Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Ikony dánského nábytku obsadily Pavilon

Ikony dánského nábytku obsadily Pavilon

Designmuseum Danmark je pro všechny milovníky designu takřka povinnou zastávkou na jejich cestách za poznáním. Dveře tohoto muzea se pro veřejnost otevřely již na konci 19. století v samém centru Kodaně. Hned od samého počátku bylo hlavním účelem muzea rozšiřovat kvalitní design prostřednictvím výstav ukázkových předmětů, a tím zvýšit úroveň dánského průmyslu. Muzejní kolekce byla zdrojem inspirace především pro nejrůznější odvětví dánské průmyslové výroby. Současně vzrůstalo kritické povědomí a nároky na výběr produktů do výroby.

Události - Ikony dánského nábytku obsadily Pavilon

Designmuseum Danmark

Dnes muzeum slouží jako hlavní centrum studia dánského designu a jeho historie, dokumentuje vývoj v současném průmyslovém designu a hledá paralely s dekorativním a užitým uměním. Ve sbírkách muzea je unikátní kolekce starších prací, které úzce souvisí se současnými díly.

Události - Ikony dánského nábytku obsadily Pavilon

Designmuseum Danmark

Designmuseum Danmark se zabývá rovněž badatelskou činností v oblasti dějin designu, k čemuž slouží vlastní sbírka. Výsledky se pak prezentují na výstavách, v publikacích a ve výukových materiálech.

Události - Ikony dánského nábytku obsadily Pavilon

Designmuseum Danmark

Proslulý dánský design tento měsíc doputoval i do České republiky v podobě výstavy Ikony dánského nábytku, která je k vidění v pražské Galerii Pavilon. Především sté výročí od narození dvou dánských velikánů - Hanse J. Wegnera a Børge Mogensena - iniciovalo výstavní ideu Galerie Pavilon ve spolupráci se Stockist a jednotlivými výrobci, kteří zapůjčili exponáty pro expozici. Výstava, jejíž kurátorkou se stala mezi Dánskem a Českem putující Pavla Rossini, se snaží prostřednictvím více než stovky vybraných produktů přiblížit hodnoty a principy, na kterých skandinávský design funguje již několik desítek let.

Události - Ikony dánského nábytku obsadily Pavilon

Galerie Pavilon

Díky spolupráci kurátorky Pavly Rossini a Martina Leitgeba, autora konceptu oživení Vinohradské tržnice, jsou k vidění exponáty dvaceti nejvýznamnějších designérů, a to až do 29. listopadu 2014. O architektonické řešení expozice se postaral Ateliér Pelcl. Vystavené kousky jsou vždy představeny krátkým medailonkem o samotném autorovi či doplněny výraznějším červeným panelem demonstrujícím jeho jméno. Se známým designérem Jiřím Pelclem vám insidecor přinesl rozhovor v minulých týdnech.

První část této výstavy představuje produkty, které v současné době známe jako klasickou dánskou modernu. Všechny kousky spadající do této kategorie, jsou dodnes aktuální. Ani dlouhé roky existence jim neubraly nic na kráse a užitkovosti. Vybrané přírodní materiály, vysoká funkčnost a velmi vysoká řemeslná úroveň zajišťují tomuto designu nesmrtelnost. A jak tento koncept přijímá soudobá generace?

Události - Ikony dánského nábytku obsadily Pavilon

Galerie Pavilon

Ukázky nové produkce Pavilon představuje v návaznosti na dánskou modernu - mladí autoři jsou tak přímo konfrontováni s léty prověřenými designéry. Na mezinárodním poli designu se svou kreativitou a tvarovou vynalézavostí prosadila např. Louise Campbell. Dále všestranně činná Cecilie Manz či Kasper Salto zaměřující se v první řadě na ergonomii. Nábytkový design těchto nadějných tvůrců má potenciál stát se onou budoucí klasikou. Přehled všech autorů naleznete v katalogu zpracovaném Pavlou Rossini PhD., vydaném při příležitosti zahájení této výstavy. Za insidecor přečtení rozhodně doporučujeme.

Události - Ikony dánského nábytku obsadily Pavilon

Galerie Pavilon

Přijďte se do konce listopadu přesvědčit o nadčasovosti severského designu na vlastní oči. Návštěva vinohradského Pavilonu se promění v poutavou lekci dánského designu, kterou máte na dosah. A pokud vás téma zaujme, můžete se dozvědět více i o kurátorce expozice Pavle Rossini, kterou jsme pro vás na insidecor vyzpovídali.

Události - Ikony dánského nábytku obsadily Pavilon

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...