Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Jak si nespálit prsty při výběru venkovních krbů, grilů a ohnišť

Jak si nespálit prsty při výběru venkovních krbů, grilů a ohnišť

 

Venku je stále tepleji a přes zimu zapomenuté verandy či zahradní posezení volají k opětovnému zabydlení. Podvečerní odpočinek se známými nebo víkendové sešlosti s rodinou patří k těm nejoblíbenějším činnostem, které dům nebo chata umožňují provozovat. Někdy se ale může zdát, jako by tomu něco chybělo.

Ruku na srdce: útulnému posezení u krbu se nic nevyrovná. Oheň dodá každému prostoru úplně jiný nádech, plápolající plameny někoho uklidňují, jiného zase hypnotizují, chladným však nenechávají nikoho. A i přesto, že s krbem se většině lidí pojí asi spíše obývák než zahradní patio, existuje nespočet způsobů, jak spoutaný oheň dostat i do venkovního prostoru.

 

Imobilní krby

Začít můžeme klasickými mramorovými nebo cihlovými krby. Ty budou imponovat především klasikům, kteří dovedou ocenit solidní konstrukci a v dohledné době neplánují žádné velké přestavby. Masivní imobilní krb může posloužit jako zeď, která oddělí verandu od okolního prostoru. Když si k němu přinesete křesla nebo pohovky a doplníte stolkem, můžete si připadat jako v obýváku.

Produkty - Jak si nespálit prsty při výběru venkovních krbů, grilů a ohnišť

Zároveň tím vznikne dominanta celého prostoru, ústřední bod, ke kterému se v pauzách mezi větami budou stáčet oči hostů i hostitelů. Vlnící se plameny v mramorové nebo kamenné „kleci“ v sobě skrývají nepojmenované kouzlo, měnící obyčejné večerní posezení v nadpřirozený zážitek. Krb se navíc dá zabudovat i do venkovní zdi domu, čímž vznikne těsnější pouto mezi interiérem a exteriérem. Krbové vložky si zase můžete umístit například do obvodového zdiva kolem pozemku.

Produkty - Jak si nespálit prsty při výběru venkovních krbů, grilů a ohnišť

Mobilní krby

Ne každému bude ale toto permanentní řešení vyhovovat. Možná už máte verandu hotovou a chtěli byste si do prostoru umístit něco na způsob přenosných kamen, malého a mobilního zdroje tepla pro jarní a letní podvečery. V tom případě pro vás máme dobrou zprávu, možností je mnohem více než u klasických krbů a výrobci jsou připraveni skutečně na jakýkoli styl, který vaše veranda nebo zahrada může mít.

Tradičnější řešení nabízejí krby, které se svým tvarem a designem snaží přiblížit svým imobilním protějškům. Nejčastěji budou spíše hranaté a oheň bude skrytý v klasické kleci za skleněnými nebo kovovými dvířky. Můžete ale sáhnout i po exotičtějších tvarech. Populární jsou kulovité krby se zúženým vývodem, připomínající kapku vody těsně před odpadnutím z vodovodního kohoutku.

Fantazii se však meze nekladou, takže můžete narazit na krby ve tvaru pagody, velké koule, přepásané kovovými pláty, nebo nejrůznějších minimalistických geometrických objektů. Tyto mobilní krby stojí pro lepší stabilitu většinou na tenkých kovových nohách.

Produkty - Jak si nespálit prsty při výběru venkovních krbů, grilů a ohnišť

Ohniště

Někde na pomezí krbu a grilu se nachází ohniště nebo ohnivé mísy. Jak možná jejich název napovídá, jde o mísy z nehořlavého materiálu, ve kterých se dá pálit dřevo nebo uhlí. Zakryté mřížkou mohou sice sloužit jako gril, existuje však množství designových variant, které byste takovým využitím degradovali. 

Tento typ ohniště je víceméně "čistší" variantou klasického krbu. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti a zároveň širokých možnostech designového provedení. Není třeba ho nikam zabudovávat ani složitě instalovat, je mobilní, ale zároveň si v eleganci nemusí zadat s klasickými krby. Oheň si můžete přemístit kamkoli, kam zrovna potřebujete: ať už na trávník, terasu nebo k venkovnímu posezení. 

Existuje nespočet variant různých tvarů, designových provedení a velikostí. Rozlehlejším pozemkům budou vyhovovat „ohnivé zdi“, tedy podlouhlá ohniště, nebo naopak série menších jam, suplujících bodové osvětlení. Zkrátka něco na způsob starodávných pochodní. Ať už máte malou chatku za městem, nebo velký dům s rozlehlými pozemky, stačí trochu zapátrat a můžete si v exteriéru vykouzlit ohnivou show přesně podle vašich představ.

Produkty - Jak si nespálit prsty při výběru venkovních krbů, grilů a ohnišť

Grily

Nejpraktičtějším typem venkovního ohně je samozřejmě gril. Aspoň jeden vlastní snad každý, kdo má pozemek se zahrádkou. Nenechte se ale zmást, i gril může mít styl. 

V prvé řadě existují množství variant, kombinujících gril s krbem nebo ohnivou jámou. Ty vám pak skutečně promění zážitek z venkovního sezení: odpoledne si na grilu připravíte jídlo, večer si pak přepnete na krbový režim a užíváte se příjemné atmosféry. Ale ani samostatné grily nejsou žádní otloukánci a designéři se na nich dovedou kreativně vyřádit. Existují varianty celokovové, ale i kombinace dřeva a kovu. 

Můžete narazit na vysoce praktické, minimalistické verze, nebo naopak opulentní kombinace masivního dřeva a kovu. Je však dobré mít na paměti, k jakému domu a pozemku gril pořizujete a jak s ním budete nakládat. Pokud plánujete pořádat každou sobotu garden párty s přáteli, mohl by se vám dřevem obložený gril brzy zanést a ztratit svůj šarm. O krásu je totiž třeba pečovat.

Produkty - Jak si nespálit prsty při výběru venkovních krbů, grilů a ohnišť

Jak vidíte, oheň si můžete do venkovních prostor přinést stejně jednoduše, jako do interiérů. Ať už chcete navodit atmosféru obývacího pokoje, ohnivou show k oslnění hostů nebo stylový gril, stačí jen chvíli hledat a určitě naleznete variantu, která vám bude vyhovovat. Skutečně nepočítaně možností nabízí u nás třeba Krbystyle, kde vám také odborně poradí a ušijí venkovní řešení přímo na míru.

Produkty - Jak si nespálit prsty při výběru venkovních krbů, grilů a ohnišť

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...