Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Jak přistupovat k plastu? Hlavně zodpovědně, říká kurátorka Rossana Orlandi

Jak přistupovat k plastu? Hlavně zodpovědně, říká kurátorka Rossana Orlandi

Plast bychom měli používat uvědoměle, myslí si milánská galeristka a mecenáška designu Rossana Orlandi. Jen tak můžeme změnit jeho špatnou pověst. Proto přišla Orlandi s iniciativou Guiltless Plastic, která v překladu znamená „nevinný plast“. Součástí projektu je například cyklus přednášek, kde už promluvil třeba designér Alvaro Catalán de Ocon, který vyrábí stínidla ze starých plastových lahví.

Jedna z nejvýznamnějších žen ve světě současného designu už nechtěla jen nečinně sledovat, jak plast zamořuje oceány. „Projekt beru jako misi. Chci změnit pohled na plast,“ řekla Orlandi serveru Dezeen, „je na čase si uvědomit, jak můžou designéři proti znečištění bojovat. Plast má hroznou pověst, spousta lidí ho nesnáší. Zároveň jde ale o velmi zajímavý materiál. Z recyklovaného plastu můžou vznikat úžasné věci, od umění po průmyslový design. Možností je nekonečno,“ říká Orlandi.

Alvaro Catalán de Ocon vyrábí stínidla ze starého plastu. 

Význam plastu v dnešním světě dokládají čísla. Plast vznikl koncem 19. století, tehdy se používal hlavně v technice, ve 30. letech pak ve zbrojním průmyslu. O dvacet let později se stal symbolem konzumu a ve velkém se do něj začalo balit. Vyrobilo se už na 8 miliard metrických tun plastu, víc jak polovina byla zase znehodnocena. Ročně produkujeme na 322 milionů metrických tun tohoto kontroverzního materiálu, 8 milionů skončí v oceánech. „Tím zásadně ohrožujeme podmořský život a přírodu,“ uvádí iniciativa Guiltless Plastic.

Německý ateliér Pentatonic umí vyrobit nábytek i ze starých smartphonů.

Rossaně Orlandi se podařilo navázat spolupráci třeba s nizozemským designérem Dirkem Vanderem Kooijem, který pomocí robotů tiskne předměty z recyklovaného plastu. Do projektu se zapojila také berlínská společnost Pentatonic, která vyrábí nábytek z odpadu, či švýcarská značka Freitag, známá pro své tašky a doplňky z použité celtoviny.

Nábytek od Dirka Vandera Koojina vzniká z recyklovaného plastu. 

Značka Freitag vyrábí dnes již téměř ikonické tašky z celtoviny. 

Součástí projektu Guiltless Plastic je také cena, kterou dostanou autoři nejlepších návrhů představujících plast v novém kontextu. Nejlepší projekty vystaví Rossana Orlandi na milánském veletrhu designu Salone del Mobile 2019. Designéři můžou své návrhy přihlašovat do 10. března 2019.

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Zdroj: dezeen.com, guiltlessplastic.com

Publikováno: 10.12.2018


Přidejte se k Insidecor komunitě...