Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Inovátor s respektem k tradici: Max Lamb

Inovátor s respektem k tradici: Max Lamb

Britský designér Max Lamb využívá širokou škálu převážně přírodních materiálů spolu s kovy a vyniká jejich inovativním užitím a neobvyklým zpracováním. Často pracuje s tradičními metodami, aby dosáhl současných novátorských řešení. Obdivuje a používá lety ověřené řemeslné techniky.

Rodák z Cornwallu vyrostl na venkově a příroda pro něj byla vždy důležitá. Toto pouto přetrvalo až do dospělosti a nese si jej i ve své profesi. Studoval 3D design, obdržel mnohá ocenění již v rámci studií a své vzdělání završil na britské Royal College of Arts, kde posléze i vyučoval, v oboru produktový design. Jako pedagog působil také ve Švýcarském Lausanne.

Vzory pro stoličky Pewter Stool, 2014.

Pláž Caerhays v Cornwallu, projekt Pewter Stools, 2008.

Jeho vizitkou je úcta k ruční práci a užití trvanlivých materiálů. Zakládá si na odolnosti svých výrobků. „Neřídím se tím, co je zrovna v módě,“ říká. Pro svou práci užívá látky, v kterých vidí smysl – v jejich podstatě i v následném zpracování. Vystavoval dvakrát v Tokyu a zážitek z města přirovnává k tvůrčímu procesu. „Rád jsem v pozici, kdy nevím, co očekávat. Nechávám se materiálem překvapit. Mám rád rozechvělost z neznámého a objevování každého detailu,“ popisuje svůj tvůrčí proces Max Lamb.

Žulová lampa Hard Core, 2014.

Stolička Pewter Stool spatřila světlo světa na pláži v Cornwallu, kde Lamb prožil dětství. Region je známý díky produkci cínu a odlévání kovů. Lamb proto skloubil tyto dva elementy v jeden narativ a spolu s prostředím divoké pláže dal vzniknout unikátnímu projektu. Proces odlévání do formy z písku zachytil do podoby krátkého filmu.

Bronze Poly Chair představuje ručně rytou „polystyrenovou“ židli litou z bronzu. Navazuje na projekt Pewter Stool procesem odlévání, technika a materiál jsou však odlišné. Každá z kolekce židlí je ručně tvarovaná z polystyrenové pěny – každá je svébytný originál. Následně probíhá lití bronzu za opětovné přítomnosti písku.

Japonský lak na dřevo Urushi se získává z jedovaté mízy stejnojmenného stromu, který roste převážně v Asii. Ta po zaschnutí vykazuje vysokou odolnost a trvanlivost, dokonale se vsakuje do dřeva. Lamb vysekal nábytek za pomocí sekery z kusu kaštanového stromu z londýnského Springfield Parku a poté ho poslal do Japonska, aby byl natřen speciálním urushi lakem. Ten je velmi ceněný právě pro náročnost jeho nanášení a výjimečné vlastnosti zejména co se týče nábytku. 

Max Lamb rád užívá rovněž kámen jako materiál. Žulové desky vznikly jako odřezky z kuchyňských desek z míst, kam se umístil dřez. Designér si jich náhodou všiml navršených na zemi nedaleko svého londýnského studia. Spolu s nimi objevil techniku rytí do kamene za pomocí vysokotlaké vodní trysky.

Dalším nevšedním výrobkem z dílny Maxe Lamba je sádrový porcelánový servis pro firmu 1887 Ltd. Pro tuto sadu využil kostní porcelán, tzv. fine bone china, který je typickým anglickým vývozním artiklem, ačkoli se to podle názvu na první pohled nezdá. S užitím kamenických nástrojů vyřezal tvary jednotlivých hrnků, misek a konviček ze sádry. Vnitřek servisu je glazovaný z funkčních důvodů, zatímco zvenčí si můžete vychutnávat bílou syrovou estetiku.

Britský designér mimo jiné vytváří i vlastní materiály. Marmoreal je jedním z nich – podobný teracu nebo mramoru. Lamb s ním přišel v roce 2015 a nabídl mimořádně vizuálně výmluvný povrch vhodný pro různá architektonická řešení. V černé variantě ho představil v instalaci koupelny na Design/Miami Basel 2015 ve spolupráci s britským studiem Dzek.

Milovníci dřeva by měli zpozornět, když přijde na sadu nábytku přiléhavě nazvanou Planks. Inspirován prací tesařů v 17. a 18. století na anglickém venkově, Lamb detailně zkoumal tradiční techniky zpracování dřeva. Nábytek vznikal z širokých fošen dubového a jedlového dřeva, konkrétně z jedle douglasky. Lamb si vytyčil cíl vytvořit funkční kolekci nábytku, která bude vynikat trvanlivostí a sílou materiálu.

Poctivé řemeslo, jednoduché materiály a někdy hrubý neotesaný přístup ústící v ladné křivky jeho výtvorů – tak by se dala shrnout tvorba Maxe Lamba. Designér na sebe výrazněji upozornil již krátce po dokončení studií a od té doby nepřestává fascinovat své fanoušky i odbornou veřejnost. Jeho osobitý přístup je pozitivním příslibem do budoucna, tudíž se rozhodně máme na co těšit. Více z jeho tvorby najdete na webu Max Lamb

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Alžběta Laňová Autor:
Alžběta Laňová

Foto: maxlamb.org, dezeen.com

Zdroj: maxlamb.org, dezeen.com

Publikováno: 14.11.2017


Přidejte se k Insidecor komunitě...