Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Izraelský architekt Ynon Goren navrhl v Holešovicích byt plný světla

Izraelský architekt Ynon Goren navrhl v Holešovicích byt plný světla

Jak navrhnout byt tak, aby nabízel komfort rodinného domu? Izraelský architekt Ynon Goren v holešovickém projektu Marina Island ukazuje, že je klíčem přirozené světlo, dostatečný rozpočet a velkorysost majitele.

Kdo má strach z výšek, návštěvu holešovického penthousu si moc neužije. Byt totiž najdete až v devátém patře. Zato milovníci výhledů si přijdou na své – z penthousu si prohlédnete přilehlý přístav, Libeňský most i Vltavu.

Foto: Ynon Goren

Architekt Ynon Goren na projektu pracoval tři roky. „Majitel se na návrhu velmi aktivně podílel a jasně mi řekl, jaké jsou jeho potřeby a přání,” vypráví architekt. Samozřejmostí měl být třeba prostor na sport, velká kuchyň a knihovna. Dominantou dvoupatrového bytu o 368 metrech čtverečních se však nakonec nestal ani stroj na cvičení, ani jídení stůl. Vyhrál naprosto nemateriální prvek: přirozené světlo.

„Se světlem pracuji jako s běžným materiálem, v mých projektech hraje důležitou roli,” popisuje architekt. Ynon Goren pochází z Tel Avivu, prosluněného a horkého města, kde stojí řada významných modernistických budov. „Modernisté měli světlo rádi pod kontrolou, protože bylo někdy příliš ostré a tvrdé. V Praze je jiné podnebí, a tak je žádoucí, aby byl interiér co nejvíc prosluněný,” říká Ynon.

Když se na holešovickém ostrově začalo stavět, chodil sem architekt pravidelně zkoumat, jak se tu světlo chová a ovlivňuje atmosféru interiéru. „Zjistil jsem, že tu bude skvěle vypadat kombinace dřeva, jasné dýhové kresby a skla,” vysvětluje autor návrhu. Pracoval s přirozenými matnými barvami, které na sebe nestrhují pozornost a vypadají dobře v jakoukoliv část dne i roku. Z přírodního dřeva vznikly i podlahy, které dodal Soliter Parket.

Hned u vchodu vás přivítá sluneční svit, který sem přichází skrze poloprůhledné skleněné dveře. „Chtěl jsem, aby byl první dojem z bytu vřelý,” říká Ynon. Architekt o každé místnosti smýšlel tak, jako kdyby stála samostatně. Zároveň se mu však podařilo vytvořit jednotnou náladu v celém penthousu.

Ynon Goren měl štěstí, že mohl zasahovat také do dispozic a konstrukčních prvků. Upravil velikost oken a místy do bytu umístil střešní okna, která sem přivádí víc světla. „Chtěl jsem, aby se světlo rovnoměrně rozprostíralo v prostoru a závilost na umělém osvětlení byla minimální,” vypráví architekt. Přirozené světlo se tu dostává i do míst, kde okna nejsou –  třeba do pracovny. Stropy v kuchyni jsou dokonce bezmála šest metrů vysoké.

Významnou roli hraje v interiéru také umění. „Je pro mě součástí architektury. Do prostoru dokáže dostat přidanou hodnotu, třeba humor,” vysvětluje architekt. Hned u vchodu visí například obraz Happy Faces s pohyblivými hlavami, které můžete libovolně přeskládat. Vytvořila ho brazilská architektka Selma Calheira. Za zmínku stojí také veselá keramická figurka The Visitor od belgického výtvarníka Guida Deleu. Architekt výtvarná díla sháněl hlavně u společnosti Gardeco.

Největší místností v bytě je obývací pokoj, jenž je spojený s kuchyní. Tu vybavila firma Bulthaup. Samozřejmostí je velký jídelní stůl, kam se vejde celá početná rodina investora. K odpočinku svádí také prostorná pohovka či ikonické křeslo s otomanem od manželů Eamesových.

Příjemnou ambientní atmosféru navozují vestavěná světla Egg, která architekt použil v chodbách. Navrhl je ateliér Sedap, k sehnání jsou v obchodě Impala Design. Jiná výrazná solitérní svítidla pochází od značky Monobrand. Architekt v interiéru kombinoval ikonické doplňky s moderními produkty. Docílil tak nadčasovosti.

Z ložnice a obývacího pokoje mají majitelé přístup na terasu s bazénem, z druhého patra zase do sauny. Venkovní prostory mají celkovou plochu 212 metrů čtverečních. Luxus do interiéru vnáší mimo jiné samostatně stojící vana v druhém patře.

Aby si majitelé mohli nerušeně vychutnávat plavání a relax, musel architekt přemýšlet, jak si zajistit dostatek soukromí. Terasy a okna sousedních bytů jsou totiž v bezprostřední blízkosti penthousu. „Na jednu stranu jsem chtěl co největší okna, musel jsem nicméně myslet na soukromí. Jako vhodné řešení se ukázal propracovaný systém rolet s různými stupni průhlednosti,” popisuje autor návrhu. Ynon Goren pracoval také se zelení, terasy zahalil do rostlin a vytvořil z nich živé zdi.

Prostředí Marina Islandu je velmi specifické, z bytu má majitel výhled na přístav. „Exteriér vstupuje do interiéru,” popisuje autor návrhu. V bytě nenajdete žádné větší výstřelky, a tak se nerušeně můžete soustředit na industriální atmosféru Holešovic. Na Vltavu vidíte ze všech stran bytu. „Přítomnost vody je v bytě velmi znát. Máte pocit, že celý prostor pluje. V zimě se součástí penthousu stává zamrzlá řeka, na podzim zase barevné listí,” uzavírá architekt Ynon Goren.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...