuteklo teplo, i tento dům potřeboval trochu prosvětlit. Pro zachování úcty k tradicím byla do střechy vložena jen malá tzv. volská okna a prostor v přízemí prosvětlily dveře s lehkými skleněnými výplněmi. „Tato konfrontace starého s novým se myslím podařila a přinesla interiéru tolik potřebné světlo," vysvětluje designérka.

Všechny textilie, polštáře, pokrývky, ložní prádlo, přehozy i závěsy se na zakázku ušily v malé místní dílně.

Nábytek navrhla designérka speciálně pro tento projekt a vyrobili ho místní truhláři. Série olejovaného dubového nábytku zahrnuje dveře, stoly a lavice, pulty do koupelen i postele.

Koupelnová keramika je ze série Cape Cod od Phillipa Starcka.

Návštěvníci by měli počítat s cenou od 3 300 korun za den, která zahrnuje pronájem pokoje včetně možnosti užívání celého domu a zahrady. Nechybí ani snídaně. Pro oslavy, svatby či obchodní jednání lze pronajmout také celý dům, který pojme až 24 hostů – v tomto případě neplatí věkové omezení u dětí. Prostory domu jsou nekuřácké a k dispozici je bezdrátové připojení k internetu.

Mezi plůtky je splněný sen. Nikde jsem se nenaučila tolik jako tady. O sobě, svém muži, dětech, přátelích, kteří pomáhali, i o těch, kteří to vzdali. Nikde bych nepotkala mezi hosty tolik zajímavých lidí. Nikdy bych nepřišla na to, že žádné pomyslné plůtky vlastně nejsou,“ říká na závěr majitelka Daniela Hradilová.


Boutique hotel Mezi plůtky
 
www.meziplutky.cz

Čeladná 266
 
 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...