Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Intimita obklopená divočinou

Intimita obklopená divočinou

Přestavba budovy mlýna z 19.století na moderní dům zasvěcený saunování a relaxaci, byla výzvou pro švédského architekta Gerta Wingårdhema. Výsledkem je nezaměnitelná uvolněná atmosféra nevelké stavby s detaily dovedenými do dokonalosti.

Původně byl tento dům součástí hospodářské usedlosti v jihošvédském Västra Karup. Architekt Gert Wingårdh přestavěl celý komplex budov tak, aby vyhovoval především víkendovému odpočinku. Alfou a omegou tohoto domu o rozloze pouhých 50m² je sauna a k ní připojená šatna, koupelna a relaxační místnost.

Interiér - Intimita obklopená divočinou

Inspirace východní zenovou zahradou je zřejmá. Cesta vedoucí k domu je dlážděná dekorativní kamennou mozaikou. Průchozí proutěné půlměsíce přesahující přes okraj bazénu evokují plachty asijských loděk.

Interiér - Intimita obklopená divočinou

Posuvné skleněné dveře tvoří prakticky celou stěnu domu a umožňují přístup na terasu okolo bazénu. Okap je ze střechy sveden do zděného žlabu, odkud dešťová voda odtéká přepadem do bazénu. Tento příjemný detail inspirovaný japonskou architekturou, je díky proskleným stěnám možné obdivovat přímo z obývacího pokoje. 

Interiér - Intimita obklopená divočinou

Nedotčená příroda v okolí domu působí poněkud divoce v kontrastu s detailně propracovaným interiérem.

Interiér - Intimita obklopená divočinou

Útulný obývací pokoj dělí od kuchyně pouze dva schody, což prostor rozčleňuje, ale zároveň nezmenšuje.

Interiér - Intimita obklopená divočinou

Pravidelný rytmus masivních dřevěných trámů oproti jednoduché struktuře podlahy vytváří v místnosti zajímavou dominantu. Moderní prosklený krb sám o sobě zde působí spíše nenápadně.

Interiér - Intimita obklopená divočinou

Velmi jednoduché zařízení zdůrazňuje elegantní tvar trojbokého hranolu ložnice. Světlo do podkroví prochází průčelím, které díky nakoso postaveným čtvercům, vyplněným mléčným sklem, připomíná japonský paraván. Jemný tón dřevěného obložení navíc navozuje útulný pocit tepla.

Interiér - Intimita obklopená divočinou

Konstrukce ze dřeva a skla nad klidnou hladinou působí téměř magicky. Bazén obklopující jednu stranu domu, sloužící k ochlazení po saunování (post-sauna dip), bylo možné vytvořit díky nedalekému potoku. Dům nemusí být využíván jen za účelem saunování a rituály s tím spojené. Svou vybaveností výborně poslouží i pro návštěvy, které zde chtějí strávit více času.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Tereza Schneiderová Autor:
Tereza Schneiderová

Zdroj: wingardhs.se

Publikováno: 14.12.2013


Přidejte se k Insidecor komunitě...