Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Jam and Co.: Asijská fúze na talíři i v interiéru

Jam and Co.: Asijská fúze na talíři i v interiéru

Dvojice investorů hledala místo pro svůj podnikatelský záměr několik let. Když pak narazili na volné prostory v pražské Krymské ulici, neváhali ani vteřinu. „Věděli jsme okamžitě, že to je perfektní místo, bylo ale hrozně těžké si představit, jak může restaurace ve finále vypadat. Byl tu totiž velmi prapodivný podnik, který měl všechny stěny fialové, papundeklové příčky a sklep plný hlíny,“ vzpomíná jeden z majitelů a současně DJ skupiny PSH Mike Trafik.

Doslova k sanaci byli proto přivoláni architekti z 0,5 Studia, známí svými realizacemi interiérů. K návrhu nové restaurace Jam and Co. chtěli přistoupit v souladu se zamýšleným konceptem kuchyně, pro níž je charakteristická fúze asijských a evropských inspirací. Hlavními motivy celého projektu se proto staly kontrasty a neotřelé míchání vlivů. „Stejně jako se vám na talíři mohou potkat jarní závitky se škvarky, v interiéru si rozumí honosná stará komoda se surově působícím plechem, podlaha z tropického dřeva s odhalenými stropními kabely či omlácené cihly s čistě provedeným barem,“ vysvětlují architekti 0,5 Studia Pavel Nový a Vít Svoboda. 

Podélný prostor restaurace rozdělili architekti do dvou částí, kterým propůjčili zcela rozdílnou atmosféru. Zatímco hlavní prostor, do kterého vstoupíte z ulice, zaplavuje velkými okny přirozené světlo, druhý je kvůli poloze pod úrovní ulice bez oken a svým příšeřím vytváří romantickou atmosférou, navíc s vtipně řešeným osvětlením. Stropní girlandy se žárovkami zde měkce osvětlují odhalené cihly a černý nátěr stěn. Girlandy doplňují také artefakty evokující Asii a fungují jako osvěžující variace na obvyklé interiéry asijských bister – nad hlavou vám tak visí plechovka od jídla, květinové vějíře nebo barevné lampiony.

Na světlosti hlavního prostoru přidává také dlouhá stěna s pozinkovaným vlnitým plechem, který odráží světlo do všech koutů. Podle architektů může právě tento prvek nejvíce připomenout pestrobarevné prostředí Asie.  

Před usednutím v restauraci Jam and Co. se patrně neubráníte nostalgickému úsměvu při vzpomínkách na mládí. Na míru vyrobené stoly totiž doplňují klasické židle, které všichni známe ze středních a základních škol. Působí zde překvapivě nenuceně a velmi přátelsky.

Celý prostor sjednocuje světlá podlaha z tropického kaučukovníku, která kontrastuje především s velkým černým barem minimalistických forem. S míchaným drinkem či tapas k němu návštěvníci usedají ze všech stran.

Nelze si také nevšimnout výrazné barvy přiznaných rozvodů elektriky, vynikajících na betonové stěrce stropu, které si v prostoru rozumějí především se starým válcovým topením pod okny.

Využít se nakonec podařilo i klenbové sklepy. Přestože se do nich návštěvník běžně nedostane, vychutná si alespoň na talíři směs čerstvých bylinek, které si zde restaurace pěstuje.

0,5 Studio je pověstné kooperací s mezioborovými umělci, v případě Jam and Co. s grafičkou Kristinou Ambrozovou z umělecké skupiny Analog BROS. Musíme podtrhnout zejména celkovou práci s originální grafickou identitou podniku s charakteristickou lomenou čarou, jež výborně slouží jako jednoduchá poznávací zkratka restaurace. Logo Jam and Co. pak doslova neonově září na bíle natřených cihlách čelní stěny interiéru, najdeme ho ovšem i v detailech, kde bychom jej ani nečekali –  personál jej má jemně vyšitý na svém úboru, lomená neonová čára zve nad vchodem do restaurace, motiv se dostal ve vypískované podobě také na seříznuté lahve od vína, které nyní slouží jako skleničky.

Vždy nám udělá radost, když se podaří naplno vytěžit potenciál míst, o kterých jsme neměli ani tušení, přestože kolem nich denně chodíme. Z takových proměn pak těží celé město i jeho obyvatelé. Nová restaurace Jam and Co. je toho příkladným vzorem, lákajícím nejen neobvyklým menu.

_____________________________________________________________________________________

Jam and Co.

Krymská 152/1, Praha – Vršovice

www.jamandco.cz

Grafický design: Kristina Ambrozová

0,5 Studio: Pavel Nový, Vít Svoboda, Barbara Zedková

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Matěj Beránek Autor:
Matěj Beránek

Foto: Lukáš Wagneter, Ondřej Kodas

Publikováno: 12.07.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...