Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Hotel Santa Clara 1728 - oáza klidu v rušném Lisabonu

Hotel Santa Clara 1728 - oáza klidu v rušném Lisabonu

Na známém a turisty vyhledávaném místě Feira da Ladra v Lisabonu vznikl krásný hotel, který svým hostům nabízí kus historie i komfortní, minimalisticky řešené ubytování. Bývalý palác z 18. století, který zdědili bratři João a Andreia Rodriguesovi, se proměnil na úžasnou oázu klidu a míru uprostřed rušného velkoměsta.

Bratři Rodriguesovi získali tuto krásnou budovu před více jak rokem. Rekonstrukci jim zařídil jejich dlouholetý spolupracovník a architekt Manuel Aires Mateus, kterému se podařilo zachovat ducha budovy a současně ho doplnit o moderní a novodobé prvky.

Do horních dvou pater se se svou rodinou nastěhoval jeden z bratrů, João Rodrigues. Vznikl tak hotelový koncept „domova mimo domov“, díky čemuž nebylo ani potřeba řešit formální odbavovací stůl pro hosty. Pro tyto účely byly navrženy společné prostory, kde se i sama rodina může cítit jako v soukromé rezidenci, a může tak nazývat tento malý hotel svým domovem.

Každé úterý a sobotu se před hotelem na Feira da Ladra konají rušné bleší trhy. Když ale vstoupíte dovnitř budovy, do velké vstupní haly, obklopí vás místo ticha. V této oáze klidu můžete cítit úctu ke staré budově, kde je zachováno i mnoho původních architektonických prvků. Hosté tak mohou obdivovat například krásné pískovcové schodiště, vedoucí do horních pater. Architekt chtěl zachovat kontinuitu budovy a odkázat na rok vzniku, tedy 1728. A tak při modernizaci interiéru zvolil tradiční materiály, které byly používány k stavbám těch nejstarších lisabonských paláců a kostelů. Jsou to materiály jako vápenec, dřevo i ručně řezané dlaždice.

V přízemí se nachází jídelna s dlouhým společným jídelním stolem z těžkého dřeva. Zde můžete zahájit rozhovor nejen s ostatními hosty, ale i s majiteli nebo skvělým kuchařem. Snídaňové menu si každý může zvolit podle libosti. Od čerstvé pomerančové šťávy přes ovoce či granolu s jogurtem až po vejce na toastu s avokádem. Většina ingrediencí pochází od samotných majitelů, z jejich vlastní farmy v Casa no Tempo.

Každá místnost má pečlivě zvolené designové osvětlení, které nenarušuje daný prostor, ale naopak mu dodává jiskru. Světelným konzultatntem projektu byl designér Davide Groppi, který sám každé osvětlení vybíral.

Jednou z důležitých věcí, kterou mnozí návštěvníci hotelu ocení, je respekt a blízkost k přírodě. Přírodní materiály a prvky dodávají interiéru nezapomenutelnou energii, kterou můžete při pobytu načerpat. Všechny vaše smysly budou naplněny. Například vápencová podlaha doslova vybízí k chůzi naboso. Vaše nohy se tak mohou po teplém dni na pláži krásně zchladit. Nutí vás to zpomalit a užít tu jedinečnou chvíli, která je skoro jako meditace. Dřevěný nábytek i podlahy vonící po borovicích navozují zase příjemné chvíle, jako byste byli právě v lese. Kamkoli se podíváte, uvidíte přírodu.

Útulné pokoje dopřejí hostům větší komfort díky dřevěné podlaze s vytápěním. Velká okna jdou až k podlaze a umožňují vstup na balkon, ze kterého je úžasný výhled na řeku Tagus a národní panteon. Zvláště romantický je pak výhled na západ slunce, kdy oblohu zahalí červánky.

Dřevěný dubový šatník dopňuje vstupní prostor koupelny. Vůně dřeva se mísí s vůněmi šamponů a zanechává zde příjemné místo pro relaxaci.

Koupelny jsou velkorysé, mají podlahy z borovicového dřeva a ručně broušené dlaždice. Vany a umyvadla jsou vyrobeny z vápence Lioz ze Sintra, nedaleko Lisabonu. Hosté mají k dispozici svíčky, měkké bavlněné ručníky, šampony i mýdla a další vybavení.

Hotel Santa Clara 1728 je úchvatné místo, které stojí za návštěvu. Místo, kde můžete načerpat novou energii a získat mnoho zážitků, které vám zůstanou po zbytek života.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...